Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!

Последиците имат страховит отзвук за природата и човешкото здраве
Обновена: 26 апр 2016 14:03 | 26 апр 2016 11:25, Елка Василева
170
Путин: Чернобил стана сериозен урок за човечеството!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум само благодарение на себеотрицанието, проявено от специалистите, изпълнявали своя граждански дълг.

Това посочва руският президент Владимир Путин в телеграма до участниците в ликвидирането на последиците от катастрофата, предаде ТАСС.

"Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последиците все още се отразяват като страховит отзвук и на природата, и на човешкото здраве. Мащабите на трагедията можеше да са безмерно по-големи, ако не бяха безпримерното мъжество и себеотрицание на пожарникарите, военнослужещите, специалистите, здравните работници, изпълнили с чест своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха собствения си живот, за да спасят други", се казва в телеграмата, публикувана днес на сайта на Кремъл.

"С пълно право смятаме участниците (. . .) за истински герои и свеждаме глави пред светлата памет за загиналите", добавя руският президент.

Днес се навършват 30 години от аварията в Чернобилската АЕЦ, разрушила изцяло четвъртия енергоблок от централата. Според експерти това е най-голямата авария в цялата история на ядрената енергетика.

Над 115 000 души бяха евакуирани от 30-километровата зона около обекта. В действията за ликвидиране на последиците участваха повече от 600 000 съветски граждани, припомня ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
3
 
! Отговори
ОТ ДРУГ ФОРУМ преди 8 години
За Чернобил - личното ми мнение е, че това е добре организирана диверсия отвътре.Колкото и да е била изгнила и нестабилна системата, построена от украинските ръководители на СССР, за рухването й е била необходима голяма зрелищна катастрофа.Мястото е избрано подходящо, името на централата - също. Асоциацията с черния цвят е изключително важна за мащабно въздействие върху потенциалните цели - обикновените хора в Източна Европа и СССР.Самото взривяване на реактора е постигнато изключително трудно, техниката се е съпротивявала до последно. Наложило се е по заповед от Москва да бъдат из
76
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 105Анонимни кажи ми какво е РЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В МОМЕНТА ЧЕРНОБИЛ, ЯДРЕНИТЕ ЕНЕРГОСТАНЦИИ В УКРАЙНА(ПОДГОТВЯЩИ ПОРАДИ *** Щ И Н А ЗА ЧЕРНОБИЛ 2) и ФУКУШИМА.Проблемът е че точно това не го знаем РЕАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ А ТО Е СТРАШНОООООТОЛКОВА СТРАШНО ЧЕ НЯМАМ ДУМИ.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кво е станало в Чернобил, писаха ли вече? що не съм чел?
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Близо 1 300 000 души са избити от западните съюзници за последните 5 години във войни за пари и ресурси, повечето от тях цивилни жени и деца, заяви лявата депутатка Сара Вагенкнехт пред Бундестага.В емоционална реч тя попита канцлерът Меркел защо страда единствено, когато хора гинат от руски бомби, а американските, британските и френските не я впечатляват. Ключов бе и въпросът защо г-жа Меркел се е съюзила за решаване на "бежанската криза", "кръстника на терора, г-н Ердоган, който може да изнудва Европа, докогато си иска".
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво, следващият път пак да действат така, нали!
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
безочливост, меко казано!
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Семейството ми преживя чернобилската авария и сега след 30 години, като си спомня в съзнанието ми излиза една дума-ГЕНОЦИД ! Само това е думата, която определя поведението на тогавашните управляващи на България спрямо народа си! Господ да ги съди!
70
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 години
Никой не знае какво става с Фукушима и какви са последиците!
69
4
 
1
 
! Отговори
Уникална държава преди 8 години
Императорът си каза тежката дума. Вероятно заради това изречение ще бъда цензуриран. А в Сърбия преди, пък и след изборите тамошните "националисти" на воля веят плакати с образа на Путин и надпис: "Императоре, лjубиме те!" Че как иначе се нарича човек, който управлява без алтернатива една държава. И сърбите ни изпревариха!
68
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 8 години
Това е "урок" за всички правителства по света да не крият опасностите за населението независимо от къде идват те, а те самите да се опазват , а народа нека да мре! Това е престъпление към човечеството!
67
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 95По-лошо от Чернобил е само Фукушима само че освен няколко специалисти дето се опитват БЕЗУСПЕШНО да алармират населението Медиите и Политиците скриват МАЩАБА НА ПРОДЪЛЖАВАЩАТА КАТАСТРОФА И В ТОЗИ МОМЕНТ!!! ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ АКТИВНА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА.Само се моля да не се случи второ Цунами че всичката складирана около Фукушима радиоактивна гадост директно ще отиде в Океана. Не че чрез подпочвените води в момента ежеминутно радиация се изсипва в Тихия океан
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мащабът на чернобилската трагедия бе сведен до минимум само благодарение на себеотрицанието, проявено от специалистите, изпълнявали своя граждански дълг."Това заяви вожда на колхозниците и колхозничките, но забрави да спомене за 60-те хиляди загинали преки участници в изпълнието на гражданския си дълг към сесесере.
65
3
 
5
 
! Отговори
процедурно питане преди 8 години
Интересно защо няма жертви от руската комунистическа върхушка,българското БКП и агентите на КГБ?
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тоя чyкундур от снимката още ли е на свобода?
63
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мирния руски атом е.а мамата на Европа.
62
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците изтровиха половин Европа през 1986, но това им се видя много малко, та сега започнаха да нападат съседите си с аргумента, че всички земи са исконно руски. Докато тази квази-държава не изчезне от географската карта на света няма да има нито спокойствие нито мир.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30 Г.СЛЕД АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ ,КИЕВ И ВАШИНГТОНПОДГОТВЯТ2-РА ПО ГОЛЯМА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА .КИЕВСКИТЕ ВЛАСТИ ПОД НАТИСКА НА САЩ СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ РУСКОТО ЯДРЕНО ГОРИВО ЗА СМЕТКА НА ТАКОВА ОТ ЩАТИТЕ.ЕКСПЕРТИ ПО ЯДРЕНА БЕЗОПАСТНИОСТ В ЕВРОПА СА МНОГО ОБЕЗПОКОЕНИ И ПРЕДУПРЕЖДАВАТ,ЧЕ УКРАЙНСКИТЕ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ,КОИТО СА ИЗЦЯЛО С РУСКИ РЕАКТОРИ И КОМПОНЕНТИ СА НЕСЪВМЕСТИМИ ДА РАБОТЯТ С ЯДРЕНО ГОРИВО ОТ САЩ.,ЗАТОВА НАПОСЛЕДЪК ПОСТОЯННО ИМА АВАРИИ В УКРАЙНСКИТЕ АЕЦ.ПИШЕ ФЕРНСКИЯ ЛЬО МОНД
60
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Минали заминало. Определено е трагедия, по-лошото е, че поуките не са взети. Атомната ел енергия не е чиста. Проблема с отработеното гориво седи на дневен ред. Закопаването му в земята не е решение. Като цяло технически напредък никакъв. Все още се чудим как да направим пара която да завърти турбините за ток. Дали ще горим въглища(което е безумие), дали ще закопаваме уран в земята. Нищо ново под слънцето. Чудя се дали сме толкова спрели или просто победиха съзнанието ни и станахме зомбита.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на съветското робство народа нямаше банани и портокали, караше руски лади и не можеше да пътува на запад. Когато братята американци ни освободиха от съветско робство ни донесоха демокрация и свобода и много банани да лaпaме банани и красиви западни коли да караме и правото да излизаме на запад да мием улиците и тоалетните на западняците и да берем ягоди и с еврата да си купувама нови 15 годишни западни коли!
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 70Русия никога не е използвала от Русия. Политиката на СССР беше да осигурява по-добър живот на сателитите си отколкото на собствените си граждани. България имаше пазари в Русия, имаше работа, от Русия получавахме евтини суровини.