Бокова: Слуховете за корупция в ЮНЕСКО са манипулация!

Това било опит да се провали кандидатурата й за ООН
Обновена: 22 апр 2016 07:19 | 22 апр 2016 07:18,
26
Бокова: Слуховете за корупция в ЮНЕСКО са манипулация!
Снимка: БТА

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, кандидат за поста на генерален секретар на ООН, смята, че неотдавнашните твърдения за корупция в лоното на ЮНЕСКО целят да провалят нейната кандидатура, предаде Франс прес.

В интервю за френската информационна агенция Бокова каза, че тези твърдения са напълно неверни и са манипулация.

Според информации Бокова била назначила на важен пост в ЮНЕСКО недостатъчно квалифициран бразилски гражданин, за да си осигури бразилската подкрепа за кандидатурата си.

В отговор на тези твърдения Бокова каза, че през 7-те години, през които е начело на ЮНЕСКО, са били извършени 42 разследвания за потенциален конфликт на интереси и те са довели до отстраняването на 17 души.

Мога да си представя, че моята кандидатура и други кандидатури пораждат голям интерес и може би някой не е доволен от това, заяви Бокова в интервюто. Не мога да се харесам на всеки и това е нормално при условията на демокрацията, добави тя.

Бокова, 63-годишна българка, която говори свободно руски, отхвърли твърденията, че е кандидат на Москва за унаследяването на Бан Ки-мун начело на ООН.

Не мога да кажа, че съм по-близка до Русия, отколкото до други страни. Разбира се, учила съм в Москва, но такъв е случаят на много хора от Източна Европа, които са учили по онова време в СССР, каза Бокова.

Тя е завършила престижния Институт за международни отношения в Москва, говори също свободно английски, френски и испански, отбелязва агенцията.

Бокова припомни в интервюто, че германската канцлерка Ангела Меркел също едно време е била заподозряна в симпатии към Русия, защото е живяла в Източна Германия. Това не й пречи да е голям лидер, заяви Бокова.

За момента има девет кандидати за поста на генерален секретар на ООН, от които седем са от Източна Европа, единственият регион, който все още не е имал свой представител на най-висшия пост на ООН от създаването й досега. Четири от кандидатите за поста са жени. Досега осем мъже са били начело на ООН в нейната 70-годишна история.

Бокова защити традицията на регионална ротация начело на ООН, според която постът се полага на Източна Европа и каза, че избирането на жена би отправило важно послание.

Посланието е, че жените вземат на сериозно политическите постове, че могат да заемат трудни длъжности и това ще бъде послание, изпратено до техните национални и политически среди, каза Бокова.

През юли Съветът за сигурност на ООН трябва да започне процеса по избор на новия генерален секретар преди да предложи през октомври име на Общото събрание на ООН, което ще трябва да се произнесе по този избор.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Nikolay преди 8 години
Samo se chudia zashto zapada e tolkova dvulichen,nali uj se boriha sreshtu KOMUNIZAMA,pak sega komunisticheski otrocheta kato Bokova upravlqvat Unesko i sa kandidati za OON?????????
11
1
 
2
 
! Отговори
корупция в ЮНЕСКО преди 8 години
Бокова е вкарала много ченгета в екипа си, които прибират пари на ръка за да уреждат разни работи или нейни посещения. Не се знае дали част от парите ги предават и на нея или само я разхождат като мечка на панаир
10
1
 
2
 
! Отговори
666 преди 8 години
До Анонимен #22И какво избора на Бокова е срам за България като Бокова не представлява българия. Глуповат си, както и тези писали ти плюсове.
9
1
 
1
 
! Отговори
Мръсно българско пле преди 8 години
МРАЗИМ САМИ СЕБЕ СИ.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Верваме! Само слухове ще да са! НО нали знаете, г.жо Бокова -- във всяка лъжа има истина! ИЗБОРЪТ НА БОКОВА Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SNAE DOBRE DA MAMI, NALI V MOSKVA SA YA UCHILI......
6
2
 
7
 
! Отговори
Аааа преди 8 години
Не е верно! Тя в родата си Убийци няма! Дърта комунистическа ***!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно би ме убедила че няма корупция.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хич не са манипулация, *** болшевишка. Където има комунистически сатрапи, винаги има корупция и нещо откраднато. Да разследват червивата мър-ша за апартаментите в NYC и кой знае какви други золуми е правила. Пълно разследване и блокиране на кандидатурата на тая мас-тия за поста на ООН.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RASLIKATA S MERKEL E GOLYAMA NE SE SRAVNYAVAI
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста неубедително звучи от устата на една кариеристка скачаща като бълха от пост на пост.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да и вярваме няма да се учудим ако и тая лъсне в панамската афера дето излезе на скоро.