Ангела Меркел – следващата мишена на Русия

Тя може да стане новото плашило на мястото на САЩ
4 яну 2017 20:50, Елка Василева
405
Ангела Меркел – следващата мишена на Русия
Ангела Меркел и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Не е изненада, че Русия се отнесе с колективно пренебрежение към експулсирането на своите дипломати от президента на САЩ Барак Обама, обявено в четвъртък в отговор на усилията на Кремъл да манипулира (американските) избори през 2016 г. Москва като че ли изчаква часовникът да отброи (изтичането на мандата на Обама), знаейки, че на 20 януари той ще бъде сменен с почитател (на Путин) в Белия дом и с приятел в Държавния департамент.

Но тази смяна носи и своите рискове. Президентът Владимир Путин губи с нея и своето любимо плашило. В обозримото бъдеще САЩ едва ли ще могат да бъдат за Русия предпочитаният враг на държавата. И познайте кой е най-добре поставен да стане новото плашило? Ангела Меркел, пише Йохен Битнер във в. "Ню Йорк таймс".

Германският канцлер е идеалната мишена. В Германия ще има избори наесен и с възхода на политици, симпатизиращи на Русия, тя, кандидатствайки за четвърти мандат, може да се окаже единствения европейски лидер, готов да се възправи срещу отново напиращата Русия.

След анексирането на Крим през 2014 г. Меркел е най-последователният глас за наказване на Русия. Година по-късно тя гостоприемно отвори вратите на Германия пред милион бежанци и настоя и останалите страни от ЕС да направят същото, с което, според руските етнонационалисти, "разводнявала" европейската култура. Освен това тя продължава да вярва в един обединен, интегриран Европейски съюз като бастион на либералните ценности и, най-малкото негласно, като икономически вал срещу Русия.

Изглежда че Русия, вероятно, планира да направи през 2017-а същото на госпожа Меркел и нейните съюзници, което направи на Хилари Клинтън и демократите в САЩ през 2016 г.

Та нали същата хакерска група, която проникна в компютрите на Демократическата партия, известна в интернет като Fancy Bear или Sofacy group, атакува и мрежата на германския парламент. Тя е обвинена и за кражбата на документи от отделни депутати. Всяко разкритие за това как Русия се е намесвала в американските избори е предвестник за онова, което може да се очаква в германската изборна кампания, която и без това вече се очертава като най-мръсната, най-безскрупулната и най-изтощителната в модерната германска история.

Но този предвестник, от друга страна, дава и преимущество на Германия. Ние знаем за руските технически способности и методи и което е още по-важно, ние развиваме нашия усет за това каква идеология мотивира действията им и как тя ще насочва атаките им.

В това отношение можем да почерпим ценни поуки от Студената война. Това, което Русия върши днес, е до голяма степен дигитална версия на онова, което ние, германците, преди 1989 г. наричахме "Zersetzung". Терминът е труден за превод, но може най-добре да бъде описан като политически еквивалент на явлението, при което се налива киселина върху органична материя: разтваряне и разпадане.

Методите на Zersetzung имат за цел да поставят под съмнение основополагащите норми на западния либерален ред и неговите институции; да изопачат и, следователно, да дискредитират целите на Европейския съюз, НАТО и свободната пазарна икономика; да подкопаят доверието в свободата на медиите и в свободните избори.

Похватите на Zersetzung включват злонамереното очерняне на нечия репутация чрез разпространяване на лъжи и фалшиви новини, създаването на "сива зона" от съмнения, в която за фактите, за истината е трудно да си пробият път.

Вече сме виждали всичко това по-рано в тактиката на КГБ и на източногерманската ЩАЗИ: психологическа война, разпространение на зловредни слухове, схеми за подкупване на политици, които след това да бъдат представени като престъпници. Те го използваха както във вътрешен план - срещу дисиденти, и външно - срещу западните врагове. Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва обаче да знаят, че този път ние имаме по-добър усет за техните мръсни номера за това как са адаптирали Zersetzung за ерата на интернет.

Не по-малко важно е да сме наясно с идеологията , която стои зад тези атаки. През септември моят вестник - "Ди Цайт", обедини усилията си с телевизия Цет Де Еф за разкриване на подробности относно високо усъвършенстваната дезинформационна кампания на Москва. Ние успяхме да получим достъп до 10 000 електронни съобщения (имейли), които показват как идеолози, близки до администрацията на Путин, съветват проруското сепаратистко правителство в Източна Украйна.

Сред тези имейли имаше документ, който излага "тематични опорни точки", които обслужващите бунтовниците медии трябва да следват - ако е необходимо, чрез изопачаване на факти и фалшифициране на новини. В тях се казва: "Днес Русия не е същата, както през 1990-те години и работи непоколебимо за възстановяване на силата на Съветския съюз. Днес Русия е на равна нога със Запада. В ход е глобална дипломатическа война. Но Западът също страда от тази война и все още не е ясно кой ще победи."

Няма съмнение, че подобни настъпателни заповеди са дадени и на армиите от хакери, пратени да атакуват демократите (в САЩ) и които сега кроят атаки срещу Германия.

Съвсем ясно е кой ще загуби. Путин и безразсъдните му фалшификатори трябва да знаят, че единственото, което ще пожънат от тази лъжовност, е още едно изгубено поколение руснаци, които биха служили по-добре на страната си, ако им се даде възможност за честни и конструктивни интелектуални предизвикателства. Правителство, което рисува вражески образ на външния свят, за да създаде усещане, че Русия отново е велика, е обречено на провал, както се е проваляло преди.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинягити си мислят ,че света се върти около Русия все още,не другари ,русията е икономическо джудже и е лесна хапка,даже вече е извън голямата игра в близкия изток,интересен и труден е китай който разполага със финанси и над милиард жива сила,но срещу Ктитай ще бъде приложена същата задушаваща хватка която води до икономическа немощ а после и гореща фаза и пълното му превземане,Израел ще се разправи с ИДИЛ както само те могат,без милост и касапски,а Русия те не е интересна,ще бъде погълната
113
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари виждали ли сте Путин и Клинтън на стената на плача в Израел с малките шапчици ? Другари,Китай е изоставен сам срещу могъщите САЩ и Япония,на Русия бе подхвърлен Крим,като кокал на куче,другари ,войната предстои.
112
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел е най-добрия европейски лидер и стожер на ЕС. Ясно е че руснаците ще направят всичко възможно да я злепоставят по всички възможни начини.
111
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путинифилите още не са разбрали ,че Русися не е интересна във тази битка,истинското препятствие пред САЩ се нарича Китай,за това и сложиха Тръмп на влсат за да започне войната ,за сега е само икономическа и се изразява със оттеглянето на няколко завода,но ще премине във гореща фаза ,сащ и япония срещу китай.Израел срещу идил а европа срещу русия.Това няма кой да ви го каже
110
8
 
5
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
"Лос Анджелис таймс"Въпреки шокиращата липса на доказателства, че руснаците са се намесвали с компютърни атаки и са повлияли на резултата от американските избори, сред демократите все повече се насажда легендата, че тяхната кандидатка Хилари Клинтън е загубила заради измамите на Путин. Затова наложените от Обама санкции са тема, която той дълго ще трябва да премисля след оттеглянето си.Прочети още на: dnes.bg/usa/2017/01/04/mediite-v-sasht-za-nasledstvoto-na-obama-iastreb-
109
3
 
5
 
! Отговори
Истината. преди 7 години
Милиони измряха през двете световни войни сами и само евреите да създадат Израел,те нямат милост ,те не подбират свои и чужди,сега ще измрат милиарди за да създадат Израелска империя.Пазете се ,русофили и русофоби,всички сте жертви и на никой не му дреме за вас,аз лично ви желая късмет защото съм част от вас
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БПФ 257Заплахата с въжето показва истинската ти същност и безпомощността ти.
107
10
 
6
 
! Отговори
haha преди 7 години
До (-_-)Защо е необходимо да обвиняват Путин за собствените си некадърни марионетки?***********************************************************************Защото не могат да намерят кадърни марионетки... Виж двете статии тази и Медиите в САЩ за наследството на Обама,В едната статия твърдят че Русия е повлияла на Американските избори а в другата абсолютно противоположното - че няма никакви доказателства за това. Ами некьдьрниците сами се изобличават а после Путин им виновен... хахахахах
106
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че Меркел е живяла в ГДР, та им познава добре номерата на братята.
105
2
 
11
 
! Отговори
262 преди 7 години
Доста примитивен коментар,само толкова ли можеш ?
104
9
 
4
 
! Отговори
'/' преди 7 години
Каква Меркел, какви руснаци какви пет лева? В РУМЪНИЯ минималната заплата 640 лева. до края на годината ще бъде 800 ние тука си пишем глупости. Няма да забравя ,като ни приемаха ,Кунева как се кахъреше, че ни спирали...моля.
103
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То по време на социализма такъв страх не ги тресеше. Нали в Русия живеят зле и на нищо не са способни, тогава как ще повлияят на Германия? То бива толкова съченения от собствената ви безмозъчност, но някой път дъните ***. Да не би Путин да вкара в Европа милиони примитивни от гз на географията? И сега какво? Европейските джихадисти се връщат по родните места? Няма ли да "демократизирате" още някоя държава и да поканите полуфабрикатни форми на живот да пристигат както намерят за добре?
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари има и друг сценарий.След превземането на Сирия,Иран ,Ирак и Египет от Израел ,Русия става ненужна
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари я ми кажете ,когато САЩ започне гореща война с Китай ,КОЙ ще бъде пуснат срещу Русия ? Как ,Европа ли чух ??? Тоз мач израелтянски май сме го играли ,е ще го потретим ,а Израел кйого ще мачка в близкия изток ???? Ааа,да,ще мачка ИДИЛ превземайки Сирия ,Иран ,Ирак и Либия,част от Египет.Това арабесите по БТВ няма да ви го кажат ,щот нямат толкова мозък
100
1
 
3
 
! Отговори
Истината. преди 7 години
Европа и САЩ ще отстъпят в името и славата на Израел.Русия не е интересна тя е само инструмент.Това още няма кой да ви го каже,играта тепърва започва .Със излизането на Израел от ООН възела се разплита,тежка война предстои приятели ,желая късмет на всеки от вас
99
11
 
2
 
! Отговори
араболог преди 7 години
До въпроси арабски и африкански се чува навсякъдеобарваха ли жените аррабелитеевро-геовете ще се научат от тяхи ще започват да обарват мъжепази се да не пострадаш
98
11
 
2
 
! Отговори
Истината. преди 7 години
Опасявам се ,че Европа вече е изтъргувана и минава под опеката на Москва,Израел получава находищата на Сирия,Ирак и Иран като със това се превръща във могъща империя.САЩ във могъщ съюз със британската империя печели Китай.Играта тепърва предстои,само гледайте
97
5
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Онзи ден се върнах от Германия, там е пълно с руснаци, по улицата и в метрото руски се чува навсякъде, много студенти руски. В Русия дали има много немци? Да работят там или да учат? Ако няма ми е интересно защо е така?
96
10
 
11
 
! Отговори
критик преди 7 години
тя си е плашилобостанско плашилоплаши бялите хораа скакалците си правят селфита с неязащото ги има дава пари и жении им дава Европа да си правят световен Шериати да тормозят неверниците
95
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадецът вика "Дръжте радеца"!