Ядрени влакове на Русия vs. "Бърз глобален удар" на САЩ

Москва разработва боен железопътен ракетен комплекс
13 май 2016 20:25, Елка Василева
698
Ядрени влакове на Русия vs. "Бърз глобален удар" на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Русия започна да разработва елементи от конструкцията на перспективен боен железопътен ракетен комплекс (БЖРК) "Баргузин". Според източник от руския военнопромишлен комплекс срокът за приключване на проекта и датата, когато ще бъде приет на въоръжение новият "ядрен влак", ще станат ясни през 2018 г. Още през 2014 г. обаче командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение Сергей Каракаев съобщи, че ескизното проектиране е завършило.

Нека видим какво представлява всъщност БЖРК, какво се знае за "Баргузин" и как ще се отрази постъпването му във войските върху световния стратегически баланс, пише Леонид Нерсисян от РЕГНУМ.

Задачата на "ракетния влак" е винаги да бъде "невидим" за врага

Идеята за създаване на влак, носещ междуконтинентални балистични ракети (МБР), датира от 60-те години на миналия век. За разлика от МБР, базирани в силози, чиито координати се установяват без много труд (а вече и твърде лесно - чрез модерните сателити), и от атомните подводници, теоретично също проследими с подходяща апаратура, една жп композиция без външни отлики от всички други, но със смъртоносен товар, е практически неоткриваема.

БЖРК се разработват и в САЩ, и в Съветския съюз, но американците не довеждат нещата докрай, докато СССР създава и приема на въоръжение комплекси с ракета РТ-23 УТТХ "Молодец".

Една жп композиция включва три пускови установки, заредени с по една МБР с твърдо гориво. Общото тегло на такава МБР с 10 ядрени бойни глави заедно с пусковия контейнер е 126 тона (а заедно с вагона дори 150 тона), което налага всеки БЖРК да бъде теглен от три локомотива - това е основното "слабо място" на комплекса, привличащо американските сателити. Друг недостатък е солидното натоварване на железопътното платно, поради което се преустрояват жп линиите на огромни пространства, за да минават по тях подобни влакове.

При все това 12-те БЖРК "Молодец", с които Русия разполага до 2003 г., пътуват из цялата страна и представляват сериозна мощ - носят общо 36 МБР и 360 бойни глави.

А за разлика от мобилните МБР като "Топол" или "Ярс" една жп композиция може да покрива за ден разстояния до 1000 километра - трудно някой би забележил и следил руските БЖРК, маскирани като обикновени граждански влакове.

Ненапразно договорът САЛТ-2 предвиждаше БЖРК да бъдат свалени от въоръжение. И въпреки че Русия в крайна сметка изобщо не го ратифицира, след 2003 г. всички БЖРК бяха свалени от въоръжение и унищожени. А договорът САЛТ-3 не забранява тези комплекси.

"Баргузин" ще бъде по-лек и по-незабележим от "Молодец"

За възможността да бъдат възстановени руските БЖРК се чу за пръв път през 2009 г., а през 2013 г. зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов заяви, че с разработката на проекта ще се занимава Московският институт за топлотехника (конструирал преди МБР с твърдо гориво като "Топол", "Ярс" и "Булава").

Засега е съобщено, че новите "ядрени влакове" ще включват по 6 вагона - пускови установки с МБР РС-24 "Ярс". Те ще изглеждат като обикновени хладилни вагони, а самата композиция - като обикновен товарен влак.

Всеки нов БЖРК ще тежи доста по-малко от предишните, тъй като теглото на МБР "Ярс" е близо 50 тона срещу 126 тона за предшественичката й РТ-23 УТТХ. Съответно един вагон с ракета се очаква да тежи най-много 70-80 тона, двойно по-малко от пусковите установки за "Молодец". Което съвпада с теглото на обикновен, пълен догоре товарен вагон. Това вече решава и финансовия проблем - отпада нуждата от преустройство и чести ремонти на железопътното платно, ще са напълно достатъчни съвсем обикновени релси. И най-важното, композицията ще се тегли само от един локомотив - изчезва демаскиращият фактор, споменат по-горе.

Намаленото тегло на "Ярс" се заплаща с по-малкия брой доставяни до целта бойни глави (4 бр. при 10 бр. за РТ-23 УТТХ); новите обаче имат доста по-висока точност, а договорът САЛТ-3 ограничава броя на бойните глави, които не бива да надхвърлят 1500. Освен това във всяка композиция ще има 6 МБР РС-24 с общо 24 бойни глави вместо 3 МБР РТ-23 УТТХ с общо 30 глави - в крайна сметка разликата не е голяма.

Стратегическите ядрени сили на Русия ще възпират противника още по-ефективно

Разполагането на американската система за глобална противоракетна отбрана (ПРО) налага Русия да акцентира сериозно върху развитието на силите за ядрено възпиране. За момента елементите от ЕвроПРО, разполагани в Румъния и в Полша, не представляват реална заплаха за руските ядрени сили.

Същото важи и за стратегическата ПРО на територията на САЩ - системата GBMD (Ground-Based Midcourse Defense). Обаче самото едностранно излизане на американците от договора за ПРО и развитието на този вид оръжия (не се знае какво ниво ще бъде постигнато след 20-30 години) принуждава Русия да взема превантивни мерки - да обновява своите ядрени сили за възпиране и най-вече оръжията, способни да пробиват противниковата система за ПРО.

Друг дестабилизиращ фактор е концепцията "Бърз глобален удар", която предвижда светкавичен обезоръжаващ удар по всеки противник с неядрени средства - на първо място с крилати ракети, а в перспектива с хиперзвукови оръжия.

БЖРК ще осигурят възможност за ефикасно противодействие на тази концепция - те постоянно са в движение, на практика няма начин да бъдат открити всички до един из просторите на Русия (освен може би чрез директен шпионаж и подкупи). Дори ако всички подводници, носители в силози и част от наземните мобилни носители бъдат унищожени, противникът пак ще понесе мощен ответен удар, обезсмислящ начинанието му.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


698
Още по темата: САЩрусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин да инспектира дръжките на влака.
273
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми хареса снимката на влака. Един такъв футуристичен, на гуми! Руско чудо или ...
272
1
 
8
 
! Отговори
Курагин преди 8 години
До Азер ГъзаевНе ставаш за нищо, спорът с теб е губи-време. Не ми доставяш кеф. Татарстан и Волжка Булгария са едно и също нещо, само че в различни времена, мурджо! Между другото, там са най-многото милионери. А София е *** клоака, сравнена с Казан. Познавам 5-6 казански татари, всички са славни хора, умни, талантливи и са на много добри позиции в Москва, СПб и ... САЩ! Чао!
271
2
 
19
 
! Отговори
да преди 8 години
Османската империя е империя на убийци, която за половин хилядолетие власт на Балканите не е създала нищо, освен грозни схлупени джамии и бани с вид на съвременни обществени тоалетни.. ислямско наследство има само в Испания, където и до днес дворците на арабите спират дъха със своето великолепие.. а османците са просто орди диви изостанали варвари, които дори своя джамия си нямат - всичките им храмове са копие на византийската Света София.. просто варвари, изостанали с векове от Европа
270
11
 
5
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 8 години
Знам. Много супер изтребители някви сута с амнайсет джигравитция ...ааамма откъде се взе тая Туркиня та ви свали смальота!???!? Поне ладата да беше запалила!? А ,дръжката на патриьота си е заври отзаде,понеже четеш само масковски газетки....масква и путин не е русия!!! Татарстан и Волжка България гинат от тия ироди ,същите като тебе
269
9
 
8
 
! Отговори
Курагин преди 8 години
До Азер ГъзаевМного сполучливо име си избрал! Погледай клипчета в Тубата какво прави "Тигр" "Хамърите" и "Ивеко"! Някое научно изобртение? Ами неграмотен си, пропуснал си и часове, и междучасия. Не си чувал за лазерите, тъй ли? За Басов и Прохоров? Кой измисли ТОКАМАК? Кой направи няколко от последните елементи в Менделеевата таблица, упорито наричана от SHибаните западняци "Периодичен закон". Колко Нобелови лауреата има България? Колко - Русия? Нашите храни в Ксмоса? Поклон на комунистите!
268
14
 
5
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 8 години
Тия измислици са от отдавна!! То една скапана лада не могат да я накаратнда върви кямо ли един джип!!!!забелязвате ли само само Оръжие плашат!! Това е масква оръжие мяфия наркотици и плащане на *** да ги славят!!!някое изобретение научно от 50 години да имат руснаците!?!?! Ами нищо!дори храни в космоса им давахме да ядът ***! Китай е взел под аренда земя в русия и я ползва да се изхранва!!!а рашистите пак плашът с война!
267
0
 
4
 
! Отговори
Dark side преди 8 години
До До 557Утивай в турция нарочно я пиша с малки букви,*** там да си разтягаш локумите може да им хареса на твоите сабратя ***
266
1
 
0
 
! Отговори
ani преди 8 години
*** най мощната икономика в европа и в света или е втора?
265
12
 
6
 
! Отговори
Ани преди 8 години
И с парни и ядрени влакове, Русия беше и ще си остане суровинен заден двор на България!
264
2
 
14
 
! Отговори
бг преди 8 години
браво на руснаците радвам се
263
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
анкеее, селско чедо, Русия от 80 години е челната тройка в света по добив и износ на пшеница!
262
3
 
24
 
! Отговори
тя преди 8 години
Страха от война се поражда от военно промишления комплекс на САЩ!
261
0
 
6
 
! Отговори
До 480 преди 8 години
Малко си чела и то едностранно!
260
4
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
До АниАни ти или си неграмотна или нарочно говориш глупости. Всичко което казваш е несериозно, а и било ли си в Русия. Чувала ли си за Меделеев, Шустакович или Малевич и т.н.?
259
21
 
9
 
! Отговори
все ми е едно преди 8 години
България е страна с бъдеще, а Русия с минало.
258
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не спряха да ни плашат. АТОМНА ВОЙНА НИКОГА НЯМА ДА ИМА. Никога САЩ и Русия не са воювали един срещу друг, никога няма и да воюват.При всеки глобален конфликт са били съюзници. САЩ изсипват тонове оръжие за да спасят СССР от Хитлер. След това двете си поделят Европа. И двете велики страни се управляват от евреи. Противопоставянето е само за пред хората за да ни държат в страх и да ни харчат парите, уж за защита от врага. Еди си колко трилиона военен бюджет, а ядрените глави са си същите от 60-те
257
23
 
7
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Боже, тези пак фантазират. Те едни домати не са в състояние да произведат, почнали влакове с ядрени глави да правят. Добре че беше Клаус Фюкс да им каже как се обогатява урана че и те да се наредят между ядрените държави. Ама за това са виновни Американците, че ги крепиха през цялата война и отблъскваха источно европейските страни за да не се сърдят.
256
3
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
щом системата ПЕРИМЕТЪР вече е публична значи стратегията на САЩ бърз глобален удар е париран със стратегията светкавично изтриване на нато и САЩ от лицето на земята
255
5
 
8
 
! Отговори
До 460 преди 8 години
За съжаление "един българин" е 100% илюстрация на "средния българин" - комплексиран полудебил, с мнение за всичко подкрепено с тотално погрешни и напълно абсурдни аргументи