ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!

Брюксел оставя решението за санкции срещу Кремъл на лидерите на Съюза
17 окт 2016 20:44,
237
ЕС: Путин, спри да бомбардираш Алепо!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Режимът в Дамаск и Русия целенасочено причиняват неописуеми и неприемливи страдания на хиляди жители на Алепо. Това се казва в позиция, приета днес в Люксембург от външните министри на ЕС.

Според тях бомбардировките са специално ориентирани към болници, медицински персонал, училища и ключова инфраструктура, като извършителите им не крият, че намерението им е "катастрофична ескалация на конфликта" и увеличаване на невинните жертви.

Още по темата

ЕС определя бомбардировките над Алепо като непропорционални и настоява за незабавно спиране на полетите над града и на обсадата, както и за прекратяване на военните действия.

"Ние искаме Русия и режимът в Дамаск да гарантират спирането на бомбардировките и да позволят на хуманитарните конвои да стигнат до източните части на Алепо", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини след края на заседанието.

В острата декларация, приета днес, се заклеймява руското вето върху резолюцията на ООН за спиране на военните действия в Сирия и се призовава Кремъл "да покаже чрез политики и действия" усилия да се спре с бомбардировките от силите на режима на Асад.

Могерини подчерта, че това е позиция, която се споделя от всички членове на Съюза и че всички държави са единни в оценката си за действията на Русия и на режима на Асад.

Публикуването на европейската позиция по Сирия дойде почти едновременно с обявеното от Русия 8-часово прекратяване на огъня в Алепо. Могерини нарече това "добро начало", но изрази съмнение, че времето ще стигне на хуманитарните работници да докарат храна и медикаменти в града. ООН смята, че за това ще са нужни поне 12 часа.

Въпреки острият тон европейските дипломати не последваха призивите да наложат санкции на Русия заради последните й действия в Сирия. Нито една държава от ЕС не е поставила въпроса за санкции, каза Могерини. Въпреки това не е изключено разговор за това да започнат европейските лидери, които се събират в четвъртък в Брюксел да обсъждат сред другите теми и отношенията с Русия.

ЕС ще започне подготвителна работа с някои от съседите на Сирия - Иран, Саудитска Арабия и Турция в случай, че преговорите между САЩ и Русия завършат с успех. Тяхната цел ще е да обсъдят бъдещето на страната. В тях ще бъдат въвлечени и опозицията, женски организации и църквите. Идеята на ЕС е да провери "дали има възможност отдолу нагоре да се изгради доверие и помирение", обясни Могерини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
15
 
! Отговори
Дедо попе преди 7 години
На ЕС не му стиска да натисне Путин. Него от думи не му пука, а брюкселци не им изнася да му наложат санкции. Щели да разговарят за бъдещето на Сирия след края на конфликта. Къде го виждате тоя край. В Люксембург явно страдате от масово късогледство
84
17
 
2
 
! Отговори
Рус Кон боб яде ли? преди 7 години
Тоя него интерва народа му дали ще ще го кара само на варени картофи! За него от днес на татьк е най важното да се прави на калбой с рьждясалите си железа!
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблем е държавният тероризъм, а не отделните терористи. Докато има държавен тероризъм ще има трудни времена за човечеството.
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасе, стига си цъка сам палчета, ами ги сложи на топло!
81
5
 
5
 
! Отговори
До 86 преди 7 години
Може и да има жива сила, но стои и чака бомбите да убиват всичко наред. Не смеят да влезнат в равностоен бой. От страх предпочитат да убият всичко живо. В Мосул няма безогледно бомбардировки. Няма и да има.
80
2
 
14
 
! Отговори
до СпасХ преди 7 години
Ти си *** Спаси, самия Тони Блеър си призна, че незаконно са влезли в Ирак!
79
6
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Аз съм бившия Shopp, но бежанците ме избушиха изотвътре с техните корави инструменти и си смених псевдонима!
78
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този човек на снимката, путин ли *** ка ли се казва незнам?
77
4
 
21
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
КОАЛИЦИЯТА НА САЩ ФРАНЦИЯ АНГЛИЯ НЕ ЗАКОНО ВЛЯЗОХА В ИРАК 2003 СВАЛИХА ОТЯХ НАРЕЧЕНИЯТ ДИКТАТОР ПРЕЗИДЕНТА НА ИРАК ОБРАЗУВАХА СИ БАНДИТИТЕ ПОСЛЕ СИРИЯ ПОСЛЕ ЛИБИЯ.КОЛКО ЖЕРТВИ ИМАШЕ НЕ СЕ СЧИТАТ ТЕ СЕ БОРИХА ПРОТИВ ДИКТАТОРА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.НА КОИ МУ ТРЯБВА ТАКАВА ДЕМОКРАЦИЯ УБИЙЦИТЕ ОТ САЩ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ А КУКЛИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И ГИ ПОДРЕПВАТ И ПРОДЪЛЖАВАТ ОТ 1980Г ВЪВ АФГАНИСТАН САЩ НЕМОЖЕ ДА ИЗГОНИ ТЕРОРИСТИТЕ ДАЖЕ И НАЩЕ БЪЛГАРСКИ ПЛАТЕНИ ВОЙСКИ СА ТАМ.
76
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като заговорихме за бомбардировки, да споменем Хирошима и Нагасаки, а?
75
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бомбардирането на Дрезден серия от бомбардировки над град Дрезден, Германия, осъществени от Кралските военновъздушни сили на Великобритания и ВВС на САЩ в периода 1315 февруари 1945. Жертвите сред цивилното население се оценяват на около 25 000, а над 30,000 са ранени.
74
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А когато САЩ и еврогейците бомбардираха Афганистан, Ирак, Либия... ЕС си траеха. Сега когато Русия е единствената велика сила полагаща усилия да се справи с проблемите създадени от ЕС и САЩ, тия зеят като магарета. Да не говорим, че реално ако Русия и Сирия се справят с терористите и настане мир в региона, това означава край на бежанската вълна от Сирия.Обаче еврогейците си лаят нищо, че Русия ги спасява
73
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ес преди няколко години фърляше бомби над Триполи абсолютно незаконно и античовешки, но виж ти, сега друг не може.... Западът е обречен на изчезване поради своя фалш!
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е тука си прав бай Василе!Агент чичо Чарли!ЦРУ&КГБ!!
71
2
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
До ВасилевДве три момичета от Пуси Райът се изгавриха с великия чичо Путин и той гледаше като на..а.-.к.ан как пада изкуствената маска-----------И трите полуичиха по десет години колония, това е нещо като трудов лагер - ставане в шест без десет, цял ден работа в шлосерския цех.Незнам кой с кого се е изгаврил накрая?!
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да иде Юнкер и тия другите от ЕК може да вземат и нашите първи мъже и жени евроатлантици в Алепо да направят един жив щит и да предпазят скъпите си джихадисти!
69
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин мачкай само те моля като свьршиш в Сирия да дойдеш и в Бьлгария ,че има много матрял за унищожаване
68
2
 
18
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Разликата в обсадите на Мосул и Халеп са от небето до земята. В Мосул се събират спецчасти и ще бъде превзет предимно с----------И в Халеб има доста жива сила от страна на сирийците - "Тигри на Сирия" - спец отряд, Ливаа Ал Кудс - палестински сили, КСИР - Корпус стражи а ислямската революция - ирански сили, Републиканска Гвардия на Сирия, Народна Самоотбрана.Разликата е че реди два месеца Русия ви предложи осем хуманитарни коридора за извеждане на цивилните, но вие отказахте тази операция!
67
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея от ЕС не са в час, чаршафите вече са им се настанили в спалнята и им ядът от хладилника, а те Путин та Путин
66
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оффф писна ми от тия руснаци, където и да отидат само разрушения и войни правят(