Защо се провали превратът в Турция?

Ердоган поиска категорична подкрепа от поддръжниците си и я получи
16 юли 2016 21:34,
240
Защо се провали превратът в Турция?
Снимка: Reuters

За няколко часа в петъчната вечер изглеждаше, че турската армия ще сполучи в това, което  прави от десетилетия насам – да се намеси със сила и да свали от власт всяко управление, за което има подозрения, че не следва завета на Кемал Ататюрк и принципите на светската държава. Войници бяха заели позиции и контролираха ключови обекти в столицата Анкара и мегаполиса Истанбул.

Още по темата

От президента Реджеп Ердоган нямаше и следа, посочва БиБиСи. Само премиерът Бинали Йълдъръм се опитваше да внася уверение, че заговорниците няма да успеят в опита си за преврат. Но за всички е ясно кой е силният човек в страната, въпреки че според конституцията именно министър-председателят трябва да е носител на властта.

Колкото по-дълго беше държан встрани Ердоган, толкова по-голям ставаше шансът за успех на преврата. Но военните, повели пуча, не успяха да спечелят нужната обществена подкрепа и да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор.

Така се стигна до пристигането на Реджеп Ердоган на летището в Истанбул. В момента, в който самолетът кацна, беше ясно, че с преврата е свършено – правителството си връщаше контрола върху ситуацията, а и очевидно повечето високопоставени военни бяха зад Ердоган. Президентът дръпна силна реч, от която следваше само едно – държавният глава получи категорична подкрепа от своите избиратели, своите поддръжници.

Той настоя хората да излязат по улиците, за да се противопоставят на превратаджиите в Анкара и Истанбул. И те го послушаха. Именно хората взеха обратно контрола на летището в Анкара и държавните радио и телевизия от ръцете на военните.

Самият Ердоган посочи, че е имал и късмет. Според него хотелът му е бил бомбардиран само минути след като го напуснал в посока Истанбул.

Факт е, че немалко военни са участвали дейно в опит за сваляне на правителството. Танкове излязоха по улиците, основни мостове по Босфора бяха блокирани.

При все това началникът на щабовете генерал Акар не е бил запознат с плановете за преврат, нито пък главнокомандващия армията в Истанбул. Ръководителите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха  против бунта.

Според мнозина анализатори превратът е приключил още преди да започне. Дори опозицията се обяви против действията на военните с позиция, че “страната е видяла достатъчно преврати”.

Факт е, че превратаджиите от страна на армията не са по-голямата част от военните в Турция. И усилията им трудно щяха да завършат със сваляне на правителството.

Сега Ердоган сочи към основния си враг от години насам влиятелния проповедник Фетуллах Гюлен, който избяга в Съединените щати, но запази сериозно влияние в родината си. Поддръжниците на Гюлен определиха опита за преврат като “странен и интересен”, но отрекоха да са замесени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
10
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Турция я чакат много лоши дни! Арабеските си сакат Константинопол и туй то. Да видим кога ще го докопат. Тоя екшън само е прелюдия за това което следва. Първо туризмът им ще иде на кино, а без него са жив зян.
38
9
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Но някак си е имало 500 годишно турско робство за българите ... :-))----------Не е имало турско робство, а временна окупация на нашата територия без да установявате какъвто и да е било контрол над нашия народ!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевМай ти си бил "булка" на някой "вор в законе" и затова сега навсякъде ти се привиждат руснаци!Споко, не участват в този филм!
36
3
 
7
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Това не е началото, но не е и края, а може би началото на края на турската импария.
35
2
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
В добавка, вижте внимателно на снимките физиономиите на "турците"! А после вижте снимки на лица от арабския свят и се опитайте да откриете разликите - такива няма, т.н. турци са в масата си араби. Затова и днес са обезглавили над 150 души публично и вече са изнасилили жените на екзекутираните.Напълно в стила на Ислямска Държава, които са с произход от Катар и Саудитска Арабия.
34
4
 
6
 
! Отговори
/ преди 7 години
До Су 34Те в турция умните хора го знаят това и историците им го знаят .Турски народ никога не е имало и няма да има .
33
4
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Факт е, че езикът на криовглавите е съставен от 50 % арабски думи, топографските наименования, кухнята, която е основно арабска показва що за "автентична" нация сте.
32
6
 
12
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
То турски народ няма и никога не е имало - вие сте насила ислямизирани българи, гърци, арменци и араби.Факт е, че вашата квазидържав се създава към 1922 г, а българската е на повече от 1 300 години!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, май, няма нищо общо с превратите - чиста постановка, с цел Ердоган да заздрави позициите си, да ликвидира неудобните за него в държавната администрация, армия и специални сили, да промени конституцията (повече ислямизация) и други подобни. Голен ще бъде бонус, ако му го дадат американците, де!Така че, статията е ... <автоцензура>. Вероятно е преписана от някой турски, парителствен источник!
30
4
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
вече ги заклаха обезглавиха на моста войничетата, в английския мирър има видео и снимки, не е за гледане ето mirror.co.uk/ne-----------Кривоглавите твърдят,че съществували от 5 000 години!? Съгласен съм с тях - тогава Земята е била населена само с питекантропи.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помиарска работа е това, язък за барута, язък за хората. То бива дилетанство, ама такова сигурнно второ няма. Как така ще тръгнеш да сваляш власта и ще си дадеш оръжието? Тия не са ли чели книги и гледали филми за Че Гевара и Фидел? Направо анадолци
28
3
 
15
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Видяхме ви вашата кривоглава пръдня в Кюрдистан и Сирия - до момента нула ефективност и никакви резултати на който и да е от двата фронта.Да не говорим за 80-тте години в България, когато при налична експулсация на 350 000 души на ваша територия не посмяхте даже на 50 км да се приближите до българската граница.
27
4
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Аз да ти кажа - понеделник сирийската армия е разгромила турската нейде из празната тиква на някакъв балкански запъpтък със скъсаните тсарвули----------Тоя запъртък ако ти пусне язовир Ивайловград малко да се източи, че вече прелива ще ми се утаиш тъкмо на площада в Цариград пред Света София!
26
1
 
7
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Само не питай кой понеделник и коя турска армия ... :-))---------Твоята велика кривоглава армия с кодът оранжево преоблечена като Джебхат Ан Нусра и Нуредин Аз Зинки в Халеб (Алепо) на околовръстният път Кастело южно от фермите Маллах.
25
14
 
2
 
! Отговори
напротив преди 7 години
До Анонимен 41Напълно са си заслужили боя и мъченията. Смятам, че дори заради тоя метеж много малко са ги били. Трябвало е още бой да им хвърлят. Ердоган ще ми свалят.
24
1
 
14
 
! Отговори
Шматарок Тиквоний преди 7 години
Превратът е по сценарий : 1 Никой не изключва електричеството 2 Медиите работеха в реално време без да им се пречи 3 Никой не изключи комуникациите и не бяха блокирани пътните артерии . Без тези три основни изисквания нито един преврат няма да оспее ! По всичко личи че превратаджиите са аматьори след като веднага се предадоха а и не са имали нужната подкрепа както предишните пъти .
23
3
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
ТУРЦИЯ Е НА ПЪТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ВТОРА СИРИЯ И ТО СЪВСЕМ РЕАЛНО :D----------Тя вече е Сирия, пусни си снимков материал от Ширнак, Дзизре и Мардин. Особено първите два напълно разрушени.
22
3
 
15
 
! Отговори
V преди 7 години
В момента се провежда уникален БЪЛГАРСКИ събор в Рожен... Мисля, че другото не е важно...
21
1
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ако гърците не предадат метежниците и хеликоперчето в скоро време, знаят че аскера ще ги вземе обратно---------То едно е да говориш, друго е да посмееш да опиташ, справка кодът оранжево на великата кривоглава армия!
20
1
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Друго са го умъртвили след зверски побой. Ако са знаели какво ще се случи да са помлели тая измeт с танковете.---------Затва ти казвам, че следващият преврат ще е успешен. Сега кривоглавите ще избият няколко хиляди, което е идеален развой!