Оланд: Ударите над Алепо са военно престъпление

Германия и Франция натискаха Путин за Сирия
20 окт 2016 07:49, Анисия Иванова
184
Оланд: Ударите над Алепо са военно престъпление
Снимка: БТА

Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо на тристранната лидерска среща в Берлин тази нощ, предаде Ройтерс. "Пауза от няколко часа няма смисъл", каза френският президент Франсоа Оланд на пресконференция заедно с германската канцлерка Ангела Меркел след срещата.

"Би било невъзможно от морална и политическа гледна точка да се срещнем с президента Путин, без да засегнем сирийския проблем, и по-конкретно положението в Алепо. Това, което става в този град-мъченик, е истинско военно престъпление. Населението на Алепо не може да продължи да живее в такива непоносими условия", подчерта Оланд. 

"Ние говорим тук за криминални действия, за престъпления срещу цивилни", каза и Меркел, макар и да не използва термина "военни престъпления". Тя обаче изрази виждането си, че Русия носи "сериозна част от отговорността" за ставащото в Сирия. Канцлерката не изключи, че на започващата днес среща на върха на ЕС може да бъде обсъждан въпросът за санкции срещу Русия. Според нея обаче на първо място ще стои въпросът как да се помогне на хората в Алепо, "да се помогне на Червения кръст да достави поне един конвой с хуманитарна помощ, за да се появи светлина в тунела".

Меркел призна, че разговорите с Путин са били трудни. "Това беше ясен и рязък обмен на мнения. Бомбардировките са нечовешки. Те са ужасно изпитание за населението", отбеляза тя. "Ние знаем, че нищо не може да бъде решено само по военен път", подчерта Меркел, цитирана от ТАСС.

Все пак състоялите се в Берлин разговори позволиха да се оформи разбирането, че е възможно да бъде продължено примирието в Алепо, отбеляза Оланд след срещата. "Това обаче следва да бъде потвърдено на първо място от Русия и сирийските власти. Трябва също всички, които действително искат продължаване на примирието, да гарантират такова продължение", добави той, като подчерта, че срещата в Берлин е била важна.

Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно, и информирахме за нашето намерение, но разчитаме и на това Западът, и най-вече САЩ, да извършат работата по разграничаване на терористите и умерената опозиция, каза от своя страна руският президент Владимир Путин след срещата. 

"Ние сме готови (да продължаваме прекратяването на огъня) дотогава, докато не се сблъскаме с активизация на бандитските формирования, укрепили се в Алепо", добави той. След като бъдат отделени "терористите от т.нар. здрава част на опозицията, ще стане ясно как можем да продължим съвместната си работа", подчерта Путин.
Според Меркел обаче разделянето на терористите от мирните жители в Сирия е невъзможно без примирие. Това е "невъзможно в условията на бомбардировки", изтъкна тя.

Путин съобщи също, че на днешните преговори с Меркел и Оланд е обсъдил политическата компонента на мирния процес в Сирия, и в частност работата по новата конституция на страната.

"Русия предлага да се активизира работата по изработването и приемането на новата конституция, на основата на която ще може да бъдат проведени предварителни избори и да бъдат предварително съгласувани позициите на всички участници в конфликта", каза той пред журналисти на летището преди да отлети от Берлин. Според него в този процес трябва да бъдат включени и всички страни от региона.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринаПърво руските мекерета не са българи.Второ какви 50 години те тресат? И трето всичко ще приключи когато обесят Асад.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 45 "Сладур" , те американските едно дете не са засегнали !
36
3
 
10
 
! Отговори
оня от северозападо преди 7 години
До SpaceX 30 О да ...има разлика в ударите ...те в Белград са демократични въздушни удари ..Руските в Алепо не са...Белградските още се помнят заради раждането на осакатени деца заради обеднения уран..Т.ъ.п.а.к.
35
3
 
12
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Русия е във войната от 1 г и е напът да я приключи. САЩ са там от 50г и не им се отдава... Явно са просто едни холивудски актьори изпълняващи еврейския сценарии. Като се появи професионалиста разбраха че ще им вземат оскарите. Рано или късно всеки филм свършва и не винаги е със щастлив край
34
2
 
11
 
! Отговори
РАДИО ЕРЕВАН преди 7 години
Попитали децата в Египет, ИРАК, Йемен, Югославия, Либия, Сирия - Вие радвате ли се на демокрацията? Децата отговорили: Ние не знаем какво е "демокрация" знаем само че носи много бомби и умират много деца! Не ни харесва!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Меркел призна, че разговорите с Путин са били трудни. "Това беше ясен и рязък обмен на мнения. Бомбардировките са нечовешки. Те са ужасно изпитание за населението","Ахаааа, американските бомбардировки са хуманни, но руските са нечовешки. Не знаех, че бомбардировките се делят на хуманни и нечовешки.
32
0
 
12
 
! Отговори
Циник преди 7 години
За 2 седмици великата хамериканска "армия" освободи Кувейт прегазвайки една от най-добре въоръжените арабески армии ( 5 000 танка, ракетни установки , и т.н.) После обесиха Садам за химични оръжия....които УПС !! Така и не откриха! Сега вече повече от 6 год. Не могат да се справят с 40 хил. Ислямистки хайдуци! Да не говорим за самите арабески - милиони се оставиха да ги е*ат , и обезглавяват братята им друговерци - без борба за отечество, или дом! Хак им е! Оланд Меркел - пълни бо*луци!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия счупиха нагломера.
30
1
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Ще имате нужда от лекартравматолог.....
29
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските военнопрестъпници си имат и почитатели русофили, които изпитват наслада от всяко убито от руските бомби сирийски дете.
28
1
 
15
 
! Отговори
протиопс преди 7 години
натискат го,заащото в Алепо има френски,германски,английски наемници които се бият за ИДИЛ,а повечето от тях са и офицери в собствените си армиии....ей за това го натискат...
27
1
 
8
 
! Отговори
ЗНАЕЩ преди 7 години
Срещата в БЕРЛИН беше основно за урегулиране кризата в ДНР и ЛНР и Украйна! И междувременно докато продължаваха преговорите укрите от батальона АЗОВ са нападнали опълченците и то по време на среща за урегулиране на мирния въпрос. Сирия тук въобще не е била основната тема! Самата среща се води НОРМАДСКА ЧЕТВОРКА и в нея участва и ПОРОШЕНКО!
26
1
 
4
 
! Отговори
фен преди 7 години
Е сега, след като им разрушихме държавите, имат шанса след около 500 години да се оправят.
25
0
 
8
 
! Отговори
фен преди 7 години
Да, пропуснах Египет - още една провалена от "АРАБСКАТА ПРОЛЕТ" и САЩ държава!
24
1
 
20
 
! Отговори
Ален Делон преди 7 години
Оланд не вижда гредата в своето око, но го дразни сламката в чуждото. А бре Оландкооолуууу, геноцидът и престъпленията срещу човечеството се извършват в собствената ти държава, ти си тръгнал света да оправяш. То не бяха разстрели във френските градове, не беше клане на свещеници, не бяха взривове, не беше газене с камиони..... Сигурно чакаш да отрежат айфеловата кула с ножовки и да ти я нахакат отзад за да се осъзнаеш, франсе педерливо.
23
1
 
15
 
! Отговори
фен преди 7 години
И сега сирийският и либийският народи ведро крачат из Европа, в знак на благодарност за подкрепата за тяхното освобождение!
22
2
 
16
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
До SpaceXБратко гей мисленето не е от силните ти страни за разлика от навеждането
21
1
 
15
 
! Отговори
до 29 SpaceX преди 7 години
Не е ли рано още за друсане ?. Изпийте си кафето, потърпете до към 10 часа пък тогава се упойвайте. Не е здравословно, може да ви изгубиме преди нова година....
20
2
 
19
 
! Отговори
фен преди 7 години
А нахлуването в Ирак, свалянето на Кадафи, организирането на метеж срещу Асад.... не са ли военни престъпления?
19
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 7 години
А пък ударите срещу Мосул са точно обратното, нали ?Хайде стига с тази пропаганда !