Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС

"Ню Йорк таймс": Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия
24 фев 2016 22:18, Елка Василева
311
Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.

В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните й цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.

В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.

В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германския канцлер Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.

Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.

Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.

Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.

Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
2
 
! Отговори
OSMI MART преди 8 години
SHTE STANE YASNO SLED OSMI MART KOLKO GOLEMI USPEHI IMAL PUTIN.KATO PUKNE PROLETTA SHTE GI VIDI USPEHITE...
82
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който се обяви против крепосничеството е враг на "Русский мир".
81
3
 
24
 
! Отговори
овеч преди 8 години
Добро утро,8 часа е и вече 3 статии за Русия и Путин,да видим до вечерта колко ще са.
80
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците имат лидер, с който да се гордеят, а ликовете на нашите "лидери" стават само за тоалетна хартия.
79
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Писал съм ти кои.А също и тези които се съгласиха Каспийската флотилия да използва въздушното им пространство за ракетите си.Нито Иран Нито Ирак протестираха ,че траекториите им минаха над тях:-)Кажи- ррчи целия Близък Исток.....
78
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО НА ПУТИН !!!
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 210Велик демократ Плевенлиев някой вече не е интересен
76
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Три статии на първа страница за Путин! 400 души в Брюксел в отдела за антируска пропаганда. Путин и Русия са номер 1!
75
3
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Ендшпила ще бъде ,че руснаците вече не целят слагането ръка на проливите- а заобикалянето им.Чрез пояс от приятелски държави ще имат излаз на Средиземноморието.Армения,Кюрдистан,Сирия.Ендшпила ще е разцепването на Турция.....
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има една унгарска тролска група, която фалшифицира материали от утвърдени издания и праща такива линкове, но всичко е измама... няма кой да хвали човек дето си затрива страната като Путин!
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редовно се цитират уважавани издания, но я ги прочетете ... изобщо няма такива статии или пише съвсем друго !Разчита се на това, че хоратя ще се доверят ей така...Изобщо няма такива статии за Путин!
72
8
 
4
 
! Отговори
Три статии за Путин преди 8 години
Хей Днес БГ, вие ясно сте част от хибридната война. Давайте руски ***!
71
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това е успех какво ли е загубата за русофилите?
70
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мир в близкия изток ще е смъртта на Руската федерация, въпреки всичките тези войни петрола ПАК Е ПОД 30 $ а колко би бил петрола при мир ? НаСеСеСеРът се насссра при 10 долара за барел и то при по стари технологии, днес технологията е по нова и по евтина, а и чрез войната в сирия русия не позволява еврейски и катарския газ до ЕС от най голямото находища природен газ в света Южен Парс
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Русия е зло Путин брани Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти по-евтин от на руския монополист. Путин брани Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитск
68
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДодоАми защото всичко руско както и самата русия са шит хоул (дупка с лайн.а или тоалетна в русия с две тухли за клечене) за това и на руснаците от управлението на русия и руските милиардери децата и семействата им са се в губещия и загнил запад, като почнем от децата на путин и лавров в Холандияи Ню Йорк до стотиците хиляди руснаци играещи лотарията зелена карта за САЩ
67
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубладжии има и зад океана, не само у нас, в действителност тройна загуба за Лили Путин сирия ще влезе в световната история като най разрушената страна на всички времена в която камък върху камък няма непокътнат, новоросия (Украйна и крим) са пълен провал без ток, отопление и топла вода, а ЕС става по единен, следва единен енергиен пазар в ЕС срещу който само платени руски *** биха били против и за това Германия да получава 2 до 3 пъти по евтин газ от България
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Педя човек
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжи, внушения, манипулации .....
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОБАМА ЛОХ. Хихихи