САЩ се скара на Анкара, Турция спря огъня в Сирия

Вашингтон разкритикува офанзивата срещу кюрдите
30 авг 2016 18:12,
64
САЩ се скара на Анкара, Турция спря огъня в Сирия
Снимка: архив, Ройтерс

САЩ отправиха остри критики към правителството на Турция заради офанзивата му срещу кюрдите в Северна Сирия, които Вашингтон подкрепя, и това вероятно е дало отражение върху действията на Анкара, предаде ДПА.

Турските сили са спрели намесата си в Северна Сирия, а кюрдските милиции в тази част на страната са се съгласили да сложат край на враждебните действия, съобщи американското Централно командване, което ръководи американските военни сили в Близкия изток, предаде Франс прес.

Още по темата

В последните часове получихме уверението на всички замесени страни, че ще спрат да стрелят един срещу друг и че ще се съсредоточат върху групировката "Ислямска държава", заяви полковник Джон Томас, говорител на Централното командване.

ДПА допълва, че днес Турция е съобщила, че не е имало нови сражения с кюрдите в Северна Сирия, а кюрдите са казали, че днес не е имало атаки от турска страна. Но остава неясно колко дълго ще продължи това въздържане от враждебни действия, отбелязва ДПА.

САЩ бяха силно обезпокоени от това, че техният съюзник в НАТО Турция и силите на сирийските кюрди, организирани с помощта на Вашингтон като част от т.нар. Сирийски демократични сили, се сражаваха един срещу друг от миналата седмица, след нахлуването на турски сухопътни части в Сирия. "Призовахме двете страни да не се бият една срещу друга, а да продължат да се съсредоточават върху борбата с "Ислямска държава" (ИД)" , каза американският министър на отбраната Аштън Картър. Той добави, че на Турция е казано изрично "да се съсредоточи върху битката с ИД, а да не се занимава със сирийските сили за отбрана", припомня ДПА.

Президентите на САЩ и Турция Барак Обама и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат на форума на Г-20 в края на тази седмица, за да обсъдят текущите събития, посочи ДПА.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДОГАН ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ИЗЯВЛЕНИЯ И ИНТЕРВЮТАНАРИЧА ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ "БАРАК",ВИКА БАРАК КАЗА , БАРАК НАПРАВИ :))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААА
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтикаха кюрдите на санитарния минимум и спряха. Жалко.
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ ОБЕЩАХА НА ТУРЦИЯ, ЧЕ ПКК ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИ В ИЗТОЧНИЯ БРАЯГ НА РЕКА ЕФРАТ,ИМАТ СРОК НЯКОЛКО ДЕНА,АКО НЕ СЕ СЛУЧИ ЕРДОГАН КАЗА КЮРДИТЕ :"АКО НЕ СЕ ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ЗЕМИТЕ НА СИРИЙЦИТЕ,ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА НА КАКВО ЩЕ СТАНЕТЕ !"ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААА
2
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бой по главата, докато му поумнеят краката на кюрдина! Или обратното! Но трябва да ядат як османлийски бой за релаксейшън казвам язе!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно, защо винаги турския президент се изрича с трите си имена, а другите с по две? При това от всички медии?!