Оланд: Ударите над Алепо са военно престъпление

Германия и Франция натискаха Путин за Сирия
20 окт 2016 07:49, Анисия Иванова
184
Оланд: Ударите над Алепо са военно престъпление
Снимка: БТА

Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо на тристранната лидерска среща в Берлин тази нощ, предаде Ройтерс. "Пауза от няколко часа няма смисъл", каза френският президент Франсоа Оланд на пресконференция заедно с германската канцлерка Ангела Меркел след срещата.

"Би било невъзможно от морална и политическа гледна точка да се срещнем с президента Путин, без да засегнем сирийския проблем, и по-конкретно положението в Алепо. Това, което става в този град-мъченик, е истинско военно престъпление. Населението на Алепо не може да продължи да живее в такива непоносими условия", подчерта Оланд. 

"Ние говорим тук за криминални действия, за престъпления срещу цивилни", каза и Меркел, макар и да не използва термина "военни престъпления". Тя обаче изрази виждането си, че Русия носи "сериозна част от отговорността" за ставащото в Сирия. Канцлерката не изключи, че на започващата днес среща на върха на ЕС може да бъде обсъждан въпросът за санкции срещу Русия. Според нея обаче на първо място ще стои въпросът как да се помогне на хората в Алепо, "да се помогне на Червения кръст да достави поне един конвой с хуманитарна помощ, за да се появи светлина в тунела".

Меркел призна, че разговорите с Путин са били трудни. "Това беше ясен и рязък обмен на мнения. Бомбардировките са нечовешки. Те са ужасно изпитание за населението", отбеляза тя. "Ние знаем, че нищо не може да бъде решено само по военен път", подчерта Меркел, цитирана от ТАСС.

Все пак състоялите се в Берлин разговори позволиха да се оформи разбирането, че е възможно да бъде продължено примирието в Алепо, отбеляза Оланд след срещата. "Това обаче следва да бъде потвърдено на първо място от Русия и сирийските власти. Трябва също всички, които действително искат продължаване на примирието, да гарантират такова продължение", добави той, като подчерта, че срещата в Берлин е била важна.

Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно, и информирахме за нашето намерение, но разчитаме и на това Западът, и най-вече САЩ, да извършат работата по разграничаване на терористите и умерената опозиция, каза от своя страна руският президент Владимир Путин след срещата. 

"Ние сме готови (да продължаваме прекратяването на огъня) дотогава, докато не се сблъскаме с активизация на бандитските формирования, укрепили се в Алепо", добави той. След като бъдат отделени "терористите от т.нар. здрава част на опозицията, ще стане ясно как можем да продължим съвместната си работа", подчерта Путин.
Според Меркел обаче разделянето на терористите от мирните жители в Сирия е невъзможно без примирие. Това е "невъзможно в условията на бомбардировки", изтъкна тя.

Путин съобщи също, че на днешните преговори с Меркел и Оланд е обсъдил политическата компонента на мирния процес в Сирия, и в частност работата по новата конституция на страната.

"Русия предлага да се активизира работата по изработването и приемането на новата конституция, на основата на която ще може да бъдат проведени предварителни избори и да бъдат предварително съгласувани позициите на всички участници в конфликта", каза той пред журналисти на летището преди да отлети от Берлин. Според него в този процес трябва да бъдат включени и всички страни от региона.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
21
 
! Отговори
шоу преди 7 години
Притиска ли Путин?кой виновниците за тази криза ли?тези който подкрепят тероризма ли?палячовци те не разбраха ли че Путин е лидер а не слуга като тях.
17
2
 
27
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Нямам думи страните който направиха този хаос и касапница в Либия и после в Сирия говорят за военни престъпления и глупости!?това е върха на цинизма.....
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не съм обичал франция , само французойките...
15
3
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Французина и ханъмата Мурксел могат да започнат директно извозване към Европа на милионите гладни арабески! Няма проблем....ще работим още повече, та да ги храним! Много ревностни последователи на педофилния им пророк са - ама иначе чакат наготово някой да ги освободи от шепата партизани ЕДНОВЕРЦИ! Повръща ми се вече от СИРИЯ ИРАК И БЕДНА АФРИКА!!! АЙ СИКТИР!!
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е престъпление да оставите ИДИЛ да си вее коня с години и да си харчите старите бомби с бомбардировки от време на време !Като започна да има резултати ревнаха, че им е секнало кранчето ...Еде ...
13
2
 
20
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Знаете ли каква е рецептата за торта Оланд?Същата като за торта Наполеон, ама без яйца :)
12
2
 
25
 
! Отговори
Ут къдя нъ къдя преди 7 години
Нямаше да има бомбандировки и разправии, ако бяха пуснали в действие Рамбо, Командо, Робокоп, Чък Норис и още някой друг герой на USA! До сега ИДИЛ, да си беше одил....! Ама не се сещаааат!!!
11
3
 
32
 
! Отговори
Българина преди 7 години
А това какво престъпление е отрязването на ръцете на 40 000 деца в Конго от белгийския крал или 100 те войни на САЩ за 50г? Лицемери неземни
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оланд повтаря едно и също като надраскана грамофонна плоча, типично явление за евроатлантическите меки китки.
9
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин"Айде без вицове рано сабале. Тия мене не могат да притиснат, камо ли Путин.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващият месец Русия едновременно ще превземе изцяло Алепо и ще изгони американската армия от Мосул. След това ще може да се преговаря.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоест Путин им е казал че шефът е той, и че ако не им харесва могат да правят като вятъра.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин си го преместил в другия крачол. Той може да си бомбардира когото си иска и както си иска, светът да не е собственост на САЩ! А ако някой има нещо против, да отиде в Кремъл да го арестува да го видим!
5
3
 
38
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Бомбадировките над Либия и Ирак не са военно престъпление,както и разрушаването на тези страни и появата на ИДИЛ!Но,бомбадировките над терористи в Сирия е престъпление,така е никоя майка не иска да им убиват децата!
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е че Меркел обича арабелите повече от собствения си народ! Така че нейното каканижене е нормално.
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това беше ясен и рязък обмен на мнения. Бомбардировките са нечовешки. Те са ужасно изпитание за населението", отбеляза тя. "Ние знаем, че нищо не може да бъде решено само по военен път"-------ах тези лоши руснаци! не дават на ИД да си продава мирно петрола.
2
2
 
42
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Винаги, когато "умерените" убийци на Запада започват да губят същият Запад започва да рони крокодилски сълзи за цивилното население в контролираните от тях зони.Но нищо не казва за същото цивилно население ежедневно обстрелвано от терористите в контролираните от правителството зони!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия двамата само в комплект се репчат на Путин. Иначе поединично са като наа*ани.