Ако Лондон излезе - ЕС ще харчи по-отговорно

Съюзът е изправен пред най-сериозната криза, смята политолог
Обновена: 24 фев 2016 10:01 | 23 фев 2016 22:29, Анисия Иванова
30
Ако Лондон излезе - ЕС ще харчи по-отговорно
Снимка: Reuters, архив

Излизането на Великобритания от ЕС би било политически прецедент, сриващ устоите на европейската интеграция. Той ще доведе до Европа на две скорости и България ще бъде в по-бавната скорост. Това каза пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria политологът Огнян Минчев по повод референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 23 юни.

Ако това стане в политически план това ще е една драматична промяна. В момента Съюзът е изправен пред най-сериозната криза, обясни той.

Отслабването на ЕС ще бъде опасно и за политическата независимост на европейските държави, смята още той

ЕС е най-голямата икономика в света - около 13 трилион евро е БВП, обясни икономистът Красен Станчев.

"Ако Лондон излезе, ЕС ще загуби около 15 милиарда вноска. Тогава Съюзът ще започне да си харчи по-добре парите и ще бъде по-отговорен към финансите си", обясни той.

Освен това ще започне да прави това, за което е бил създаден, а именно да либерализира търговските взаимоотношения между страните, допълни той. „Не виждам минус в излизането на Великобритания от ЕС“, каза икономистът.

Според него проблемът с бежанците в ЕС може да се регулира икономически от пазара. "В момента той се регулира по политически принцип. Формират се групи будни граждани, които ходят по границите и бият чужденците", обясни той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е този политолог? Той дава ли си сметка, че Кристалина е отговорна за харченето на бюджета, а тя е максимално отговорна. Жената се отказа от ООН, за да се посвети на отговорното харчене на бюджета. Неблагодарник!
21
1
 
2
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
50% МИНУСИ? Що бе чворове? Англичаните ВИ третират като отпадъчен продукт от " дУпекрацията ", а ВИЕ ми цвъкате минуси. Еййй бога ми, не мога да разбера тия гъ-облизци?Кефят се да ги смятат за ВТОРА РЪКА хора!Не народ, а сборище от скотове!!!!!!!!!
20
3
 
2
 
! Отговори
насила хубост преди 8 години
ЮК все си въобръзяват че са нещо повече и все се опитват да се поставят отгоре.Учат се един други с рашистите. Това са деструктивни битки от които всички губят.По-добре да излязат за да не досаждат. После те ще молят да влязат.
19
1
 
3
 
! Отговори
ббб преди 8 години
До OMG_Luckerне е възможно този континент да се върне към времената преди ЕС. животът ще продължи и без ЮК и за континента това е само чрез ЕС. ЮК всъщност е далеч от континентална Европа..
18
0
 
3
 
! Отговори
ббб преди 8 години
До Kromда напускат. за нас е важно англо-саксонските финанси да бъдат минимизирани на този континент. ако си запознат с ефектите на моргич кризата в ЕС, знаеш за фалирали банки, общини и почти фалирали цели държави заради идиотските им финанси.. но няма да напуснат, те са пудел на щатите, няма да ги оставят. ако напуснат - няма да има ЮК (Шотландия излиза веднага)
17
2
 
10
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Единственият минус от излизането на Великобритания от ЕС е, че евентуално това би повлякло към разпадане на ЕС. Можем да плюем по евросъюза, всички мн. добре знаем за бюрократщината му, за това че едни са по- равни от други в него, за това че има много недостатъци, но също така знаем, че без него за нас ще е по- зле положението. Все някакви пари влизат от него, все някакви спирачки ни удрят на безумията, които политиците ни творят. Имаме полза да сме в ЕС, колкото и да не ми се ще да го призная.
16
2
 
4
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Социалните помощи на чужденците в Англия ще бъдат съпоставени със тези в собствените им страни. Т.е. Българин си - детски като в България, 35 лв. на дете. ЛЕВА.П.П.Защо ли се сещам за книгата " Mein Kampf " / Моята борба /. И идеологията на автора.Англичаните са богоизбрана нация.Интересно, газови камери предвиждат ли се на Албиона?
15
2
 
1
 
! Отговори
USA преди 8 години
Да, ама не / голямата икономика е в една държава с 60 % по-малко население от Европа и с БВП над 18 трильона. И този бил икономист. Къде ги чете тези работи или е сънувал
14
0
 
16
 
! Отговори
българин преди 8 години
ЕС ще харчи по-пестеливо? Ще си намалят заплатите или ще резнат малоумната поддръжка за Турция?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен: "Какво е тролиомилион?"Това е нова мерна единица, въвеждана от Днес.бг. Не е известна на света засега. Тепърва ще се изучава влиянието. Дали има вече тролиомилионери?
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли разлика между манталитетите и резултатите от дейността на Мунева и Меркел?И двете са от Ликвидаторския блок на Еврокомунистическия Интернационал- едната ръководи ликвидирането на БГ,а другата- на ЕС! ДВЕ ФУСТИ-ЕДНА ЦЕЛ-ЛИКВИДАЦИЯ НА НОРМАЛНА ЕВРОПА!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г.з.лизка Кухоглавова Мунева отново доказва,че не случайно ръководи Ликвидаторския блок на българския политически елит след 1989г!С нейно активно участие се ликвидираха икономиката на БГ,включително и енергетиката.Наред са окончателното ликвидиранена на образованието и здравеопазването.Останахме по-малко от 4 млн.Докога ще търпим шепа нагли некадърници,които дори в гимназиите не можеха да влязат без привилегии,да се гаврят с нас?Дали и в БГ не е така?През гугъла: "Вечный майдан судьба Украины"
10
0
 
5
 
! Отговори
анон преди 8 години
Формират се групи будни граждани, които ходят по границите и бият чужденците", обясни той.Това да не са скинарите?
9
5
 
14
 
! Отговори
Хамериканец преди 8 години
Да оставим Маликобритания да се отдели от евросъюза и да продължава да следва неговия губещ биг брадър отвъд океана,ще е много забавно събитие!
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна ЕС е разделен на две, това би трябвало да са го разбрали всички. Навсякъде в западна европа техните граждани и гражданите на западноевропейските държави са на почит, докато източноевропейците са пренебрегнати, дискриминирани и тн.
7
2
 
28
 
! Отговори
край преди 8 години
То вече няма ЕС.Откакто Меркел набута арабските "мигранти" в Европа,има Меркелоарабски съюз.Европейските държави не трябва да плащат вноски на съюз които не защитава интересите на европейските народи.Или прегрупиране с изолиране на Германия с антиевропейската и политика или всяка държава със самостоятелна политика и икономика.
6
0
 
7
 
! Отговори
KK преди 8 години
Именно. Какво е тролиомилион?!?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е тролиомилион?
4
4
 
19
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
Ако ЕС се разпадне , връщането на СИВ е необратимо !А ако САЩ бъдат изгони от Инджерлик ще трябва да граничим с Русия от югоизток!
3
4
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Вижте моля ви се кой ни убеждава в нещо си Огнян Минчев някой сеща ли се тоя да е казал нещо и да е истина .