Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Подцених хакерските атаки в предизборната кампания, призна той
Обновена: 8 яну 2017 21:15 | 8 яну 2017 21:13, Анисия Иванова
174
Обама: Тръмп е очарователен и общителен!

Американският президент Барак Обама призна днес в интервю за телевизия Ей Би Си, че е подценил влиянието, което би могла да има една кампания на хакерски атаки и дезинформация в демократичните страни. Това признание той направи два дни след огласяването в САЩ на доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в предизборната кампания в САЩ, предаде Франс прес.

В интервюто Обама отрече да е подценявал руския си колега Владимир Путин, който според американските разузнавачи е организирал тази кампания за хакерски атаки и за манипулиране на медиите по време на предизборната кампания. Кампанията е създала благоприятни условия за избора на Доналд Тръмп за президент в ущърб на Хилари Клинтън. Кремъл отхвърля изводите на разузнавателните служби.

"Мисля обаче, че подцених начина, по който в тази нова информационна ера, е възможно дезинформацията, компютърните атаки и този род неща да повлияят върху нашите отворени общества, да се промъкнат в нашите демократични практики", заяви Обама и подчерта, че тази тенденция се ускорява. Той припомни, че в Европа тази година предстоят избори в много страни съюзници на САЩ в НАТО и призова за бдителност.

Обама каза, че е поръчал доклада от разследването за руската намеса в американската предизборна кампания по-специално, за да бъде сигурен, "че това е нещо, което Путин вече прави от известно време в Европа, на първо време в бившите страни сателити на Русия, където много хора говорят руски, но сега все повече и повече и в западните демокрации.

Американският президент каза, че е имал сърдечни разговори със своя приемник Доналд Тръмп, предаде Франс прес. "Разговорите ми с него бяха сърдечни. Той е отворен към предложения", каза Обама по адрес на Тръмп и го описа като "очарователен и общителен".

"Ценя обмена на идеи, които имах с него. Той е човек, който мисли и който не страда от липсата на доверие в себе си", допълни Обама в интервю за телевизия Ей Би Си и каза, че това "може би е предварително условие за работата на президент".

Обама обаче предупреди Тръмп, че има разлика между воденето на предизборна кампания и управлението. Той каза, че Тръмп няма да може да управлява президентството по същия начин, както човек ръководи семейна фирма.
Обама каза също така, че според него Тръмп не е прекарал много време в изпипване на детайлите на политиката си, нещо което може да бъде едновременно сила и слабост.

"Мисля, че това зависи от подхода му. Това му дава нов поглед върху нещата, което е ценно. Но това изисква също така човек да си дава сметка за нещата, които не знае, да се заобикаля от хора, които имат опит и познания, които да го информират, така че той да вземе правилните решения", заяви Обама.

Относно използването на Туитър от Тръмп, Обама каза, че това му осигурява директна връзка с много хора, гласували за него. Той обаче предупреди Тръмп, че когато стане президент "ще има столици и финансови пазари и хора по целия свят, които ще възприемат всичко, което той казва, много сериозно".

Обама каза също така, че е насърчил Тръмп да развие силни отношения с разузнавателните агенции в САЩ.
 "Ако не внимаваме, чужди страни може да окажат влияние върху политическия дебат в САЩ по начин, който не сме наблюдавали преди 10, 20 или 30 години. Това се дължи от една страна на начина, по който информациите се разпространяват днес и от друга страна на това, че толкова много хора са станали скептични към традиционните големи медии", каза Обама.

Президентът на САЩ заяви, че най-трудното му решение през двата му мандата е било изпращането на 30 000 войници подкрепление в Афганистан през 2010 г.

"Най-тежкото решение настъпи в началото на управлението ми, когато дадох заповед да се изпратят допълнителни 30 000 войници в Афганистан, а бях човек, чиято кампания бе насочена към това да се сложи край на масовите дислоцирания на войски в чужбина", казва Обама в интервюто.

"Смятам, че това бе правилното решение, защото тогава талибаните бяха във възход, преди да встъпя в длъжност, отчасти защото не обръщахме на Афганистан толкова внимание, колкото трябваше", казва Обама. На въпрос дали е разочарован, че осем години по-късно продължава да има американски войници в Афганистан, но и в Ирак той отговаря:

"Да, но научих, че във войната срещу тероризма никога няма да постигаме същите решителни и трайни успехи, които постигаме във войните срещу държави. Дори след като сме унищожили Ал Каида в пакистанските племенни зони, дори след като сме убили Бин Ладен, пак остават хора, които искат и могат да ударят САЩ ако не останем бдителни", казва Обама, пише БТА.

Според него нестабилността на страни като Ирак и Афганистан правят необходимо американското военно присъствие. Днес в Ирак има над 5000 американски военни съветници и около 8400 войници в Афганистан.
 "Обаче вече нямаме онова огромно присъствие и рискът да бъдем нападнати като окупаторска сила е по-нисък", заключава Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
6
 
! Отговори
не е псувня, а намек преди 7 години
Пацо, ако си я закъсал толкова, обърни се към майка си!
52
4
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Обонго на трибунал за престъпления срещу човечеството!
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неговото изказване в стил "Путин е виновен" страшно ми прилича на нашето "Костов е виновен" :D
50
2
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
чepния ся са мазни щот Доналд скоро ще му лъсне зaднитe чacти
49
2
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
нали не го харесваше бе мaймyн
48
1
 
13
 
! Отговори
шахматист-пожарникар преди 7 години
Идват нови началници.Ще ритам футбол, докато се разбере кои са.
47
1
 
13
 
! Отговори
Плевен Росенлиев преди 7 години
-Малко преди да заявя собствената си позиция, откровено заявявам, че тя няма да е моя.
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е малкото хазарче
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По сигурно от това ,че Путин е хазарска *** няма
44
2
 
13
 
! Отговори
бг преди 7 години
Кое е дезинформация-че Хилъри Клинтън е еврейски международен терорист ли?
43
1
 
13
 
! Отговори
бг преди 7 години
Еврейския сатанински Талмуд учи еврейските животни да лъжат и мамят християните,да ги убиват и да им присвояват имуществото.
42
3
 
25
 
! Отговори
мнения ще дава преди 7 години
Тръмп го знаем от маса време, и какъвто и да е ,ама ти кой си бе Обама ? Никой не те знаеше преди да те пуснат с господарите ти с парашутче.
41
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пацо, ти си луд ***. Живееш в някакъв кошмар. Вероятно баща ти те е изнасилвал като дете... Жалко! Изтеглил си късата клечка. Най-добре е да сложиш край на този ад. Примерно от някой висок етаж?
40
3
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Не е негаа,а е евреин,тъмнокож евреин,назначен от Синедриода.
39
2
 
11
 
! Отговори
Схемата преди 7 години
Айде стига с тея американски политици, че са като реалити шоу противни. 1 ден се псуват, друг ден си пускат език. Стига вече, че са като някакви *** с деменция... или май са си такива.
38
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
Махнете лицето на това гнусно еврейско отвращение бе!
37
2
 
13
 
! Отговори
МЪНКИ БИЗНЕС преди 7 години
В ТАЗИ СТРАНА(САЩ) СИ НАЗНАЧИХА ЗА ПРЕЗИДЕНТ... Н'ЕГЪР!!!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сербы МОИ БРАТЬЯ!! ВЫ в НАТО а НАТО бомбили Сербов.Так братьями я вас считать не могу.Сейчас танки идут к границе моей страны.Я зол.Я как и мой народ готовы встретить НАТО.Я вс сказал.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пацо, скоро тая с косата ще те завре там, където ти е мястото..
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Idi na hutor babochki lovit