Ердоган се чувства велик и всемогъщ

Вече нищо ли не може да го спре?
20 юли 2016 19:21, Елка Василева
155
Ердоган се чувства велик и всемогъщ
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В дните след пуча за Ердоган няма граници на позволеното, няма мярка. Турският президент се чувства силен, велик, всемогъщ и не се страхува от никого и от нищо. Това се казва в коментар на Александър Кудашев за Дойче веле.

Неприятното усещане расте. Съмненията също. Дилетантският опит за преврат в Турция бе потушен. А гневът на президента Ердоган срещу противниците му, които той на бърза ръка обяви за врагове, става все по-буен. В дните след пуча за Ердоган няма граници на позволеното, нито мярка. Той премахва всичко, което му пречи.

Още по темата

Изглежда така, сякаш Ердоган е бил подготвен за всичко това. Точно затова и съмненията относно начина, по който е бил организиран този опит за преврат, растат. Вече никой не говори за победа, камо ли пък за триумф на народа или на демокрацията. Защото неуспешният пуч служи на Ердоган за една единствена цел: да отстрани всички свои противници.

Случващото се в Турция прилича на "нощ на дългите ножове". Говори се, че вече близо 30.000 души са задържани или уволнени - сред тях множество съдии, прокурори, офицери, учители, университетски преподаватели. Ще има нови арести - на представители на медиите и други сфери. При Ердоган Турция се превръща окончателно в еднолична автокрация, която все още е в парламентарни одежди, но пък в която смъртното наказание вече не е изключено. Защото това била волята на народа.

Сбогуване със светска Турция

Ердоган няма нужда от парламент, щом народът стои зад него. Поне така мисли той. На негова страна са и имамите. Ето защо не е изключена следната метаморфоза в Турция: светската република на Ататюрк да се превърне в ислямска автокрация на Ердоган. С това Турция окончателно ще трябва да се прости с надеждата за членство в ЕС, а мястото ѝ в НАТО ще бъде под въпрос.

Връщайки лентата назад, опитът за преврат наистина изглежда като фарс: турската бойна авиация бомбардира парламента, но пък не откри пътя до мястото, където президентът Ердоган е на почивка; пучистите-дилетанти окупираха държавната телевизия, но не и частните медии; те не прекъснаха комуникационните канали и инсценираха метежната си оперета в грешното време - не в ранните сутрешни часове, когато градът спи, а в ранните вечерни часове, когато много хора в Истанбул празнуват края на работната седмица.

И още: пишман-пучистите оставиха уж сваления президент Ердоган да излети от курортната си дестинация и да кацне в Истанбул, въпреки че уж хора от ръководството на военната авиация са посветени в плана. В Истанбул Ердоган бе посрещнат от своите хора, а обикновените войници, изкарани извън поделенията си, през цялото време вярвали, че участват във военно учение. Така ли се провежда един истински военен преврат? Едва ли.

Но да не изпадаме в зависимост от заговорнически теории. Все пак да се запитаме: нормално ли е сред висшия офицерски състав на армията да няма нито един привърженик на управляващата Партия на справедливостта и развитието - при това след цели 12 години, през които Ердоган е или премиер, или президент на тази страна? И можем ли да допуснем, че турските тайни служби са проспали заговора? Как така още на следващата сутрин след опита за преврат турският президент вече разполагаше с 3000 имена на съдии, нарочени за "отстрел"? Всичко това звучи доста странно.

Накъде е тръгнала Турция?

Разбира се, това съвсем не означава, че самият Ердоган е организирал всичко. Но той използва ситуацията, за да извърши чистка в държавата - да се разправи с критичните съдии и журналисти и всички, които защитават светските устои на турската държава. И докато "чисти страната от вируси", което много напомня на сталинските прочиствания от 30-те години на миналия век, Ердоган демонстрира, че той вече не е демократ, който спазва турската конституция. Най-пресният пример за това е искането за връщане на смъртното наказание.

Накъде е тръгнала Турция? В момента изглежда, че върви към Ердоганова ислямска автокрация. Фантазиите на президента за безгранична власт са насочени не само към самата Турция, но имат и външно измерение: той предизвиква своите съюзници, дори и американците - изнудва ги да му предадат смъртния му враг Фетхуллах Гюлен, ако искали да продължат да ползват военната база в Инджирлик, макар и обвиненията срещу Гюлен да не са доказани.

Но Ердоган се чувства силен, велик и всемогъщ. Той не се страхува от никого. Може би само от Путин, на когото междувременно се извини.
 


155
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Бакъря преди 5 години
Де да можеше и у нас да се проведе същата съдебна реформа....Ограбеният и тънещ в мизерия народ щеше да заплаче от щастие.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mutrite koito da mu mislat mafiata v bg milionetite s fam.
59
1
 
3
 
! Отговори
кольо преди 5 години
До всички ***;На вашия човек дните му са преброени!И се вразумете,въпреки мощната мюсулманска инвазия към Европа вие сте жалки полуграмотни хора!
58
9
 
6
 
! Отговори
Слава на Ердоган1 преди 5 години
Ердоган е като Тито навремето. Който не позволи дори на Сталин да се меси и командва в Югославия кое как да бъде. А бяха съюзници. По същия начин Ердоган държи много на суверенитета на Турция и не позволява на Америка да командва в Турция и се меси в нейните вътрешни работи. Впрочем да си спомним, че по същата причина навремето френският президент генерал дьо Гол изтегли Франция от НАТО в 1966 г, но не позволи Америка да командва и кадрува във Франция.А Ердоган е велик политик.Управлява добре
57
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 5 години
До "османлията"Ние българите правим секс със жени, не ни мисли. Разсъдъкът ти явно епомътнен от озлобление и полова неудовлетвореност. Приятелски съвет: смени овцата, която употребяваш като секс-партньорка. Вземи си козичка - по-игриви са. ;)Вариант втори: стани османлия-манафлия - ще откриеш истинската същност.
56
0
 
3
 
! Отговори
троолгеносен преди 5 години
Има десетки видове наркотици а може би и стотици. Кокаин, хероин, екстази и проче л@@на. В сравнение с опиума от ВЛАСТТА ....са най-обикновена лека цигара......
55
1
 
5
 
! Отговори
троолгеносен преди 5 години
Напомня ми на един/пак с мустачки/ дето се чувстваше велик и всемогъщ. И на още еди "велик и всемогъщ". По на север, висок 1,60......
54
5
 
7
 
! Отговори
Запомнете това преди 5 години
Ердоган е лууд, а Путин е джудженце, но само ще използва глуупоста на смоотания туррчин :))))Който се е хванал с Россия е задушаван в прегръдката и!Сега Ердоган легна в краката на Путин :)))
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11 ли са, Ангеле?
52
1
 
12
 
! Отговори
Дуранди преди 5 години
До *** ОсманлиятаАхаха, затова ли Императора му сложи каишка? Мухохохо, всички турци ще коленичите пред Император Владимир Владимирович, искате или не!
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега парите ще секнат в Турция - няма инвестиции, ембарго на турските стоки в света ...Убииха си икономиката сами.Туризма го пишете в блатото, а там печелиха милиарди
50
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 5 години
Къде е сега Местан с "евроатлантическите" си ориенталски ценности ?? Никаква регистрация на анадолската му партия !!
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аллах е българин и прати на Турция Ердоган. 3016 г ще излезнат от пещерите.
48
5
 
11
 
! Отговори
Дуранди преди 5 години
Ердо с право се страхува от най - могъщия човек на планетата - ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ
47
1
 
9
 
! Отговори
До османлията преди 5 години
Документален факт е че ханъмите в харемите на султаните са били мустакати и брадати - мисля че ще бъдеш много доволна ханъма в харема на ердоган , защото всяка седмица ще те разцепва изотзадзе.
46
2
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Накратко- бандата на един ислямист мачка бандата на един друг.Сигурно не могат да се разберат кой повече и по-правилно обича аллаха.Голям прас....Сега пък нямало да ги погребват в нормалните гробища.....ДивациПрекалиха вече с репресиите и оттук нататък са на бобслея.Дреме ми де,стига да не ни се влачат тука като бежанци разните му Мюмюни...Макар ,че отопит знам туркините на са за пропускане :-)
45
1
 
14
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
"Икономиката на Турция се развива и след 10 години ще бъде от порядъка на немската и френската с тези темпове на разтеж."Икономиката на турция вече е 5% под нивото спрямо периода преди преврата, пардон, преди театъра на ердоган. А приказките как щяла да стигне немската икономика ги посрещам с иронична усмивка :)
44
8
 
5
 
! Отговори
Turkis Force преди 5 години
TURKIYE..TURKLERIN,DIR!
43
13
 
3
 
! Отговори
76 преди 5 години
Икономиката на Турция се развива и след 10 години ще бъде от порядъка на немската и френската с тези темпове на разтеж. Ти недей да плачеш на чужди гробища, ами по добре виж икономиката в българия, ако изибщо има иконимика където мизерията е тотална и става все по-зле с всяка изминала година.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е краят на турският туризъм. Милиардите които идваха от туризма вече секнаха. Турция се връща в своето средновековие на ислямизъм и османизъм.