"Ню Йорк таймс": Меркел би могла да води ООН

В Германия тя не иска четвърти мандат като канцлер
17 фев 2016 20:50, Елка Василева
66
"Ню Йорк таймс": Меркел би могла да води ООН
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

С наближаването на момента, в който трябва да бъде избран нов генерален секретар на ООН, има натиск той да е източноевропеец, съгласно неофициалната ротационна система, пише в. "Ню Йорк таймс".

Съединените щати освен това искат на поста да бъде избрана жена - за пръв път в историята на организацията. Затова и Източна Европа предлага солидни женски кандидатури за генерален секретар, включително българките Ирина Бокова, която е начело на ЮНЕСКО, и еврокомисаря Кристалина Георгиева, пише американското издание. Други евентуални претендентки за поста са бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк и новата министърка на външните работи на Аржентина Сусана Малкора.

Още по темата

Въпреки това хора, познаващи организацията отвътре, говорят за една жена, която е много по-утвърдена на световната сцена: германския канцлер Ангела Меркел.

Догодина в Германия предстоят избори, но според колеги на Меркел, цитирани от сп. "Шпигел", тя не желае да се кандидатира за четвърти мандат. Тъй като имиграционната криза предизвиква съпротива срещу политиката й на отворени врати, все повече се говори за "елегантно излизане" на канцлера от управлението, пише авторът на статията Марк Седън.

Никой кандидат не може с магическа пръчка да възстанови престижа на ООН, но кандидатурата на Меркел е много логична. Тя е жена и е израснала в ГДР, Източна Европа. Още по-важен е фактът, че интуитивно разбира руския президент Владимир Путин, бивш офицер от КГБ, базиран в Дрезден преди падането на Берлинската стена. Дори след анексията на Крим, която изпробва до краен предел търпението на Меркел, тя продължи редовните си телефонни разговори с Путин и има уникалната способност да посредничи между Русия и Америка, се казва в статията на "Ню Йорк таймс".

С удивителния начин, по който реагира на бежанската криза в Европа, Меркел натрупа много точки в хуманитарната сфера. В същото време, когато над еврозоната бе надвиснала екзистенциална заплаха заради свободното падане на гръцката икономика, Меркел умело лавираше между разгневеното гръцко обществено мнение и вълненията в собственото й правителство, тези на финансовия министър Волфганг Шойбле, който бе готов да покаже на Гърция къде е вратата, допълва американското издание, изброявайки качествата на Меркел като политик.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Деца, нека ви кажа къде е заровено кучето. Освен комсомолска активистка, отговаряща за отдел "агитация и пропаганда", въпросната другарка е била доброволна информаторка на тайните служби. Американците държат компроматите срещу ъова бабе и тя им свири на свирката. Днес и утре ще бъде Видовден за Меркел. Истината е, че никой няма повече респект от нея. Интеграция на мигрантите е невъзможна, освен това са необходими огромни средства за тази цел, които ще потънат както вода в пясък. Корабът потъва .
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Румбо: - "Вярно че ООН вече няма предишната тежест, ама трябва ли да бъде тихо пристанище за провалени политици?"Ако не си се разпалил много, да се подсетиш сам - това е обичайна практика и ние имаме участие сега, като напористо се борим да се запази това състояние.
36
2
 
10
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Меркел по скоро трябва да я сложат да чисти и да оправя в някой приют за емигранти и да е близо до тях за да види от първа ръка какви ги сътвори и за да може диваците да и благодарят лично.
35
2
 
10
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Меркел се оказа много слаб политик.Съсипа ЕС , сега и дайте да съсипе и ООН .Какво друго можеше да се очаква от жена комунист?
34
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
меркел да се даде на межд съд за политиката довела до съсипването на европаи християнството
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 48Няма такова животно - случайно се издига до поста! Това е просто е поредното доказателство за поставянето на малодушен, продажен, лесноуправляем индивид на ключова позиция. Много подобни индивиди дошли на власт в Европа чрез избори, доказват че демократичното право свободни избори е измислица! Не, не много, всички...
32
0
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Меркел вече не може да води нищо,дори и стадо овце,съвсем е изперкала!Вярно че ООН вече няма предишната тежест,ама трябва ли да бъде тихо пристанище за провалени политици?
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За света е вредно човек от източна Европа да е начело на ООН. Всички сме увредени от живота си в условията на соца .Щастливи сме, защото не знаем, колко сме нещастни.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво направи тая?Върна границите между държавите в Европа.Ако поседи още малко, ще върне и Берлинската стена.Тя не е учила за политик. Случайно се издига до този пост.
29
6
 
17
 
! Отговори
Kalin преди 8 години
България подкрепя Ирина Бокова.
28
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видяхме я бабата до къде докара Гемания и Европа! Това май ще й е наградата за добре свършена работа.
27
4
 
25
 
! Отговори
От Къолн преди 8 години
Меркел би могла да води ООН... До къде?
26
5
 
21
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Само да се маха от Германия! Немците метани ще и правят на тази луда , само да се махне!Ако ще и Господ да я направят. Само да изчезва!
25
11
 
6
 
! Отговори
съвецки троль преди 8 години
Путин не беше ли назначил Бокова вече ?
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тази я кандидатират Путин с кеф ще наложи вето. Това ще е голямо унижение за бабата.
23
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама разбира се, те американците и подслушваха телефона, не се знае с какво я изнудват сега да им угажда в политиката. Сега като я изгонят от Германия ще и търсят подходящо място да продължава да им върши работа
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел е новата пророчица на мюсюлманите
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По голяма глупост не бях чувал. Само извратен мозък може да измисли подобна гавра.
20
0
 
29
 
! Отговори
:-) преди 8 години
След толкова глупости и липса на шанс за следващ мандат. Шеф на ООН е добър начин да си осигури дипломатически имунитет и сигурно място извън Германия, където след предстоящите избори ще й се търси сметка за всчко сторено. Германия не помни такъв предател на национални интереси с канцлерска длъжност. Тази лелка е прецедент.
19
0
 
28
 
! Отговори
Хммм преди 8 години
Здрави четки са паднали тук. И кое и е по-умното на Меркел? Сложи началото на края на западните нации. Така и не успя да се обоснове правилно какъв е този огромния плюс за Германия с бежанците. Просто работниците щяха да станат по малко но щяха да получават по големи заплати заради търсенето на работници. Нещо като в Норвегия, само че тя искаше повече, да не спада вътрешния продукт, еми не можеш како, ще сгрешиш...