Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС

"Ню Йорк таймс": Изникват обаче въпроси за ендшпила на Русия
24 фев 2016 22:18, Елка Василева
311
Троен успех за Путин – Сирия, Украйна, ЕС
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Частичното примирие, което успяха да договорят Русия и САЩ в Сирия, беше върхът на нещо като тройно външнополитическо постижение за руския президент Владимир Путин в момент, когато Кремъл си извоюва водеща роля в Близкия изток, положението в Украйна се заплита, а в Европейския съюз се появяват пукнатини, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че това може да бележи кулминационна точка за Путин, продължават да изникват въпроси за ендшпила на Русия в трите направления.

В Сирия Москва постигна главната си цел - да подкрепи правителството на президента Башар Асад, който отдавна е водещия арабски съюзник на Кремъл. Крайните й цели обаче остават неясни, не на последно място - елегантно излизане от сложния конфликт.

В Украйна Русия остава открито ангажирана с прилагането на постигнатото преди година мирно споразумение. Подновяването на боевете в подкрепяните от нея отцепнически райони обаче предполага, че тя се стреми още повече да дестабилизира правителството в Киев, което вече е обхванато от вътрешни борби.

В Европа Путин иска да задълбочи разцепленията в ЕС, като се надява да разруши консенсуса сред 28-те държави от общността за икономическите санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Напоследък Кремъл задвижва своята пропагандна машина с цел да злепостави германския канцлер Ангела Меркел, смятана от Москва за главна фигура в конфронтацията с Русия.

Тези постижения са насочени най-вече към руската публика и отчасти целят да отклонят вниманието на населението от задълбочаващите се икономически проблеми у дома, коментира вестникът.

Когато Русия започна военновъздушната си операция в Сирия през септември, се смяташе, че Москва има пет главни цели: да пресече подтикваните отвън усилия за смяна на режима; да осуети плановете на Вашингтон да изолира Москва; да докаже, че Русия е по-стабилен съюзник от САЩ; да демонстрира новите руски оръжия; и да представи нов външнополитически спектакъл на руската публика, отегчена от войната в съседна Украйна, изтъква изданието.

Всички тези цели са постигнати до известна степен, което кара някои да призовават Русия да се върне у дома. Работата в Сирия обаче още не е свършена, а до голяма степен се смята, че разходите за операцията там, възлизащи на около 3 милиона долара на ден, са по силите на Русия.

Според анализатори Москва иска да остане достатъчно дълго, за да наглежда прехода към ново правителство в Сирия, да гарантира, че Дамаск ще остане приятелски настроена столица, и да покаже, че политически преход може да бъде постигнат с преговори, а не със смяна на режима, посочва "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 222Ако в момента рублата е 50 руб за $ ВП на Русия ще е 1000 милиарда $Спекулативно утре променяме цената на 75 руб на 1$ или обезценява се с 1/3 колко е БВП на Русия? ще кажеш 666 милиарда $ но това означава че 1/3 от търговците са фалирали, 1/3 от промишлеността е изгоряла, 1/3 от влаковете, самолетите, колите са катастрофирали и 1/3 от сградите за разрушени, 1/3 от нефтените кладенци са пресъхнали от днес за утре ...БВП сравняване в $ е СТЪКМИСТИКА проследи реални обеми
122
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Боби си знае защо пише.На мен това ми е напълно ясно, просто си уплътних малко времето. Не го оправдавам за пошлостта и манипулациите, но решил е, намерил е начин и пропагандира в полза на определени интереси, в случая чужди.
121
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До НаблюдателЦени на БИЛА в Москва Стара цена / в АкцияКремвирши 450гр 149/99руб - 3,46/2,30 лвхалва 250гр 27/19руб - 0,62/0,44 лвтопено сирене Президент 140гр 75/59 руб - 1,74/1,37 лв
120
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Румъния беше напълно изплатила външния си дълг при Чаушеску и беше пред икономически фалит.Северна Корея също няма външен дълг. А Лукойл от години не обявява печалби. Както и да е.
119
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До БобиА аз пък те помолих да сравниш БВП. В крайна сметка аз знам целта ти в този форум, но все пак.Какво го интересува руснака 600 локомотива,когато рублата гони 100 рубли за един долар и той може да си купува все по-малко неща от магазина.
118
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До АнонименДобре, много останали рекорди са на американска техника.Остави рекордите,кажи като е най-доброто и евтиното,защо никъде по света не си купуват руски комбайни,а само американски и европейски,които са и по-скъпи и по-непродуктивни според теб?
117
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 209Помолих те да не сравняваш БВП Само за сведение Руското правителство спонсорира техните ЖП с 600 локомотива за 2016 в Италия няма да намериш толкова локомотиви. Италия както Америка разчита на автомобили за масов транспорт.
116
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"С нея ще увеличат млекопроизводството и животновъдството като цяло. Имат ресурс да убият дори дотираното европейско земеделие с цена на продукцията."Да,да, както винаги пожелателни фрази.Но като нямаш нищо като фактология , така е. Така и болшевиките говореха около 70 години. Сега информационната война на Русия използва същите кухи клишета.
115
0
 
0
 
! Отговори
До 215 преди 8 години
До АнонименА откъде пари да си купуват продукцията,като цените на петрола паднха и рублата се срина,а с това и печалбите на руските компании?
114
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До БобиРазбирам,че когато няма какво да кажеш,започваш да говориш какво ЩЕ стане според теб или какво БИ МОГЛО да стане,ако твоята теза е правилна. Но това не са аргументи, съжалявам. Доларът е все по-силен,а САЩ са с най-мощна икономика.
113
1
 
1
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Само да спомена че НЕМСКАТА фирма за селскостопанска техника КЛААС произвежда повече комбайни отколкото великата!!! советска индустрия!!Затова не пишете глупости че ставате смешни крепостни.Щатската GE за 2015 е произвела повече реактивни двигатели отколкото Русия за миналите 15 години!!!смешни сте това руските ***!!
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е нетен ИЗНОСИТЕЛ и ПЕЧЕЛИ от ниска рубла. Русия е нетен износител главно на Петрол и губи всекидневно от ниските му цени в $. А от ниската рубла губи цялото руско население.
111
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 205САЩ производствоВПК и аеронавтикаФермерски конгломерати разчитащи на ГМОПреработка на селскостопанска продукцияАвтомобилна индустрия в рецесияЕнергетикатранспорти свършиОстаналото 70% от БВП са УСЛУГИНяма лошо но една снежна буря докара загуби и то само на федералните които са длъжни да ги обявят 5 милиарда а колко са загубите на другите фирми които винаги крият състоянието си?Реторичен въпрос а ако стане БЛЕКОУТ за примерно 3 дни тогава?
110
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Някои сектори дори търпят сериозно развитие. Например селскостопанското машиностроене Строят свръхголеми и свръхпроизводителни машини, защото имат територии, но нямат работна ръка." И кой купува руските цитирам :) " свръхголеми и свръхпроизводителни машини" ? Кой ги купува освен те самите да си въртят едни пари вътре в страната? :)
109
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Вътрешната икономика на Русия не е засегната. Някои сектори дори търпят сериозно развитие. Например селскостопанското машиностроене Строят свръхголеми и свръхпроизводителни машини, защото имат територии, но нямат работна ръка." Като не е засегната икономиката на Русия ,защо и Кремъл призна,че срива на цените на петрола подкопава икономиката им и рублата. И защо БВП на Русия е по-ниско от това на Италия?
108
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"За 2016 правителството спонсорира тяхното ЖП с 600 локомотива." Ти наистина разсмиваш аудиторията. Къде е руското ЖП,къде са западните железопътни компании,къде е влака Шинкансен! С тези сравнения се опровергаваш, не го ли разбираш. Не са в интерес на тезата,която се опитваш да защитаваш.
107
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Наблюдател 202Наблюдателю Санкциите са спекулация със тъй наречения "СВОБОДЕН" Пазар - Ако не си го разбрал толкова по-лошо за теб. А и да не забравя не споменавай БВП на Русия в долари като аргумент. В долари БВП се мери само за САЩ. БВП се влияе от цената на Рублата на международните пазари но не чак толкова много както ти се опитваш да го изкараш.
106
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Американската икономика расте при срива цените на петрола,защото САЩ имат реална икономика и не разчитат на продажбите на нефт. Докато Русия точно обратното,Путин се е окопал в диктатурата си и обезценява доходите на населението си с всеки ден.
105
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До Боби Ясно е ,че имаш задачи за отчитане.Но доста нескопосано. Сравняваш американската автомобилна индустрия с руската ли , или нещо не съм те разбрал. Ти имаш ли представа какво пишеш? Дай източник където пише,че 1 млн. коли са руски марки и кои са тези руски марки освен Лада? А знаеш ли,че Лада е собственост на западна компания Рено? А знаеш ли колко коли произвежда една малка Чехия? И да сравниш с огромна Русия.Жалка история. Кой по света купува руска селскостопанска техника?
104
3
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До БобиКитай обезцени юана НАРОЧНО, НО НЕ И РУСИЯ поради тези причини.Рублата се обезценява заради срива на цените на петрола и западните санкции. Така и намаляват доходите на руснаците."2016 5% отБВП ще е петрол/газ и 20% от износа но РФ пак изнася същото количество петрол/газ като 2014" ЩЕ Е, Много силен аргумент. Типично в болшевисшки стил с нулева стойност.