Тревожна прогноза: Ледът на Арктика може да се стопи

Това ще доведе до покачване на температурите с 0,6 градуса
Обновена: 5 юни 2016 17:46 | 5 юни 2016 16:11,
25
Тревожна прогноза: Ледът на Арктика може да се стопи
Снимка: Архив Reuters

Проф. Питър Уодамс от университета в Кембридж твърди, че още тази или следващата година морският лед в Арктика може да се стопи, което не се е случвало повече от 100 000 години, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Данни от американския Национален център по снеговете и ледовете показват, че на 1 юни тази година морският лед е бил само 11,1 милиона квадратни километра. За последните 30 години средната стойност е била 12,7 милиона квадратни километра.

Разликата от повече от 1,5 милиона квадратни километра е приблизително шест пъти колкото територията на Великобритания.

"Прогнозата ми е, че арктическият лед може да изчезне, т.е. да покрива площ, по-малка от 1 милион квадратни километра, към септември тази година - каза проф. Уодам. - Дори и ледът да не изчезне напълно, много е вероятно тази година стойностите да са рекордно ниски. Убеден съм, че ще има по-малко от 3,4 милиона км".

Това ще означава, че в централната част на Арктика и на Северния полюс няма да има лед. Ледът ще се запази само сред многобройните острови по северното крайбрежие на Канада.

Топенето на арктическия лед ще доведе до покачване на глобалните температури с 0,6 градуса само за пет години.

Според друг водещ климатолог, д-р Глийк, дори и проф. Уодамс да не е прав в прогнозата си за толкова скорошно топене на ледовете, предупрежденията му за покачващите се температури в района са верни и "изключително обезпокоителни".

Друг климатолог, проф. Дженифър Франсис от университета Рътгърс, мисли, че ледовете в Арктика могат да се стопят в такъв мащаб чак някъде между 2030 г. и 2050 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
men преди 7 години
купувайте гребла, лодки и плувки. иде вълната. и не забравяйте да отделяте от залъка на децата си да имат обонговците и шмеркелиците достатъчно пара да борят глобалното затоп.. глобалното променяне на климата. и не питайте как го борят шото не сте достатъчно енетелигентни да разберете. цирк батенца.... с давещи се бели мечки.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Морският лед ?! Нема такова животно!
15
0
 
8
 
! Отговори
БГ НОБЕЛИСТ преди 7 години
Може и да се стопят,но...може и да не се стопят.Моята прогноза е най-точна.к
14
2
 
5
 
! Отговори
Връзката куца преди 7 години
Причинно-следствената връзка нещо куца: - първо идва топлото, а след това топенето, а не - топят се ледовете и затова ставатопло. Ако беше второто, поради каква причина ще се топят ледовете?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като един виден климатолог мога да заява, че ледът вече е разтопен. Но това едва ли ще повлияе за рязко намаляне на температурите
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко зло за добро.Нали ревът,че нямало вода. Е, сега ще има повечко.Остава само да се научат да я пречистват и да я доставят където е необходимо.Само с бмв,чалга и къркане не става.Но като позагледа човек масово поколението "'Y" (сичкото *** родено след 90-та) какви *** са може би топенето на ледовете и отравянето на атмосферата си има и свойте добри страни.По-малко бесни ***.
11
1
 
5
 
! Отговори
Злобен преди 7 години
До Злобенда си охлаждаме лоясалите за дници даже в колите! Мноо ни е важно да ни е хладно, щот и ние сме мноо важни и цивилизовани! Застани на едно кръстовище в ши баната незнайна София и глей ква жега се бълва на един интервал на светофара от ревящите добитъци с включени климатици! А в големия свят и градове като Франкфурт, Париж, Лондон и Ню Йорк? Колко то *** се замислят като се разхлаждат летото къде отива жегата, дето я гониме навънка от безценното ни жизнено пространство? *** бройлери
10
1
 
9
 
! Отговори
Злобен преди 7 години
До Анонимен 2Мухъл, какво очакваш някой да предприеме? Да се забранят колите, да спрат електроцентралите... ? См ръдльовци *** за климата, а не слизат от колите! Климатици, басейни, МОЛове, заводи за какви ли не ***, щот без три телефона, четири телевизора и пестин парцала не можем да сме хора! А енергията за целата *** никой не мисли как се получава и какво предизвиква! Земята милиарди години е затваряла на дълбоко отровния въглерод, а ние сега го копаме и горим, за да си охлаждаме
9
4
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
А ти си мислиш, че ледените шапки на Земята я паддържат студена ли. Шматка...Океаните поддържат температурата. Да го знаеш за напред.
8
4
 
7
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
А ти си мислиш, че ледените шапки на Земята я паддържат студена ли. Шматка...Океаните поддържат температурата. Да го знаеш за напред.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половината Арктика е в територията на Русия. А там ,както и всичко друго,ледът ще се стопи,когато каже Путин.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията трябва да се чете внимателно.Първо,говори се за Арктика през юни,началото на лятото,тоест ледовете е нормално да се топят.Второ,срявняват се средните стойности на леда за последните 30 години с близки до минималните за тази година стойности,което е статистически грешно-трябва да се срявнят със средните за тази година.А накрая на статията мненията контрастират с началната теза.Или журналистите пак са се скарали с превода или пак ни заливат с дезинформация.
5
5
 
8
 
! Отговори
бай Рангел преди 7 години
А ти като си изключиш климатика през юли топло ли става в стаята или студено?
4
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ледът в Артика се стопи ще стане стидено наоколо. Като нахлуе студена вода от разстопения лед, топло ли става или студено. Мислете малко.
3
0
 
18
 
! Отговори
баба ти преди 7 години
Севрюкова каза,че вижда 2040 та всички магигистрали у нас обрасли в бурени и тръни.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само си чешат езиците и никакви действия не се предприемат! Чакат да се стопят ледовете да се покачът нивата на моретата и океаните да се затрие половината население на земята и чак тогава ще предприемат нещо по въпроса! Всичко това се прави умишлено. Но овчото народо население на земята нито вижда нито чува. Всички си мислят че някой мисли за тях! Никой не мисли за вас а си мислят за бездънните джобове! Още в началота на 21 век трябваше да се спрът всички заводи които замърсяват въздуха!
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това ще доведе до покачване на температури с 0,6 градуса за пет години"Тъкмо ще спестим от ***, което пък ще доведе до по-малко вредни газове в атмосферата.