ЕС не подписа за бежанците, мисли 10 дни

Меркел говорила 6 часа с Давутоглу преди срещата на върха в Брюксел
Обновена: 8 мар 2016 07:08 | 8 мар 2016 07:00,
93
ЕС не подписа за бежанците, мисли 10 дни
Ангела Меркел. Снимка: БТА

След 12-часови преговори, повечето време по между си, европейските лидери не можаха да постигнат нова сделка с Турция за спиране на миграционните вълни към Европа.

Още по темата
Рано тази сутрин те се договориха в следващите 10 дни да търсят съгласие по новите условия, с които повечето от тях бяха изненадани от турския премиер Ахмет Давутоглу на срещата им в понеделник в Брюксел.

Той поиска от ЕС удвояване на вече приготвените от Европа 3 млрд. евро за сирийците в Турция, сваляне на визите от юни и отваряне на 5 нови преговорни глави, както и политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия.

Сърцевината на турската оферта обаче е предложението да взема обратно всички нелегални имигранти, стигащи до гръцките острови и залавяните от НАТО в нейните териториални води, ако ЕС се съгласи за всеки върнат да приема по един сириец от бежанските лагери в Турция.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск беше натоварен да се опита да изглади различията между европейските членки до 18 март, когато ЕС и Турция ще се съберат отново в Брюксел, за да повторят опита за споразумение.

Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщиха след края на събирането, че е постигнато политическо съгласие по новото турско предложение. Туск обаче подчерта, че дяволът е в детайлите, особено в правните аспекти на идеите, свързани с размяната на нелегални имигранти за бежанци и с отварянето на нови преговорни глави, последното блокирано от Кипър.

Той заяви от името на страните членки, че те приветстват "новите смели предложения на Турция" и приемат да продължат преговорите по тях. Много от премиерите обаче не ги харесват, особено размяната на имигранти за бежанци и бързането с преговорите за турското членство в ЕС. Меркел, която била запозната с офертата още в неделя вечер от Давутоглу, заяви, че новата схема за размяна е "качествена стъпка напред".

Според нея тя има потенциал да прекърши схемата на трафикантите и да създаде легален път за влизането на хората, нуждаещи се от закрила в ЕС. Меркел, Давутоглу и холандският премиер Марк Рюте, чиято страна председателства ЕС, разговаряли 6 часа в турското посолство в Брюксел в неделя вечер преди срещата на върха.

Германският канцлер била убедена от турския премиер, че схемата е единственият начин за рязко намаляване на броя на прииждащите в ЕС, който нямало да може да бъде постигнат дори с новата операция на НАТО в Егейско море. По нейните думи за разлика от морската мисия, която била и нейна идея, новият план за бежанците бил изцяло турски. От началото на годината в ЕС от Турция са влезли 130 000 имигранти.

Някои страни обаче предупредили, че размяната на имигранти срещу бежанци ще даде възможност Турция да връща многократно едни и същи хора, които се опитват повече от веднъж да стигнат в Европа и биват хващани, докато в замяна ЕС трябва да приема нови и нови бежанци.

Вишеградската четворка пък се опасява, че легалният канал за влизане ще усили още бежанския поток, а унгарският премиер Виктор Орбан дори заплашил с вето. Юнкер смята, че проблемът може да се реши, ако върнатите бъдат сложени в края на списъците за легално транспортиране в ЕС.

По-късно Меркел призна, че изтръгване на съгласие от Кипър, който от години блокира Турция заради окупирането на северната част от острова, ще е по-трудна от склоняването на източноевропейците да приемат замяната имигрант за бежанец.

Не е ясно и как ще бъдат събрани още 3 млрд. евро до 2018 г. Меркел заяви само, че щом първите 3 млрд. са осигурени, ЕС ще намери още толкова.

Турският премиер отхвърли категорично твърденията, че Анкара изнудва Европа за пари. "Тези пари са за сирийските бежанци и всяка стотинка ще бъде похарчена за тях", обеща Давутоглу, добавяйки, че те струват на Турция вече 10 млрд. Според него още при договарянето на първата сделка ЕС-Турция през ноември, е било ясно, че 3-те млрд. са само първоначална сума и ще са необходими допълнителни средства.

"Ние не искаме пари, а справедливо разпределение на тежестите. Турция не е виновна за проблема, както и ЕС", подчерта Давутоглу. Той коментира, че на новото предложение на Турция трябва да се гледа като на "хуманитарен процес в помощ на бежанците, но и като стратегически въпрос за Турция, че тя ще бъде приета в ЕС".

Евролидерите коментирали с него и свободата на словото в Турция, предвид решението за затварянето на в. "Заман". Турският премиер обаче ги уверил, че правителството няма отношение към действията на независимия съд.

"Аз съм срещу всички ограничения за свободата на медиите. Ние имаме много вестници, които ни критикуват ежедневно. "Заман" е юридически, а не политически случай и няма отношение към свободата на словото", заяви Ахмет Давутоглу след края на срещата с европейските лидери и настоя, че Турция няма проблем със свободата на изразяване.

Турция и европейските лидери ще се срещнат отново на 17 и 18 март в Брюксел в опит да постигнат съгласие по условията за спирането на бежанския поток към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Мунич преди 8 години
До Анонимен 39Това ти обяснявам жал ми е за теб и себеподобните ти. Това, че не понасям предатели като ББ ме квалифицираш като ***. Нямам нищо общо нито с едните нито с другите, а не искам да имам общо и с такива като теб - с елементарни мозъчни процеси. И ще ти кажа лидери се издигат когато се търсят.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбрах защо трябва на Турция и пари да и даваме.ЕС като искат да екстрадират незаконните имигранти, да ги товарят по самолетите и директно по родните им места! За това Турция не им е необходима. Защо трябва да приемат допълнително бежанци от турците? По нашата граница - по-здрава ограда, по гръцкото крайбрежие по-засилена брегова охрана и... Ердоган с пръст в уста... и 3 млн бежанци неосъществен експорт към Европа.
32
0
 
19
 
! Отговори
АААААААА преди 8 години
ОТ ЮНИ МЕСЕЦ ВСЕКИ ТУРЧИН С ПАСПОРТ СИ ВЗЕМА РЕЙСА И ТРЪГВА В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ -НЯМА ВЕЧЕ ВИЗОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ,ТЕЗИ АРАБСКИ И АФРИКАНСКИ БЕЖАНЦИ ЩЕ СА САМО 10% НА ФОНА НА ТУРСКИТЕ ГРАЖДАНИ КОИТО ЩЕ ТРЪГНАТ ЗА ГЕРМАНИЯ,НАВСЯКЪДЕ ЩЕ ПЛЪЗНАТ
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТУРСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е ПЪЛНА ПОДИГРАВКА. Akо евробюрократите не го осъзнават, значи са абсолютни некадърници
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При това предложение на Турция за размяна 1:1, не разбирам защо ЕС трябва да им дава и пари.Дайте ни един милиард за огради и граничари, пък Ердоганьо да се пени колкото си иска!НИКАКВИ СДЕЛКИ С ТОЗИ ДИКТАТОР!
29
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Анадолска фирма търси строители на джамии за Германия.......Германския червен кръст търси специалисти по обрязване. Важи за целия ЕС.
28
0
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Е сега вече стана пределно ясно.че евробюрократите нито осъзнават проблема,нито имат градивна идея как да се справят!Отделно в отношенията с Турция се държат като абсолютни меки китки!Какво трябва да стане,за да разберат,че турците(като всички мюсулмани) разбират само от сила!???Усетят ли че си слаб-веднага ти забиват ножа в гърба!Най-първо ЕС чрез военните си структори трябва силово да спре потока и тогава да преговаря!Не на мутренския турски рекет!!!!
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю Мунич , и аз искам лидери в България по добри от Борисов , но в момента няма и трябва да го проумееш , иначе си оставаш червен чуг.ун . И аз искам да пия уиски и да карам скъпа кола , но нямам пари и се задоволявам с това , което имам . Просто е , но за умни хора .
26
1
 
8
 
! Отговори
7 преди 8 години
С тия 6 милиарда може да се построи чудесен лагер на остров Гренландия с ледени джамии за правоверните - ако всичкото индус се праща там, доста ще се поохлади мерака на останалите в туркестан д аидват
25
0
 
29
 
! Отговори
да излизаме! преди 8 години
ЕС се усра! (смея се)
24
1
 
18
 
! Отговори
Мунич преди 8 години
До Анонимен 23Жал ми е за теб ти си продължаваш със старите глупости - комунисти, орехи, съсели. Разбери, че светът не е вече същото място и трябват лидери да опазят България, а не някакви плиткоумни недоучили физкултурници и пожарникари, които при първото сериозно изпитание получават кръвно.
23
1
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
Сигурно я чака на онова място с пламъците, заедно с Менгеле. Като слезе при тях ще я възнаградят за държавна измяна както те си знаят.
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел говорила 6 часа с Давутоглу преди срещата на върха в БрюкселГолям моабет да го ***
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия трябва да изпепели Турция и Саудитска Арабия !!! Дано това се случи скоро !!!
20
0
 
22
 
! Отговори
44 преди 8 години
КАКВО ОТПАДАНЕ НА ВИЗИ КАКВИ ПАРИ...?????ТРЯБВА САНКЦИИ И ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ НА ТУРЦИЯ...ЧЕ ТО И ДА ПЛАТИ ЕС И БЕЗ ВИЗИ, ТОГАВА ЛЕГАЛНО И С ПОМОЩА НА БРЮКСЕЛСКИТЕ ЗЕЛКИ ВСИЧКИ ЩЕ НАХЛУЯТ В ЕВРОПА ..
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая психарка на снимката *** най-хубавата държава, че и Европа ! *** скапана ! Къде е фюрерът, къде е ?!
18
3
 
9
 
! Отговори
Ей я бе преди 8 години
Шарапова - 28 г.Никол - 37 г.....................Гаджетата на Гришо с все по-ПООТРАСНАЛО ЕГН.Ей я бе - 61 г.
17
1
 
30
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
България трябва веднага плътно да затвори границите си. За да не може пожарникаря да се върне от Брюксел!
16
0
 
35
 
! Отговори
пълно безхаберие преди 8 години
Пълно безхаберие на Меркел, Оланд, Ес, Мвф, Световната банка. Никаква идея, никакъв план, никаква концепция, никаква визия. И по отношение на Гърция, и по отношение на Турция, и по отношение на Украйна, и по отношение на бежанците, и по отношение на джихадистите и т.н. Взимат огромни заплати, говорят само пълни глупости и не вършат никаква работа. Вредни ***!
15
1
 
24
 
! Отговори
само проблеми преди 8 години
Заплатата на Доналд Туск е 270 000 евро (540 000 лева) годишно. Плюс 304 евро (608 лева) безотчетни дневни. Което прави 221 920 лева допълнително. Или 761 920 лева общо. Или по 63 493 лева на месец. За това, че създава само проблеми на европейците и не върши никаква работа.