US генерал предлага да се създаде... Военен Шенген

Това щяло да улесни преминаването на войските през Европа
14 май 2016 16:00,
156
US генерал предлага да се създаде... Военен Шенген
Снимка: архив Reuters

Европейските членки на НАТО трябва да създадат режим на "военен Шенген". Това предложи на форум в Талин командващият сухопътните войски на САЩ в Европа, генерал Бен Ходжис, предаде ТАСС.

"Необходимо е това, което бих нарекъл "военен Шенген". Сега ми е необходима една седмица, за да получа разрешение за прехвърляне на сили от Германия в Полша. И две седмици - за разрешение да прехвърля сили през територията на Чехия", каза генералът, участвайки в международна конференция, посветена на паметта на бившия естонски президент Ленарт Мери под наслов "Създавайки нова норма". В отговор на изказването на Ходжис литовският външен министър каза, че такъв режим трябва да бъде създаден в най-скоро време, пише БТА.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви на конференцията, че източният фланг на НАТО трябва да стане равнозначен на западния по отношение на безопасността. Сега виждаме, че в НАТО съществуват различни статути за безопасност на страните, влезли в алианса след 1999 г., и тези, които и преди това са били негови членки. Ние искаме на срещата на високо равнище на НАТО (във Варшава на 8 и 9 юли) всички страни да имат еднакъв статут. "Източният фланг по отношение на сигурността трябва да стане аналогичен на западния", заяви полският външен министър.

Заместник-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу каза, че НАТО е изправен пред заплахи на изток и на юг, а стратегията му трябва да "работи на 360 градуса".

Балтийските страни и страните от Източна Европа неведнъж са казвали, че на срещата на пакта във Варшава ще поставят въпроса за постоянно присъствие на НАТО в региона, отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв военен Шенген, ще чакаш разрешение от държавите, ще се съобразяваш с тях.
7
3
 
13
 
! Отговори
бих бил за преди 7 години
ако ес напусне нато и се създадат обединени военни европейски сили . при една по-тясна интеграция в ес и оформянето на нещо подобно на съединени европейски щати би било нормално войници да се прехвърлят без проблем по необходимите направления . но да се позволи на окупационни американски и турски сили да се дислоцират където си поискат из европа е безумие и реална окупация . какво би попречили на турски военни да се дислоцират в България с или без съгласието на щатите-справка сваленият рус.самол
6
2
 
30
 
! Отговори
НАТО преди 7 години
A зашо ЕС не прати военни части в САЩ, за да им помагаме за опазване на границата с Мексико. Видимо не се справят добре сами...а на нас ще помагат ?И няма "няма нужда" !!!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 6Зависи кой е врага. Ако са някои турско арабска ***, може и да се спасят на запад от Австрия и Унгария, но ако са руснаците, забрави за спасение. За балистичните ракети няма значение къде си. А относно военния шенген...мисля си че е безмислено. Стане ли напечено и с шенген и без шенген всеки би пуснал на негова територия който сметне за добре.
4
1
 
26
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
И какво търсите в Европа ?
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
източния фланг няма как да е сигурен като западния, защото според НАТО заплахата е на Изток. Съответно всичко, което е по източния фронт не е нищо повече от един авнатпост. При един конфликт, Запада може и да оцелее, но това ще е благодарение на източния фронт и неговата саможертва. С други думи ние сме едно пушечно месо.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умни!Все те предлагат!Други изпълняват!Трети ядат дървото.
1
2
 
25
 
! Отговори
Pin преди 7 години
Tурските орди имат ли място във военния Шенген ?