Защо се провали превратът в Турция?

Ердоган поиска категорична подкрепа от поддръжниците си и я получи
16 юли 2016 21:34,
240
Защо се провали превратът в Турция?
Снимка: Reuters

За няколко часа в петъчната вечер изглеждаше, че турската армия ще сполучи в това, което  прави от десетилетия насам – да се намеси със сила и да свали от власт всяко управление, за което има подозрения, че не следва завета на Кемал Ататюрк и принципите на светската държава. Войници бяха заели позиции и контролираха ключови обекти в столицата Анкара и мегаполиса Истанбул.

Още по темата

От президента Реджеп Ердоган нямаше и следа, посочва БиБиСи. Само премиерът Бинали Йълдъръм се опитваше да внася уверение, че заговорниците няма да успеят в опита си за преврат. Но за всички е ясно кой е силният човек в страната, въпреки че според конституцията именно министър-председателят трябва да е носител на властта.

Колкото по-дълго беше държан встрани Ердоган, толкова по-голям ставаше шансът за успех на преврата. Но военните, повели пуча, не успяха да спечелят нужната обществена подкрепа и да убедят останалите висши армейски ръководители, че президентът вече не е фактор.

Така се стигна до пристигането на Реджеп Ердоган на летището в Истанбул. В момента, в който самолетът кацна, беше ясно, че с преврата е свършено – правителството си връщаше контрола върху ситуацията, а и очевидно повечето високопоставени военни бяха зад Ердоган. Президентът дръпна силна реч, от която следваше само едно – държавният глава получи категорична подкрепа от своите избиратели, своите поддръжници.

Той настоя хората да излязат по улиците, за да се противопоставят на превратаджиите в Анкара и Истанбул. И те го послушаха. Именно хората взеха обратно контрола на летището в Анкара и държавните радио и телевизия от ръцете на военните.

Самият Ердоган посочи, че е имал и късмет. Според него хотелът му е бил бомбардиран само минути след като го напуснал в посока Истанбул.

Факт е, че немалко военни са участвали дейно в опит за сваляне на правителството. Танкове излязоха по улиците, основни мостове по Босфора бяха блокирани.

При все това началникът на щабовете генерал Акар не е бил запознат с плановете за преврат, нито пък главнокомандващия армията в Истанбул. Ръководителите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха  против бунта.

Според мнозина анализатори превратът е приключил още преди да започне. Дори опозицията се обяви против действията на военните с позиция, че “страната е видяла достатъчно преврати”.

Факт е, че превратаджиите от страна на армията не са по-голямата част от военните в Турция. И усилията им трудно щяха да завършат със сваляне на правителството.

Сега Ердоган сочи към основния си враг от години насам влиятелния проповедник Фетуллах Гюлен, който избяга в Съединените щати, но запази сериозно влияние в родината си. Поддръжниците на Гюлен определиха опита за преврат като “странен и интересен”, но отрекоха да са замесени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СлаМа на турския народ!!!
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не го е грижа за турция. реджепина сам си сътвори нов кървав спектакъл, за да проси одобрение, което никога няма да получи. И ако се мисли, че хората не загряват че е яланджия, много греши.
57
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има население, което е в пъти по интелигентно от турското.В турция се раждат кривоглави ***, а скоро и мъжете ще раждат там.Пещерни и пясъчни обитатели не се цивилизоват.
56
6
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Турците са си турци. Като каже някой на запад че е турчин или се казва мехмет, въобще не го имат за човек, не че са расисти, но знаят, че от него нищо не става. Това си е истината. Затова не заслужават друг лидер освен козоебача.
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тези военни целта не им беше да вземат власта, а да се види истинското лице на Ердоган и привържениците му, и точно това става в момента, целия свят вижда саморазправата на Ердоган с инакомислещите, затова те и неблокираха и-нет и комуникациите, за да се види как верните му привърженици се саморазправят с воиниците.... Това е! От тая гледна точка пуча е успешен
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
василев, рано си минал под дъгата?Кой те мина под дъгата?
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Провалил? Театър не се проваля.Помня Кенан Еврен преди 36 години и как турците шушукаха и се ослушваха като пpъднaли зайци. Това беше преврат. Вчера беше цирк.Лош цирк.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега действително ще бъде ликвидирана цялата светска интелигенция на Турция под претекста, че са терористи. Това ислямисткото чудовище който се уформя на югоисточната ни граница ще бъде най-голямата заплаха за Европа. Запомнете го.
51
0
 
9
 
! Отговори
Осман от Пуйкистан преди 7 години
Абе бетер турска работа стана. Чок сакатлък.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята е сега Султанчето Ердоган да унищожи целият светски елит на Турция (тоест интелигенцията заедно с нормалните и прогресивни хора) като ги обяви всички за терористи и превратаджии.И останалият народ (п*остите и кухи ислямисти) ръкопляска в екстаз. И запада ще гледа с *** поглед.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До cecko2497Именно, някой отстъпват пред трудностите и се нагаждат. Ей на, нагодил се е човека! Сега е турчин-османлия, утре ще бъде кюрд (когато кюрдите ги натръшкат), вдругиден ...Има много такива, а те нямат род, имат само претенции!
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василев:Василев, не знаех че на село сте такива сноби, но ... като гледам общото ниво, явно простотията е дошла от "ваше село"! Нали така, агент Селски?
47
3
 
13
 
! Отговори
Турция винaги преди 7 години
е билa дивaшкa държaвa и тaкaвa ще си остaне със или без Ердогaн!
46
1
 
10
 
! Отговори
Пуйка Османлийка преди 7 години
Привет и от мен, бритчедката на ясребчето;)))). Та на въпроса, ми провали се щото от турци толкова може да се очаква. За какво се скатаха през ВСВ?! Ако се бяха включили щяха да ги прегазят я рашките я чичко Ади. Мдааам
45
0
 
3
 
! Отговори
хах преди 7 години
Те я мислят 1400 години вече но са още на първата буква .До момента даже имат две думи измислени с нея ,а именно А..х А...р
44
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция става все по-силна икономическ, населението и постоянно расте и се състои от млади и онразовани хора, докато населението на българия е застаряващо, младите са опростачени от чалга и българия намалява всяка година с няколко десетки хиляди, скоро държавичката българия няма да я има на картата.
43
1
 
2
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Я кажете за турската азбука кога са я измислили умниците.----------Ми, преди 5 000 години, когато населението на земята е било само питекантропи.
42
1
 
10
 
! Отговори
Рамбо Силек преди 7 години
Е такъв театър и на Бродуей не съм зяпал. Перфектен сценарий и перформанс. Ашколсун, аферим, машала. Заслужавате Оскар и Аскеер комшуллар. Евала. Хаха
41
2
 
9
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Те са специалисти по масовите убийства - не случайно в Германия Бундестагът официално ги обяви за нация военнопрестъпници преди два месеца.
40
2
 
9
 
! Отговори
Кирил и М. преди 7 години
Я кажете за турската азбука кога са я измислили умниците.