В студа: "Газпром" счупи рекорда си за износ на газ за Европа

Руската компания осигурява около една трета от синьото гориво в ЕС
Обновена: 7 яну 2017 20:00 | 7 яну 2017 19:47, Веселина Йорданова
202
В студа: "Газпром" счупи рекорда си за износ на газ за Европа
Снимка: архив, Ройтерс

Руската компания "Газпром" съобщи днес, че дневните доставки на природен газ за страните извън бившия СССР са достигнали рекордно високи стойности заради студеното време в Европа, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На 6 януари Газпром е изпомпал 615,5 милиона кубични метра газ за европейските държави, подобрявайки предишния си рекорд от 5 януари с близо 1 милион кубични метра.

"Достигнахме напълно ново равнище на износа в условия на застудяване, по-ниски обеми на добив в Европа и по-високо търсене на газ на енергийния пазар", заяви ръководителят на компанията Алексей Милер.

"Газпром" осигурява около една трета от синьото гориво в ЕС, а силното нарастване на търсенето на Стария континент напоследък е тласнало доставките по газопровода "Северен поток" до исторически максимум от 165,2 милиона кубични метра през последните няколко дни спрямо 160,75 милиона кубични метра на 1 януари, сочат данни на компанията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е Въртителят на Кранчето сега, къде е?
32
2
 
11
 
! Отговори
Джим Кери преди 7 години
Ей са руснаците нека наложат"санкции" и да спрът газа да видим тия у Брюксел що, че прават! Па напролет, ако се размързне... И бежанци и джихадисти и роми сичко, че помързне..
31
0
 
12
 
! Отговори
питащ преди 7 години
Какво става с газта и нефта който откриха в българската част на черно море.Нали Дончев и други от ГЕРБ казаха,че там са открили нефт и газ стига сме пълнили гушата на руснаците пускайте я.
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Санкции ли?Дорогой дурачок, Русия изнася 70% от добива си за ЕС, което е едва 26% от европейското потребление. Т.е. ако не избася за ЕС *** ще умре от глад, а ЕС може да мине и без руската газ.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам им да фалират тези гадове скоро.
28
7
 
2
 
! Отговори
Кастраджиев преди 7 години
Колкото до санкциите , да лицемерно е ЕС да купува газ от Русия и да налага санкции, но като е така руснаците защо не затворят крана? Сигурно не защото имат добро сърце, ами и за тях е супер изгодно да продават,, иначе стандарта на живот им отива на кино.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две години преди да рухне и СССР постави рекорди в износа на енергоносители.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай Ристо 26Ти въобще съобразяваш ли малко поне по това, което пишеш? Що за расизъм по тия сайтове? ЧОВЕШКИЯ РОД И ЦИВИЛИЗАЦИИ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ И СА СЕ РАЗВИВАЛИ хилядолетия преди тая скапана западнала вече еуропка!!!!! Преди 3000 години, когато китайците са строили невиждани неща, еуропката е била зелени блата....А това, че почва после да се изживява като завоевателка, разрушителка на чужди държави, колониализаторка, изсмукваща всички природни богатства по света НЕ И ПРАВИ ЧЕСТ!
25
1
 
23
 
! Отговори
Санкции ли? преди 7 години
При -27C никой не мисли за санкции срещу руснаците май :)
24
20
 
1
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
До Анонимен 27Путин отряза олигарсите за да остане всичко за него и Медведев. Медведя в Русия е нещо като наш Цвъко, държи с нещо шефа си за топките
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И поради що не само Русия, ами и другия голям доставчик, Норвегия не са мембъри на ИЮ ;-)?Просто гледам картинките на Евростат и се смея на акъла на наивниците :-).България не е толкова зависима колкото Германия или Франция от внос на "енергоносители". Поне според Евростат.Не само газа, но нефта и твърдите горива Русия е номер 1 вносител в ИЮ.Грубо Русия и Норвегия контролират енергийно ИЮ.
22
27
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Европа може и без руската газ... - има голямо собствено производство, възобновяеми източници, други алтернативи, но купува руската газ от съжаление и хуманност... - не се знае на гладен стомах какво ще му хрумне на жужето, а и притежава ядрено оръжие и е като луд с картечница...
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санкциите срещу Русия бележат рекорд, това ли прочетох?Значи рекорд бележат и приходите от транзитЕвтиният ток от АЕЦ пък позволява гражданите да се отопляват без да секат горите, да горят *** и да дишат отвратителен отровен въздухНо истинският политик-евроатлантик пренебрегва тези неща и гордо заявява - Аз лично съм спрял три Руски енергийни проекта. Също така съм спрял и митничарите да не проверят Мишо бирата. Въобще на такива мястото им е в Сибир...по плувки.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 28Ха-ха-ха-ха-ха........
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Нали знаеш лафа дето върви от скоро - "по-добре руснаците да ти спрат газта, отколкото немците да ти я пуснат"!!!!!!........
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може наистина да си патриот, но си неинформиран или заблуден. Путин отряза достъпа на голяма част от руските олигарси до националните блага. По тази причина нито един от десетте най-богати руски граждани не е негов приятел.
17
23
 
4
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Добре че е тази газ, иначе руснаците ще изпукат от глад. Преди технологичния бум там е било голяма мизерия. Били са един век назад от западна европа, сега са 50 години назад. Значи имат напредък
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
К'во стана бре, хъбове-мъбове, шистов газ, набуко-мабуко, не ръкопляскам да сме зависими от Русия, но това е реалността, другото са бабини деветини! Имате ли идея, колко пъти трябва да се покачи цената на газта, за да бъде рентабилно( и възможно), доставянето и от другаде ? В момента цените са точно такива, каквито устройват Русия, без никаква алтернатива за друг доставчик. А от САЩ с виртуалната им икономика, чакайте само съвети и нищо друго.
15
20
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Руска инвестиция:Не, не още една тухла в стената... - а още една дупка в земята...
14
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 12 СРАМНО Е ЧЕ БАШ РУСНАЦИТЕ НИ МАМАТ . НО СЕГА МЛАДИТЕ УЧАТ НА ЗАПАД И ЩЕ ПРОМЕНАТ НЕЩАТА.ЩЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО.