Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна

Слаб и разединен ЕС е точно това, което руският президент иска
10 апр 2016 21:00,
498
Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна
Снимка: Reuters

В първия по рода си референдум, холандските гласоподаватели отхвърлиха асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Близо 2/3 от холандците се обявиха против подготвяното споразумение.

Резултатите поставиха правителството в изключително неловка ситуация, тъй като приемането на Украйна беше единодушно договорено на политическо ниво между лидерите на страните от ЕС.

Освен всичко друго противно на очакванията референдумът се оказа валиден, тъй като активността беше над 30%, отбелязва авторитетното издание "Нюзуик".

Макар и резултатът от допитването да няма законово обвързващ характер, реалността е, че нито премиерът Марк Рюте, нито останалите евролидери могат да пренебрегнат мнението на холандските граждани.

Защото тенденцията е видна – евроскептичните настроения в общността се засилват все повече и повече. Това беше вот срещу европейската интеграция.

Вот, който ще даде голям тласък на поддръжниците на предложението за излизане на Великобритания от ЕС. А този критичен за бъдещето на съюза референдум е едва след 2 месеца.

Случващото се може и трябва да разтревожи сериозно ключовите фигури в Обединена Европа. Но определено е музика за ушите на Владимир Путин. За руския президент разединението в ЕС е една от възможно най-добрите новини.

Съюзът не може да се справи с бежанската криза, както и с финансовия колапс в еврозоната. Сега идва и холандското "Не!". Трябва да се отбележи, че Холандия е една от страните, които основават ЕС. Страната е стълб и в структурите на НАТО и има ореола на бастион на либералните ценности.

В последните години обаче изглежда всичко се променя – засилват се анти-имигрантските и анти-ЕС движенията.

На референдум през 2005-та година холандците отхвърлиха проекта за общоевропейска конституция, която имаше единствената цел да направи институциите по-ефективни. Още тогава беше даден сигнал за промяна в обществената нагласа спрямо ЕС.

Герт Вилдерс, лидер на евроскептичната Партия на свободата, побърза да извлече политически дивиденти от резултата на последния референдум: "Това е началото на края на ЕС. Надявам се, че примерът ни ще бъде последван и в другите европейски страни".

Сега холандското правителство е в патова ситуация. На практика премиерът не е задължен да се съобрази с вота, но шансовете ратифициране на спогодбата с Украйна да мине в парламента са доста малки. А Холандия остава единствената страна-членка, която не е одобрила договора с Киев официално.

ЕС се нуждае от пълно единодушие, за да се стигне до асоцииране на Украйна. Сега позицията на останалите 27 страни-членки остава да виси във въздуха. Позиция, която е от изключителна важност за раздираната от вътрешни конфликти Украйна.

Правителството в Киев се нуждае отчаяно от ратифициране на споразумението, за да може да прокара належащите демократични реформи.

На изток руският президент може само да потрива доволно ръце. Разединен ЕС е най-добрият подарък за Владимир Путин, като така ще има възможност да привлече на своя страна евроскептичните движения, които споделят неговите ценности като консерватизъм, национализъм и патриотизъм.

Путин ще получи чудесна възможност и да настройва страните-членки една срещу друга. В крайна сметка отслабен Европейски съюз определено ще повлияе негативно на трансатлантическите отношения.

Какво повече може да иска Русия след холандския референдум?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
3
 
29
 
! Отговори
12 преди 8 години
А какво стана с ембаргото срещу Русия? Ембарго ембарго ама северен поток 2....Хааааа хаааааа хаааааа Европа е слаба и нещастна пълна с небели хора територия, управлявана от неадекватни господари и пълна с полуиздоени крепостни селяни. Работете, европейци, че новите нашественици искат да живеят добре хаааахааааааа хааааа.........
273
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, пак спечелиха както и през войната. 30 милиона жертви , глад и мизерия , ама парад. Пък Европа спокоен охолен живот, ама нямат парад. Сега пак така... На печелившите честито. В Испания или Гърция по Велик ден хора?
272
18
 
7
 
! Отговори
ист преди 8 години
Предполагам че холадското НЕ е договорено от ЕС. 10 милиона араби и африканци напират към ЕС, и ако още 10 милиона тръгнат от Украйна, трагедията ще е страшна. Путин да не се радва на чужди неукпехи, защото докара Русия до икономически колапс.
271
17
 
9
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Путин е посредствен президент на Русия с крайно недостатъчна алкохолна подготовка. Трябва на негово място да дойде достоен ученик и последовател на великия Елцин от ранга на Порошенко.
270
2
 
17
 
! Отговори
Коста преди 8 години
Тъпо!Да се говори,че референдум в Холандия е недемократичен и пречи на украинците и "демократичните" им реформи!Просто европейските граждани не искат евробюрократична диктатура.Всички виждат,че ЕС се управлява ЛОШО, а лидерите са напълно безотговорни и не им пука за гражданите.В този си вид ЕС е абсолютно неефективен и служи единствено за прокарване на определени външни интереси.И няма да го бъде - поне в този му вид...
269
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Света се ръководи от тайни служби сатанисти,не от Путин и Обама,крайно време е хората да разчупят този примитив и ниското ниво на което са поставени.И в Русия както и във САЩ се правят жертвопринушения в името на сатаната.Нищо не е така както се представя пред човечеството,тази политика не е емоционална от днес за утре,това е планова политика залегнала от столетия.Човешката лакомия погубва човека,само човек може да се радва на оръжия за масово унищожение на човеци,виждате ли колко сме примитивни
268
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТО ТОЛКОВА СЕ БИЯТ В ГЪРДИТЕ ,ЧЕ БИЛИ (ДЕМОКРАТИ) НАВ ЕС И У НАС ,ЗАЩО В СТРАНИТЕ ОТ ЕС И В БЪЛГАРИЯ НЕ ПИТАТ СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕС И НАТО ДАЛИ ИСКАТ СТРАНИТЕ ИМ ДА ЧЛЕНУВАТ В ТЕЗИ ОРГАНИЗАЦИИ,АМА ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЕВРЕИ,МЕКИ КИТКИ И МАСОНИ НЯМА ДА ДОПУСНАТ ПОВЕЧЕ ГРЕШКАТА ДА СЕ ДОПИТВАТ ДО НАСЕЛЕНИЕТО СЛЕД ПРЕТЪРПЯНОТО ФИЯСКО ОТ РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ФРАНЦИЯ И ХОЛАНДИЯ ОТНОСНО ПРИЕМАНЕТО НА НЯКАКВА СИ ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ ,КОГАТО С ОГРОМНО МНОЗИНСТВО ХОРАТА Я ОТХВЪРЛИХА
267
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вова да почерпи!
266
6
 
8
 
! Отговори
RAD преди 8 години
До НаблюдателНе, че нещо, ама да попитам в Русия колко пъти е имало референдум по времето на Путин ?
265
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Исторически фактсамо лека поправка "Мъдрият се учи от грешките на другите, уминият от собствените си грешки, а яко тъпият ги повтаря до безкрайност"иначе да, евро бюрократите са яко зле и жална ни майка
264
7
 
19
 
! Отговори
Европейски диктатори преди 8 години
Демос означава народ. Демокрация - власт на народа. Защо ли европейските диктатори, ги е страх да се допитвата до народите на Европа и правят каквото каже белия дом?
263
5
 
15
 
! Отговори
Исторически факт преди 8 години
В миналото, когато Европа се е "обединявала" под една или друга власт, винаги е оставала единна, докато е била в мир с Русия и винаги се е разпадала след агресия срещу Русия. Европа е една ***, защото в една мъдра поговорка се казва, всеки прави грешки, но мъдрият се учи от грешките си, докато *** ги повтаря до безкрайност. Още дон факт е, че Европа винаги се е заигравала с Турция и Османската империя и винаги е съжалявала.
262
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Този дето е написал статията очевидна не си задава "?"-a "Защо?". Същия избягва да зададе въпроса -"Защо т.н. лидери на ЕС избягват да се допитват по важните въпроси до своите избиратели?". Което е най-демокретичната известна форма! Било популизъм!!! Което показва обаче че не се интересуват особенно от мнението им! А когато "изпуснат" някой Референдум, много са изненадани от резултата! Незачитането мнението на хората всъщнст разрушава ЕС, а не Путин!
261
9
 
10
 
! Отговори
ХА ХА преди 8 години
Да го питаш Путин, за кво му е да се занимава с чужди държави, след като едва удържа положението в Русия? Той на руснаците не може да осигури висок стандарт на живот, още народи иска да привлича?Путинови му работи!
260
2
 
8
 
! Отговори
ас преди 8 години
надали му пука особено за холандския референдум
259
1
 
14
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
.. на холандците им е дошла до гуша до емигранти. Един познат холандец ми каза, че в началото на 90-те имало 4 полски семейства в целия град, сега имало 4 само на неговата улица. Мигрантите се цанели на по-малка заплата от холандците и общо взето стандарта на живот там се занижил доста (отпуски, заплати и т.н). И сега с тези амуджи от близкия изток им идва нанагорно. Затова са евроскептици. Нищо общо с Украйна и Русия. Гледат си себе си. Няма политика.
258
1
 
19
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Ха, ха .... сега Путин им виновен на брюкселските чиновници ... на референдума гласуваха холандските избиратели и това е тяхната воля .. какво общо има с това В.В.!? Време е да се замислят чиновниците защо така гласуват хората ... Европа се наводни с т.н. "бежанци", които същият този европеец трябва да храни, работейки на 3 смени, какво би станало ако нахлуят и 20-на милиона гладни хохли .... според самите зап. политици Украйна е едно корупционно блато...
257
2
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Европа е слаба не заради Путин а заради управниците и.Единствено през двете световни войни Европа е била толкова разидинена и слаба.Вече става ясно на всеки че тези ценности за мултикултурализъм и толерантност не вървят.
256
2
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Путин въобще не му пука, само му е смешно.
255
2
 
18
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Хората в европа НЕ искат въоръжен конфликт с Русия. Защото отцепването на Украйна от руската орбита води натам.И никой не иска конфликт с Русия, само политическата върхушка.Предпоставка за сътресение.