Русия отбелязва 25 г. от неуспешния преврат в СССР

Датата се смята за рожден ден на нова Русия
Обновена: 19 авг 2016 21:45 | 19 авг 2016 21:32, Анисия Иванова
37
Русия отбелязва 25 г. от неуспешния преврат в СССР
Снимка: БТА

Малцина руснаци отбелязват днес 25-ата годишнина от опита за преврат, възвестил края на Съветския съюз, а празникът е пренебрегван от официалните среди заради своя революционен, насочен срещу върхушката характер, предаде Асошиейтед прес.

На 19 август 1991 г. осем твърдолинейни комунистически лидери завземат властта от съветския президент Михаил Горбачов, като го обявяват за болен. Всъщност той е поставен под домашен арест. Хиляди московчани излизат по улиците, за да протестират срещу преврата и влиянието на могъщите служби за сигурност.

Провалът на преврата няколко дни по-късно задвижва разпадането на СССР и до голяма степен е смятан за победа на демокрацията и гражданските свободи в Русия.

Хора, противопоставили се на преврата преди 25 години, планираха да се съберат пред Белия дом на Русия - масивна административна сграда, където Борис Елцин, който по онова време беше президент на Руската република в СССР, се качи на танк, за да се противопостави на преврата.

По-рано тази седмица московските власти отказаха да дадат разрешение за протестно шествие от Белия дом до тунела, където преди 25 години бяха убити трима демонстранти - единствените жертви на иначе безкръвния преврат. Повечето чествания, лекции и изложби по случай годишнината в края на тази седмица бяха организирани от народни движения и фондация, основана в чест на наследството на Елцин.

За разлика от Деня на победата, когато има пищни държавни тържества за отбелязване на победата на съветската армия над нацистка Германия през Втората световна война, сегашният празник до голяма степен се пренебрегва от властите, тъй като до голяма степен е смятан за рожден ден на нова Русия.

Много руснаци, противопоставили се на преврата, са разочаровани от демокрацията, която свързват с лишенията през първите години от разпадането на СССР и прехода към пазарна икономика. Събитията от август 1991 г. рядко се обсъждат и припомнят в медиите, поради което по-младите хора до голяма степен не знаят какво се е случило преди 25 години.

Проучване на социологическия институт "Левада" показа по-рано този месец, че едва 50 процента от руснаците могат да се идентифицират със събитията от 19 август 1991 г.

По онова време сегашният руски президент Владимир Путин беше съюзник на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който беше яростен противник на преврата, но миналото на Путин като агент на КГБ не му позволява да почита това знаково събитие, казват анализатори.

Путин и министър-председателят Дмитрий Медведев отидоха на посещение в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и не дойдоха да поднесат цветя пред паметника на тримата убити демонстранти в Москва. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Русияопит за преврат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Русия на съд в Европейския Съд заради Проект Възродителен Процес 1986 година
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин никога не е бил съюзник на Собчак. Беше негово момче за всичко и най-вече носеше куфарите на жена му и дъщеря му. Елцин го одобри за наследник едва след като Собчак гарантира, че недорасляка е послушно момче и няма да създава проблеми.
22
6
 
7
 
! Отговори
СТОТИЦИ УБИТИ преди 7 години
и хиляди ранени, обаче остави кръволока - пияница ЕЛЦИН след разстрела на ПАРЛАМЕНТА с танкове, когато депутатите се противопоставиха на едноличната му власт. Американските му съветници, изпратени от ЦРУ по молба на предателя направо подскачаха от радост. Тоя ПРЕСТЪПНИК подари заводите на шепа олигарси от типа на Ходорковски, Майкъл Чорни, Березовски и сие. След някоя друга година ще разрушат и Елцин-център, който Путин построи за да хвърли прах в очите на "демократите" от САЩ
21
5
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
СССР просто нямаше как да продължи по стария начин,но и опитът за демокрация си беше тотален провал.Явно в Русия не е имало трезви и прагматични политици,които да осъзнаят,че и двата пътя са грешни(в руските условия).Китайският(и не само) модел напълно го доказа-има и трети начин.Ама то минала работа....От целия СССР демокрацията приляга само на прибалтийските републики,поради естеството на населението там.Навсякъде другаде търпи и ще търпи провал.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преврата и в Русия тогава и в Турция сега са с еднакъв сценарий.Всичко е нагласено.Путин и Ердоан са едни диктатори.Затриват си народите, да са живи и здрави, така се провалят тези държави.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За разлика от Деня на победата, когато има пищни държавни тържества за отбелязване на победата на съветската армия над нацистка Германия през Втората световна война, сегашният празник до голяма степен се пренебрегва от властите, тъй като до голяма степен е смятан за рожден ден на нова Русия."Днеса, преврати не се честват с "пищни шествия", те само се отбелязват. Превратът е вътрешнодържавна битка и не е пример за поколенията, докато Денят на победата чества победата срещу външен завоевател.
18
1
 
16
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
Русия и Китай да се освобождават от американски акции и ценни книжа. ..защо да инвестират в противник. ..
17
1
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
Русия и Китай да работят с Афроамериканците и латино. ..да създават истинска опозиция в САЩ. .да я подкрепят финансово ...Огледална политика....
16
5
 
16
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Превратът срещу Горбачов беше аналогичен сценарий както превратът срещу Ердоган в Турция тази година.Всичко беше организирано, а Горбачов координираше действията си с агентите на ЦРУ и флагманът на Шести американски флот му осигуряваше защита.Целта беше да бъдат отстранени хардлайнерите на КПСС, политическите врагове на Горбачов, брежневистите.Такива са фактите според мен.
15
4
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
Русия да затяга контрола над НО и заедно с Китай да изхвърлят долара. ..Имаме нужда от много полюсен модел..ето САЩ въоръжават и обучават опозицията в Сирия. .защо Русия да не въоръжава и подкрепя хората от донбас. ..Ето го двойния американски стандарт..
14
5
 
21
 
! Отговори
до Василев преди 7 години
Така е, колкото и неприятно да Ви е! Не сварват световните лидери да му целуват ръката и да му ходят на крака. Джон Кери ли беше, по-често е в Москва отколкото във Фащ
13
4
 
20
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Слава на Русия и Владимир Владимирович Путин,най-великиат политик и държавник на нашето време.Агент Кен Робинсън! ЦРУ!!!
12
2
 
11
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До Василев.По полека бе човек оплю ми монитора.В Русия няистина текът значими процеси. Русия се развива по капиталистически път,докато запада и САЩ тръгнаха към неосоциализма и зациклиха вече цяло десетилетие.Скоро и на Китай ще клекнът.Тогава там,ще разберат,какво всъщност е комунизъм в чист вид, по китайски. Когато започнат да искат бележка за второ дете от държавният секретрар на САЩ или от Комисията по соц. дейности на Парлаламента на ЕС,тогава ще разберат в какъв истински батак са затънали
11
2
 
6
 
! Отговори
до Василев преди 7 години
Ненормалник
10
3
 
10
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Странджа,ходи на лекар,лекувай се бе,човек.Най-добре ще е ако ни отървеш от присъствието си.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДИКТАТУРА НЯМА САМО В КАТУНА. ТАМ ЦЯЛОТО ПЛЕМЕ СОЛИДАРНО КРАДЕ ОТ ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СЪСЕДИ.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАПри това крал беше Джордж
7
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Какво означава диктатура... - еднолична власт... - един, единствен човек успя да разруши една цяла империя... - макар и гнила...
6
13
 
4
 
! Отговори
Василев преди 7 години
В Русия стават необратими процеси, които безпокоят Запада!Русия не трябва да диша, санкции до дупка и ПРО на един дъх разстояние!Геврмания е велика, санкциите срещу Русия продължават!Украйна трябва да бъде насъскана, а в Сирия да ври и кипи!В Кавказ трябва да се внедрят дейци идеолози на ИД!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!Агент Стийв Лорийн!ЦРУ!!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОСТРОВА ПОТЪВА В МИЗЕРИЯ