"Гинес": Най-голямата кръстословица е българска

Проектът започва през 1997 г., приключва през 2011 г.
23 авг 2016 08:00, Анисия Иванова
9
"Гинес": Най-голямата кръстословица е българска
Снимка: Reuters, архив

Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на "Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, състояща се от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд.

Йоницов разказа за БТА, че кръстословица се простира точно върху 1 001 листа и е с дължина 300 метра. Това по думите му не е случайно, тъй като Айфеловата кула е висока точно 300 метра, а 1001-те листа символизират приказките от хиляда и една нощ.

Размерът на кръстословицата е стандартен 8х8 мм, като процентът непопълнени квадратчета е 13 на сто за спазване на коефициента на качество на кръстословицата.

Христо се захваща с грандиозния проект през 1997 г. и го приключва през лятото на 2011 година. Следват проверки и дълга кореспонденция с централата на "Гинес", след което рекордът е признат на 3 юни 2014 година и Йоницов получава сертификата две години по-късно.

Прекарва стотици часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини, уточнява той.

Попитан какво го накара да се захване с тази трудоемка задача, Христо разказа, че съставянето на кръстословици е дългогодишно негово хоби, като има публикувани в редица издания. Основната му мотивация да се бори за световен рекорд са желанието му да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България и името и да се споменава с хубави неща. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Арети преди 7 години
Недрата на гениалния моэък!!! Един от эабележителните примери эа това е Исак Нютон - тъй като никой преди него не свърэвал падащите ябълки със силата на привличане!!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Знаещ"Сега с компютър се съставя кръстословица за една секунда по зададени параметри."Сега с компютър се съставя кръстословица 5Х5 квадрата. На 300 метра кръстословица знаеш ли кога ще съставиш кръстословица на 300-та метра. Ти изкара че за една секунда се влиза в рекордите на Гинес. Ясно колко си разбиращ. ХаХа
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fsdКрътословици не се превеждат и не могат да бъдат превеждани. Така че кръстословицата си е само на български език. Преведена може да бъде само за да се доуточни рекорда, но тогава като е преведена няма да прилича на кръстословица. Например да доуточня всяка буква "Я" от българския език трябва да се промени на "Ya" - с две букви. Което напълно ще разруши кръстословицата. Не се учудвам от рекорда българският език е много богат.
6
1
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Той май наистина не е използвал софтуер. Сега с компютър се съставя кръстословица за една секунда по зададени параметри.
5
1
 
5
 
! Отговори
fsd преди 7 години
Голямо браво за човека! Интересно е как, след превод на думите на английски за пред "Гинес", се запазва последователността на кръстословица?
4
0
 
6
 
! Отговори
Cat in boots преди 7 години
Почвам я.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей тва е човек,а не ***.
2
0
 
18
 
! Отговори
Емилия преди 7 години
Възхищавам се на тази изключителна упоритост,всеотдайност и ерудиция. Горда съм, че все още има такива БЪЛГАРИ.
1
0
 
23
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Браво.