Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG

Захарова: България произвежда оръжие по изтекли съветски лицензи
Обновена: 28 дек 2016 14:32 | 28 дек 2016 14:00, Елка Василева
426
Руски военни открили в Алепо куп боеприпаси, Made in BG
Снимка: архив, Reuters

Боеприпаси, произведени в България, САЩ и Германия са били открити от руските военни в хода на разминирането на Алепо. Това съобщи командирът на групата по разминиране от международния противоминен център на руската армия Иван Громов, цитиран от ТАСС.

Там има боеприпаси и стрелково оръжие – едрокалибрено, има реактивни снаряди за установки "Град".

Снарядите са германски, американски, произведени в България, каза Громов в ефира на "Россия 24".

Громов съобщи също така, че в една от щабквартирите руските сапьори са открили минометни снаряди калибър 122 мм, снаряди за реактивни системи за залпов огън, ръчни гранати, гранатомети, снаряди за гаубица. Според руските военни тези запаси щяха да са достатъчни за цял батальон.

По-рано този месец българският вестник "Труд" публикува репортаж от специалния си пратеник от Алепо, в който се посочва, че сирийските военни са открили в един от кварталите на града оръжейни складове с военни муниции от България. Ставаше дума за реактивни снаряди "Град", противотанкови снаряди за артилерийски оръдия и гранатомети.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че в съпроводителните документи са посочени фирмата производител и фирмата износител.

"Цялата посочена продукция се произвежда по изтекли съветски лицензи, които навремето са били предадени на България", каза Захарова.

Тя отбеляза, че от края на 90-те години Русия води преговори с България за сключване на двустранно междуправителствено споразумение в лицензионната сфера, което да регламентира преди всичко износа на военна продукция в трети страна. "За съжаление, българската страна не бърза да го сключи", каза Захарова.

"Вероятно тази неурегулираност на дадената проблематика напълно устройва определени представители на България – каза руският дипломат. - Тази позиция е удобна – продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът предава продукцията, нима не е важно за българските производители? Не става дума за карфици, а за търговия със смъртоносна стока, от която загива и мирното население на Сирия, за съдбата на което се тревожи ЕС", заяви Захарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВОВА ИЗКУПУВАМЕ КУЗНЕЦОВ ЗА СКРАБ ЗА 5 ТОНА ВОДКА
310
3
 
3
 
! Отговори
АРСЕНАЛ преди 7 години
Сори Вова АМА НЯМА ПРОЦЕНТ ЗА ТЕБ ВЪРВИ ДА ПИЕШ ПРЕПАРАТ ЗА ВАНА
309
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Захарова да се занимава с проституция както подобава на рускиня не да търси лицензи на умряла държава- ссср - в която руснаците бяха и малцинство
308
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
исил намериха 10 сандъка руски медали с изтекъл лицез в палмира
307
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от бягството от палмира ли ги намериха
306
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Скоро някой от ВМЗ да си е продавал пръстените?Хиляди работни места и се търсят хора!Кви санкциии кви 5 лева?
305
2
 
2
 
! Отговори
OTAN преди 7 години
VIVA ВМЗ!!!
304
1
 
2
 
! Отговори
pomne6t преди 7 години
Руснаците какво се правят на дръж ми шапката. Нали руски и украински самолети непрекъснато карат боеприпаси и оръжие от Бургас и Варна за близкия изток.Ако не вярвайте проверете не е от днес.
303
1
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Много е кофти , да си ..."ПРОФЕСИОНАЛЕН ОСВОБОДИТЕЛ"!!!!!!Не знаеш от кой "БРАТ" ше ти се изсипят бомби върху главата...ха,ха,хааааааааа...ЗАТОВА ВЪВ ВСЯКА ФИРМА ---СЕ ПАЗЯТ ОТ "БРАТЯ" , "БРАТОВЧЕДИ" И ...."РОДНИНИ"....!НАЛИ СЕ СЕЩАШ ....."БРАТСКИ ОГЪН"...ха,ха,хаааааааааааааааа
302
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На дамаджаните не им е проблем оръжията от България,проблема е ,че не контролират приходите от тези парични потоци,проблема им е ,че не са в обсега на техните обръчи от фирми в БГ.Когато руските подводници тръгнаха от Мурманск натоварени с оръжие за ИДИЛ тогава не риваха нали ? Щот им трябваше проблем за да имат повод да окопират Сирия,Асад ги бил поканил ама друг път ,никой никъде не ги кани тези натрапници професионални освободители
301
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не се лъжа, в Независимая газета даваха снимки на реактивни снаряди за системите за залпов огън "Град" и на патрони за тежкокалибрени зенитни картечници българско производство. Турците пък заловиха РПГ ,с които бяха запалени 4 техни танкове Леопард. РПГ-тата се оказаха български. При изпитания на такива гранатомети на полигона на ВМЗ загина американски военен експерт.
300
5
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Гооолееееееем праз.....!ТОВАЕ ПАЗАР ТОВАРИШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВАРИШ-----И НЕ ЗНАЕШ, КЪДЕ ЩЕ ГО НАМЕРИШ........!!!ПОНЯТНО...??!
299
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвратително ! Да продават ГЕРБавите оръжие на терористите от ИДИЛ( призната за терористична организация ), който режеха главите на американци ,европейци ,японци ,деца си е живо самоубииство.
298
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До край И как ИДИЛ си плащат ? И палестинците си плащат ама на тях не продаваме . Що ли ?
297
10
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
Може българското оръжие да е препродавано но защо Москва не отговори на въпроса: Всички терористи по света са въоръжени изцяло с руско оръжие и то ли е българско????? И в ИД няма нито един българин но според руски източници има хииииииииляди руснаци(отделно от 7500 от другите републики на РФ)...Що тъй???
296
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен(350)Колкото плащат американците за смъртта дето занесоха в Ирак..
295
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен(353)Така ли? А кога яде кифтетата не рева..
294
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До край(355)Така де, ама лаком *** - кръв ***. И писка, че бил беден..
293
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бг...за това ли ликуват...Ликуват такива като вас, руски мeкepeта има и в Сирия.
292
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако новината беше изтекла на 23.01. 2017 г. сегашният върховен главнокомандващ Плевнелиев и генерал Бойко Борисов щяха да хвърлят отговорността за станалото на генерал Румен Радев. Може би опасението от разгласяването на такива факти караше Плевнелиев с неприсъща за него страст да се бори за съставяне на служебно правителство от избрания за президент, но все още не заел поста на държавен глава Румен Радев.