Диверсиите в Крим не уплашиха туризма, радва се Москва

По-големият проблем били цените на нощувките на полуострова
15 авг 2016 09:14,
43
Диверсиите в Крим не уплашиха туризма, радва се Москва
Снимка: Reuters, архив

Руски съд постави под стража нов заподозрян по делото за диверсиите в Крим, подготвяни от украинските тайни служби - Андрей Захтий. Според Федералната служба за сигурност (ФСС) той е бил шофьор на групата, за чието залавяне ведомството съобщи на 10 август, пише "Комерсант".

Междувременно украинските власти и военните опровергаха твърдения на ФСС, че кримските диверсанти са служители от военното разузнаване на Украйна, посочва вестникът. Тези дни той разказа за арестувания по-рано украинец Евгений Панов, който признал, че след инструктаж от военните разузнавачи в Киев обиколил големите градове в Крим и избрал обекти за взривяване.

Още по темата

"Хората, споменати в съобщенията (от пресслужбата на ФСС, бел. на изданието), не са служители от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна", цитира всекидневникът изявление от сайта на военното ведомство в Киев. Володимир Сердюк, сочен от Панов като организатор на диверсионната операция, също отрекъл обвиненията и заявил, че няма нищо общо с разузнаванията и тайните служби.

Украинските власти и роднините на Евгений Панов твърдят според "Комерсант", че той не е пътувал до Крим, анексиран от Русия през 2014 г., а е бил отвлечен от руските спецслужби в украинската Запорожка област. Говорител на ФСС за Крим обаче уверил вестника, че Панов е задържан на полуострова, както потвърдил в телевизионно предаване и представител на военното разузнаване в Киев.

Украинският депутат Рефат Чубаров, оглавяващ Меджлиса на кримските татари, написа във Фейсбук, че преди три седмици във връзка с делото за подготвяни диверсии в Крим е бил арестуван и тамошният жител Редван Сулейманов. ФСС разпространила видеоклип, в който Сулейманов разказва как по указания на военното разузнаване в Киев събирал информация за руски военни поделения в Крим и търсел подходящи места за поставяне на експлозиви на летището и жп гарата в Симферопол.

Руските тайни служби засега не уточняват колко са общо задържаните по делото за подготвяни терористични атентати в Крим, добавя "Комерсант".

"Опитът на украински диверсанти да проникнат в Крим нажежи военните противоречия между Москва и Киев", който "тиражира страшни приказки, че Москва се била запасила с атомни бомби и бойни лазери", пише "Независимая газета".

Сякаш в отговор на подготвяното от руската армия стратегическо военно учение "Кавказ-2016" и на дейността, развивана от руския Черноморски флот, въоръжените сили на Украйна и граничната й служба по границата с Крим са подсилени с тежки оръжия. Повишена е бойната готовност на украинските войски не само в зоната на кримския провлак, но и край сепаратистките формирования в Донбас, отбелязва изданието.

Командването на украинските военноморски сили съобщи, че продължава учение на морската пехота и бреговата ракетна артилерия, които се готвят да отразят евентуална агресия откъм морето. Шефът на граничната служба Виктор Назаренко заяви, че Русия е "използвала лазерно оръжие" срещу украински граничари в Донбас.
Говорител на украинското военното разузнаване пък предупреди, че "Русия може да използва ядрени оръжия в Крим", ако Украйна се опита "да освободи полуострова".

Русия "още не е коментирала официално тези изявления и може изобщо да ги остави без отговор, тъй като са явно абсурдни", забелязва "Независимая газета".

Новината за готвени диверсии в Крим донякъде разтревожи и местните жители, и туристите. Паника обаче нямаше, нито отказани почивки и екскурзии, съобщава "Газета".

Според експерти руските туристи се вълнуват повече не от сигурността, а от скъпите нощувки в Крим, качеството на обслужването и от опашките за ферибота, добавя изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: москвадиверсиякрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
По добре да не ср срещаме, че след това няма да си същият ако оцелееш. Ако си много навит ела у Враца, ще бъдеш пребит, обран , " оправен" и естественно автомобилът ти ще бъде " приватииран".
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след някой друг ден ще се разбере, че пияни руснаци са се трепали в тъмното и сега се оправдават с диверсанти.
28
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До СЕСЕСЕРКО 21Леко си назад с материала Колегапърви фабрично бойни лазери на танковете си монтират Китайците. Идеята е при танково нападение да ослепят пехотата на противника. Москва отговори с Т-72Б3 модернизация на старите танкове. Оптроничната система за наблюдение и насочване издържа на облъчване с лазер който при нормални обстоятелства би ослепил човек без защитни очила или друга подобна екипировка. Сега рашките просто потвърждават че имат подобна система за нападение.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дезинформацията е майката на информацията.
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПАЗАРДЖИКРусия сама се злепоставя руско мекеренце
25
10
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
До СЕСЕСЕРКО.по пияна нация от българите няма не съм чул и видял в русия да си слагат вино по 500 л. или самагон по 200 или 300 л.в бг всяко едно семейство по селата си слагат вино 500 л и варят от 200 до 500 л.ракия в градовете също. ами сега кои са по -пияни руснака не умей да пие 200 мли е пиян а българина 5 л. вино пие на една вечерякакво ще кажете че това не е вярно дори примиера ви каза недейте да пиете ракия че нямаме пари да ви лекуваме
24
2
 
1
 
! Отговори
смех бе смех! преди 7 години
....Русия "още не е коментирала официално тези изявления и може изобщо да ги остави без отговор, тъй като са явно абсурдни"....:):):)
23
7
 
8
 
! Отговори
През това време... преди 7 години
Урките се чудят ка да си платят топлата вода през лятото а за зимата още не го мислят.
22
2
 
0
 
! Отговори
Тема за размисъл преди 7 години
"По-големият проблем били цените на нощувките на полуострова"??
21
6
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
ей пак пишете глупости само само да злепоставите русия
20
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123Пияни руски десантчици са се стреляли с руските граничари и са стреляли и по цивилни. След три дни ФСБ излиа със скалъпената версия за украинска диверсия. Това е истината умно русофилче.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 9....не се отваряй....От един месец плашиш със затваряне и подобни простотии и от дайте те толерират. Сигурно си много силен и мъжествен. Но няма да е добре за теб ако се срещнем.
18
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Ха- ха- хаТи явно не си в час какво е положението в Украйна!преди да пишеш се информирай...
17
15
 
6
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Само някой малоyмен може да вярва на руските лъжи за тероризъм от страна на Украйна. Или русофил.
16
7
 
12
 
! Отговори
Крим Русия 2016 преди 7 години
До Крим УкрайнаНяма заблуда и лъжи всичко е истина.....междо прочим в Крим постоянно пристигат Украинци на почивка въпреки заплахите на бандеровците и фашистите.
15
6
 
5
 
! Отговори
Крим Украйна преди 7 години
До Крим РусияНека не се заблуждаваме!
14
10
 
7
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
"Опитът на украински диверсанти да проникнат в Крим нажежи военните противоречия между Москва и Киев", който "тиражира страшни приказки, че Москва се била запасила с атомни бомби и бойни лазери", пише "Независимая газета".Диверсанти!?Айде бе!?Кой ненормалник ще иска да отиде на територия в която бродят диваците алкохолици?Бойни лазери!?Диваците не могат да направят телевизор.Кой вярва на подобни брътвежи?Да бяха американците добре.Те вече монтират лазери на изтребителите си.Германците също.
13
4
 
10
 
! Отговори
Крим Русия преди 7 години
Крим е прекрасно място има чисто и дълго крайбрежие а който иска има и планина и чисти езера,Украйна не развиваше туризма там и базата е стара,но с връщането в Русия този полуостров има голямо бъдеще в туризма.
12
3
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Няма да се занимавам с вирусоносители на СПИН, има си определени хора за тази дейност.....
11
2
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Не се отваряй много за да не те " притварят специалисти " в тая област.