Турция удвои мизата за спасяването на Европа

Анкара поиска още 3 млрд. евро за мигрантите
Обновена: 8 мар 2016 06:39 | 7 мар 2016 21:12,
354
Турция удвои мизата за спасяването на Европа
Снимка: Reuters

Турция обърка оптимистичните очаквания на Европа за нова сделка, която да сложи край на миграционната криза. Вместо да приеме договореното в петък в Анкара с председателя на Съвета на ЕС връщане на всички имигранти, заловени в Егейско море, както и незаконните пришълци на гръцките острови, турският премиер Ахмет Давутоглу изненада европейските лидери с нови искания.

Той съобщи на сюрпризираните президенти и премиери, че Турция иска двойно повече пари. Към одобрените вече 3 млрд. евро, Анкара иска още толкова до 2018 г.

Още по темата

Европа вече прие да даде 3 млрд. за издръжката на бежанците в Турция в края на ноември, като членките на ЕС се договориха, че 2 млрд. от тях ще бъдат платени от европейския бюджет, а останалите ще бъдат платени от тях.

Според новото предложение Ердоган ще вземе обратно всички нежелани от ЕС мигранти, които акостират в Гърция или пък са спасени от операцията на НАТО в Егейско море, но за всеки приет Европа ще трябва да взема от бежанските лагери в Турция по един сирийски бежанец.

По данни на турското правителство в страната се намират около 2,5 млн. бежанци.

Освен това Анкара иска отпадане на визите за пътуване в Шенген от края на юни, вместо вече договореното освобождаване на визовия режим от октомври.

В добавка ЕС трябва да отвори още 5 преговорни глави за членство в Съюза към 14-те, по които се преговаря с Анкара в момента.

Европа вече отговори главата за икономическия и монетарен съюз в средата на декември, след като Турция прие плана на Жан-Клод Юнкер с мерки за спиране на бежанския поток и обеща ускоряване на процеса на влизане на Турция в ЕС.

Преди началото на срещата в Брюксел Давутоглу заяви, че Турция е готова да стане член на ЕС. Страната води преговори за членство от 10 г. като досега е затворена само една преговорна глава и са отворени 14 от общо 35.

Накрая Давутоглу е информирал европейските лидери, че страната му иска да получи политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, където да бъдат настанени бежанците в очакване на решение на кризата.

Новата оферта на Турция промени изцяло дневния ред на лидерите от ЕС, които се надяваха да свършат преговорите на работен обяд. След като по време на обяда Давутоглу е представил допълнителните искания, те се затвориха, за да решат какво и как да приемат, а турския премиер беше поканен на вечеря, която тече и в момента.

Предполага се, че турският премиер е изложил новите условия по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и холандския премиер Марк Рюте в неделя вечер. Преди началото на срещата на върха на ЕС Меркел беше почти единствения европейски лидер, който прогнозира, че сбирката ще мине трудно и че няма да се случи очакването за формално закриване на балканския маршрут, което беше записано в проекто-декларацията, с която трябваше да завърши срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато всички най-накрая ще разберат: Ердоган обикновен грабител (рэкетир), а Меркел луда стара лесбийка............
143
1
 
3
 
! Отговори
илко преди 8 години
Европа е една стара развратена застаряваща госпожа, която така широко си отвори краката, че затваряне няма..От цялата работа ние ще берем пешкира най-много. Защото нямаме съзнание на единен народ, и защото ни управляват ***!
142
0
 
5
 
! Отговори
HISTORIAMAGISTRAVITA преди 8 години
Навремето по същия начин турците са изнудвали Източната римска империя но тогава не са се наричали турци. Нищо ново...
141
2
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Турция не е решение на проблема!Турция е самия проблем!
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е предадена, аз също се чувствам предаден. Това е рекет за милиарди и няма да спре скоро. Турция освен всичко друго е абсолютна диктатура, която ще бъде приета в Европа. За какви ценности говорим тук, за какъв морал от страна на еврогейците! Не съм русофил, но в момента единствената ми надежда за спасение на старият свят от самия него и исляма е Русия.Обичам Европа, но това в което е превърнта е ***!
139
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия милиарди по-добре да ги дадат на България, Македония и Италия. Турците само ще приберат парите и после всичко ще продължи по старо му.
138
6
 
13
 
! Отговори
Турция преди 8 години
Ние сме най- хуманната нация. Гордеем се с близо 3 000 000 бежанци.
137
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия остана единствената надежда на Европа.Импотеnтните хрантутници в Брюксел-на бесилото!
136
1
 
10
 
! Отговори
Мунич преди 8 години
До кокала 326Грешка, никой не смята да гледа 2.5 мил. "бежанци" най-малко Турция. Вземе ли правото безвизово да се движи турчина смятай какви орди ще налазят Европа, а нас просто ще ни асимилират след десет години.
135
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво го хвалите тоя ахмет? Сина му работи с ислямска държава, той рекетира европа за пари. Нали и българия ще плаща тия пари където ги иска. Той ви рекетира, вие му казвате браво. Е гати простите хора, нищо чудно че 500год. са ни клатили турците. Вземете да четете книги. Даже сте и неграмотни повечето коментатори
134
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагли и мръсни хора са турците. За това и пистоянно има протести и атентати в турция. Добре че е европа малко да се очовечат иначе са същите диваци като сирииците. Дано никога не влязат в ЕС защото ще я разрушат. Един турчин няма и на 20% от културата на французин
133
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция е една плюнка, България е много по силна от нея.
132
1
 
11
 
! Отговори
Торк преди 8 години
В държава,където 200 евро е заплатата,няма кой да остане.Е вярно ще намалеят парите за магистрали и няма да късаме ленти,ама ще го преживеем.
131
4
 
21
 
! Отговори
Турция преди 8 години
Европа да приеме всички бежанци. Ние ще им дадем 3 000 000 000 евро.
130
2
 
11
 
! Отговори
x преди 8 години
БОЛЕН НАЛЕГЛО СЕ ТАКОВА.
129
7
 
15
 
! Отговори
кокала преди 8 години
е пичове така се прави когато си гониш интереса. Един мой приятел казва така "Ако се поизпотиш повечко при пазарлъка,после ще ти е по-лесно." ..и си е прав човека. не е шега работа да приемеш на своя територия 2,5 млн. човека да им осигуриш храна,жилища и поддръжка,отделно трябва да има и ред и контрол,а всичко това струва пари които трябва да бъдат платени от другите граждани. Така че турците са си прави. Бежанците са горещ картоф,дори богатият Ес не ще да задържи в ръцете си
128
1
 
13
 
! Отговори
Цивилизация OFF преди 8 години
Големият приятел на България и личен приятел на Борисов Ахмет излезе голям тарикат.Радваме се,че този Ахмет е наш приятел.Феодалните старчета от така нареченият БАН го поканиха и с интерес слушаха представянето на книгата му,Бойко приятелски си говори с него вечер по телефона.Ашксолсум машаала аферим.Ахмет ще изклати триполовите здраво с много милиарди и отпадане на визите и ако пожелае ще приемат по спешност ислямската държава в ЕСцивилизация
127
6
 
22
 
! Отговори
кристина преди 8 години
Че тя турция всеки месец може да си иска по десетина милиарда, уж за бежанците..а всъщото време да спонсорира джихадиститеи нейната си армия.. Решението е Путин и Велика Русия..Както каза Жириновски, никой не бива да се страхува от турция, Русия ще я изтрие от лицето на земята, така сякаш никога не я е имало!!! Времето настъпва и това е неизбежно, с лидер като ердоган, турците нямат бъдеще
126
12
 
9
 
! Отговори
Ертугрул преди 8 години
Браво на Турция. Знае си интереса.
125
2
 
1
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 8 години
До АнонименЧе кой пък е такъв самоубиец да иска помощ от Северна Монголия? От разпадащи се империи никой не иска помощ.