Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна

Слаб и разединен ЕС е точно това, което руският президент иска
10 апр 2016 21:00,
498
Путин потрива ръце след холандското "Не!" за Украйна
Снимка: Reuters

В първия по рода си референдум, холандските гласоподаватели отхвърлиха асоциирането на Украйна с Европейския съюз. Близо 2/3 от холандците се обявиха против подготвяното споразумение.

Резултатите поставиха правителството в изключително неловка ситуация, тъй като приемането на Украйна беше единодушно договорено на политическо ниво между лидерите на страните от ЕС.

Освен всичко друго противно на очакванията референдумът се оказа валиден, тъй като активността беше над 30%, отбелязва авторитетното издание "Нюзуик".

Макар и резултатът от допитването да няма законово обвързващ характер, реалността е, че нито премиерът Марк Рюте, нито останалите евролидери могат да пренебрегнат мнението на холандските граждани.

Защото тенденцията е видна – евроскептичните настроения в общността се засилват все повече и повече. Това беше вот срещу европейската интеграция.

Вот, който ще даде голям тласък на поддръжниците на предложението за излизане на Великобритания от ЕС. А този критичен за бъдещето на съюза референдум е едва след 2 месеца.

Случващото се може и трябва да разтревожи сериозно ключовите фигури в Обединена Европа. Но определено е музика за ушите на Владимир Путин. За руския президент разединението в ЕС е една от възможно най-добрите новини.

Съюзът не може да се справи с бежанската криза, както и с финансовия колапс в еврозоната. Сега идва и холандското "Не!". Трябва да се отбележи, че Холандия е една от страните, които основават ЕС. Страната е стълб и в структурите на НАТО и има ореола на бастион на либералните ценности.

В последните години обаче изглежда всичко се променя – засилват се анти-имигрантските и анти-ЕС движенията.

На референдум през 2005-та година холандците отхвърлиха проекта за общоевропейска конституция, която имаше единствената цел да направи институциите по-ефективни. Още тогава беше даден сигнал за промяна в обществената нагласа спрямо ЕС.

Герт Вилдерс, лидер на евроскептичната Партия на свободата, побърза да извлече политически дивиденти от резултата на последния референдум: "Това е началото на края на ЕС. Надявам се, че примерът ни ще бъде последван и в другите европейски страни".

Сега холандското правителство е в патова ситуация. На практика премиерът не е задължен да се съобрази с вота, но шансовете ратифициране на спогодбата с Украйна да мине в парламента са доста малки. А Холандия остава единствената страна-членка, която не е одобрила договора с Киев официално.

ЕС се нуждае от пълно единодушие, за да се стигне до асоцииране на Украйна. Сега позицията на останалите 27 страни-членки остава да виси във въздуха. Позиция, която е от изключителна важност за раздираната от вътрешни конфликти Украйна.

Правителството в Киев се нуждае отчаяно от ратифициране на споразумението, за да може да прокара належащите демократични реформи.

На изток руският президент може само да потрива доволно ръце. Разединен ЕС е най-добрият подарък за Владимир Путин, като така ще има възможност да привлече на своя страна евроскептичните движения, които споделят неговите ценности като консерватизъм, национализъм и патриотизъм.

Путин ще получи чудесна възможност и да настройва страните-членки една срещу друга. В крайна сметка отслабен Европейски съюз определено ще повлияе негативно на трансатлантическите отношения.

Какво повече може да иска Русия след холандския референдум?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
16
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Ама въобще не ме интересува покрайна, тя върви по нашия път и скоро ще стане зверилник, ще се заобикаля от всички след като преместят там мигрантите.
253
9
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Путин е единствения умен политик и държавник в света.В ЕС няма политици, а има чиновници да разпределят едни пари. Това е положението.
252
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То от ЕС само ние май искаме Украйна в съюза по заповед на САЩ. Не че на нас мястото ни е в тоя скапан ЕС. Да имаш някакъв си празник за ден на независимостта , а да си по-зависим от турско време и държавата ти да изпълнява всяка заповед на САЩ е форма на колониализъм. Мястото на България е в Евразийския съюз на суверените държави. Пак по заповед ни казват , че и Турция е трябвало да стане членка на ЕС. От къде на къде? Турция да остави Кипър на кипърците и да спазва правата на кюрдите, но .....
251
4
 
27
 
! Отговори
нико преди 8 години
Господа русофоби, колкото и да ви е мъчно русия има президент за разлика от българия която има пастирка или чехлю или там как още го величаете единия е кагебеец другия е кръгла нула разликата е ???? След 90 та година и русия и бг бяхме на едно и също положение сега запада сънува русия и армията и а ние като се събудим какво ще ядем и как да преживеем.
250
5
 
11
 
! Отговори
glupost преди 8 години
Този материал е изцяло поръчков и измислица, целта е насаждане на омраза към хора с нормално мислене, необременени с призивите за войни в европа на всяка цена
249
1
 
7
 
! Отговори
Ххх преди 8 години
Абе тук само комплексари май пишат като сте толкова недоволни що не ги махате тия 240 кърлежа в парламента а само си чешите езиците тука .......щот сте зайцииии *** народ слаба държава .....Продължавайте с ваще маумни изказвания боли ги ония
248
3
 
13
 
! Отговори
кристина преди 8 години
хахаха, тази америка съвсем изтрещя.. обърка света, засипа го с мръсотия и лъжа.. по скоро америка потрива ръце и се смее самодоволно... европа се оказа много податлива на интриги и корупция.. мдааа.. сега си сърбайте попарата скъпи европейци..нито може да бъдете единни, както преди, нито може да върнете емигрантите араби, нито..пък имате бъдеще европейци :D .. Πутин ще бъде последното спасение за вас европейци..съвсем скоро ще го осъзнаете
247
10
 
3
 
! Отговори
смехът е здраве преди 8 години
каква заразителна усмивка като тьотка матрошка е
246
0
 
6
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До Asan - могат, но не по този начин. Едни да налагат, без други да имат думата - това не е демокрация и е далеч от първоначалният замисъл.
245
3
 
6
 
! Отговори
Zealot преди 8 години
Абе тука само фоби, фили, комплексари.., а българи няма ли?
244
3
 
16
 
! Отговори
Asan преди 8 години
колкото и да *** некой това е началото на края на юдеомасонскиа проект на ФАЩ. Толкова различни икономики народи и кулутри не могат да са в една федерация
243
19
 
8
 
! Отговори
Последните напъни на преди 8 години
умиращата Руска империя. Русия е гладна и изолирана, единственото което Жужи може да направи Жужито е да плаща на трoлове да го величаят. Кучетата се лаят, НАТО се разширява на Изток, а ЕС си е най-голямата икономика в света. Кеф!
242
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МУНЧОИли си зевзек достоен за наследник на Парцалев или си съдран ***.
241
12
 
8
 
! Отговори
МУНЧО преди 8 години
Холандците показаха, че са народ готов да се продаде за рубли! Вън Холандия от ЕС! Да живее Росен Плевнелиев!
240
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е мъж, не гей!Потриването на ръцете от подобни ситуации, е по подходящо за Брюкселските ***, и "евролидкрите". Путин е във всяко отношение далеч преди тях, всяко! Все едно да сравняваш диамант с речни камъни.
239
11
 
6
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Жужето има ли милиарди в офшорки или това е гнусна пропаганда!И ако е гнусна попаганда, защо излязоха и имената на западни политици със сметки в офшори , а също така и на наши бизнесмени???А Волен Сидеров,Ахмед Доган,Бойко Борисов,Георги Първанов милионери ли са???А могат ли да докажат произхода на парите и имотите,които притежават???Агент Коуди Бремър!ЦРУ!!!
238
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои бомбеха София през ВСВ... Със любезното съдействие на Кремъл и лично с богословията на Сталин.
237
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Близо 2/3 от холандците се обявиха против подготвяното споразумение.--- Не случайно терориста жуже свали пътническия самолет над Украйна пълен с холандци.
236
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проливите трябва да отидат в Русия.
235
2
 
2
 
! Отговори
АЗ76 преди 8 години
абе нали писах тука преди маса време! и що сте ми изтрили коментара?!на вас ви харесва да има обиди по между постващите със лек привкус по...поне заглавието на снесения от вас ***.страната се нарича Нидерландия,а Холандия е част от нея.пълни *** по журналистика. извинявам се думата и значението и на са ви познати.жалки. е поне се радвайте,че ви отвараме сайта. но не за дълго.