"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас

При Цачева може да е проблем английския
195
"Файненшъл таймс" за президентските избори у нас
Снимка: БТА

Бившият началник на ВВС на България Румен Радев впечатли тълпите на авиошоу край София преди две години със зрелищни маневри на изтребителя си МиГ-29. Сега той може да постигне нещо още по-впечатляващо - да стане държавен глава на тази балканска страна, пише в кореспонденция от София журналистът на в. "Файненшъл таймс" Тони Барбър, цитиран от БТА.

Той припомня, че след преброяването на 95 процента от бюлетините 53-годишният Радев, представен от Тони Барбър като независим кандидат, подкрепян от опозиционната БСП, води с 25,7 на 22 процента пред председателката на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент - 58-годишната Цецка Цачева.

Вестникът цитира Кънчо Стойчев от Галъп интернешънъл, според когото Радев е с по-добри шансове за спечелване на балотажа в неделя.

"Обществото възприема Радев като несвързан с политическата мафия или корумпирания бизнес. Като военен командир той е приеман като патриотична фигура", цитира вестникът думите на Стойчев.

Г-жа Цачева не владее английски, което може да е пречка в ролята на президента да е публичното лице на България пред външния свят. За разлика от нея г-н Радев говори свободно английски, немски и руски. Той е следвал известно време в американска военновъздушна школа в щата Алабама, отбелязва "Файненшъл таймс".

Радев е обвиняван, че е твърде близък до Москва и не е напълно ангажиран с членството на България в ЕС и НАТО. Той е призовавал за отмяната на западните санкции срещу Русия, които бяха наложени заради анексията на Крим и руската намеса в Източна Украйна, но също така е подчертавал подкрепата си за мястото на България в западната съюзническа система, посочва Тони Барбър.

Дипломати в София казаха, че нямат причини да се съмняват в лоялността на Радев към ЕС и НАТО и отбелязаха, че е естествено търсещите гласове български политици да ухажват значителния русофилски елемент на електората, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът припомня изявлението на премиера Бойко Борисов, че в случай на победа на Радев на балотажа, той незабавно ще подаде оставка, което почти сигурно означава предсрочни парламентарни избори догодина.

Предсрочните избори са вероятни, не на последно място защото България ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС през януари 2018 г.. Тази роля е най-подходяща за правителство с нов електорален мандат, което има време да се подготви за европейските си отговорности, отбелязва "Файненшъл таймс".

Възможно усложнение при предсрочни избори е, че не се очертава нито ГЕРБ, нито социалистите да спечелят абсолютно мнозинство в следващия парламент. Тогава ще последват деликатни коалиционни преговори и ще се очаква от г-н Радев като президент да помогне за успешния им завършек.

Борисов обаче не се е предал. "Имаме реален шанс да спечелим балотажа. Но ако това не стане, правителството ще подаде оставка в понеделник сутринта", цитира думите му британският вестник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
50
 
! Отговори
Ххх преди 7 години
При Цецка проблеми са:английският език,визията и,простотията и,манталитетът и,злобата и,а да не забравяме и това,че крие пола си!
41
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз бих гласувал за Радев, ако е задължително, ама тия червени пачъври не ми се гледат изобщо.
40
26
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Радев може и да е свестен, не го познаваме! Но като видях двете каки отстрани му, Корнелия Нинова и дебеланата Илияна Йотова, ми се повръща!
39
2
 
13
 
! Отговори
Стига глупости преди 7 години
До 39 АнонименЕвала, мен! Смях се с глас от сърце :)Ама между другото е абсолютно вярно това.
38
3
 
58
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
За наше всеобщо съжаление герб напълни властта с подли, полуграмотни и нагли създания, от които трябва да се освободим час по-скоро! Изключение прави последният президент (от към грамотност), но въпреки това не става за нищо:( тая кака по ще й отива да е помощник-готвач в някоя долнопробна кръчма, ама да я качим на чело на държавата!? Това си е чиста гавра!
37
18
 
7
 
! Отговори
Mery преди 7 години
То и кралицата на Тони Барбър не знае български пък си е кралица на Англия
36
3
 
37
 
! Отговори
2 на 2 преди 7 години
ФИйненшАл Таймес на първа страница пише:"Цецка президент ама друг път. Бойко подава оставка" УРАААААААА! Народа ликува!"
35
44
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"При Цачева може да е проблем английския"Що бе, в България английски ли е официалния език? Или Цачева иска да става президент и на Англия?
34
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казват, че прилича на Депардийо. На мен по ми прилича на Борис Карлоф.
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До професор.Да бе,да владее Бойко английски,направо полиглот е тигъра
32
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази клюница прилича на бай Тошо с перука.
31
2
 
18
 
! Отговори
Хах преди 7 години
Тоя псевдоним Мерлин Монро много и прилича, поне са набори, така ми се вижда.
30
4
 
31
 
! Отговори
Стига глупости преди 7 години
До 32 АнонименТи, па, къде си виждал толко грозен мъж?!
29
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още Нострадамус навремето е писал /в изданията на Пеевски/, че Апокалипсиса ще настъпи, когато Герб загубят президентските избори. Маите и те са го разбирали, но са допуснали грешка в календара. Просто вместо на този урок са били на откриването на зала "Арена Боко" и са аплодидирали Вожда.
28
2
 
41
 
! Отговори
Стига трихте бе преди 7 години
Сериозно тая прилича на мъж чилингир с перука няма такава грозотия
27
2
 
38
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Как Кой?Цецо гласува за Цецка!
26
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това на снимката да не е мъж с перука?
25
3
 
61
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Щом файненшъл таймс излъсква имиджа на генерала и се гаври с английския на Цеца работата вече се изяснява.. Явно идва вече момента, в който герб заминава на бунището при ндсв, от където в същност произлезе..
24
2
 
28
 
! Отговори
Нефен преди 7 години
На *** мяза пък не знам колко е умна.
23
4
 
65
 
! Отговори
ами преди 7 години
Румен Радев владее свободно английски,немски и руски......а Цачева-нито един от тези........без коментар!!!