Турция – стъпка напред към президентско управление

Тази нощ парламентът им одобри промени в Конституцията
13 яну 2017 10:30,
55
Турция – стъпка напред към президентско управление
Снимка: архив Reuters

Турският парламент одобри ключови промени в Конституционната реформа, които ще позволят на президента на страната да бъде член на политическа партия и да издава укази, съобщи Reuters.

Това решение приближи страната една стъпка напред към президентски режим, към който се стреми президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, подкрепяна от националистите от Партия на националистическото действие, успя да прокара конституционните промени, които според Ердоган ще донесат на страната силно лидерство, нужно да се предотврати завръщането на слабите коалиционни правителства от миналото.

Членовете в Конституцията, одобрени през нощта, очертават надзорната роля на парламента, позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия и определят изпълнителните правомощия на президента като държавен глава, включително правото да управлява с укази.

Одобряването на трите члена е положителен знак за ПСР, макар че промените ще трябва да минат на още две гласувания, преди целият пакет от реформи да бъде поставен на референдум, вероятно през пролетта.

Главните опозиционни сили – Народнорепубликанската партия и прокюрдската Партия на националистическото действие се опасяват, че промените ще доведат до авторитаризъм в Турция.

Целият пакет се състои от 18 члена. Той следва да получи гласовете на най-малко 330 депутати от 550-местния парламент, за да бъде поставен на всенародно допитване. ПСР има 316 депутати, а ПНД - 39.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
6
 
! Отговори
234 преди 7 години
Hora,ne va razbiram,zashto sporim za *** koito sa s evreyski iztochnici ?Po-dobre da se razbirame s Turciq otkolkoto s USA,Rusiq ili ES!Ot vekove jiveem zaedno,neka da sa ostavim kakvo se slucilo v minaloto-tova e rabotata na istoricite,vmesto da plyuvame po vsickite si sysedi-bilo to makedonci,syrbi,gyrci idr.,dayte dase obedim vsicki bez etniceski razdeleniq.Dokato ES i USA i Rusiq sa silni nie vinagi shte gladuvame!Dayte da se obedinim vsicki dyrjavi sreshtu-USA,ES,Rusiq,UK,isarel
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се заблуждавайте. Турците си харесват Ердоган,както и руснаците Путин. И в двете държави изборите са горе-долу честни.Няма и нужда да се фалшифицират.И в двете държави има 5-10 % по образовани и мислещи хора.Всичко останало са диви азиатци с мислене от 10 век.Те искат-цар,султан,бащица и т.н с твърда ръка,който да е против всичко ново и различно,което ги плаши.Имат нужда от човек на когото да се покоряват и боготворят,защото са си роби по душа.Еволюцията не тече еднакво при всички народи.
23
8
 
12
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Истината за Турция е една и то: Тя е във война и голяма криза . Турция с всеки изминат ден влиза все повече и повече в дългове . Ердоган от своя страна няма никаква идея какво прави , всичките му речи са речи без смисъл и винаги са от рода на "Молете се бог да ми даде и аз ще ви дам". Товест нещо като БОКО . Факт е че в Турция има много неук народ , но все пак имат право на глас . Този народ доминира над умните и предприемчиви хора . Тъчжното е че все пак това е родината на Ататюрк а той е велик
22
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ердо много му се вирна носа, обаче скоро ще се скрие в дупката си като ***...
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекуват ги с рускини на корем...хаха
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на Ердоган!!!
19
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ви знаят на вас турските чoвки тука, но вас само руснаците ви лекуват. Скоро ще ви излекуват пак.
18
4
 
7
 
! Отговори
примери бол преди 7 години
Диктаторите не са страшни,страшни са помощниците им!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диктатурата е добра за бързо справяне с проблеми. Проблема при диктатурата е, че почти винаги завършва с национална катасторфа когато диктатора умре, ако не е подготвил страната за промяната в управлението.Примери за това има много.
16
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ататюрк е направил модерна Турция а този диктатор диктатор се опитва точно обратното та им е честито на турците
15
6
 
5
 
! Отговори
пусти късмет преди 7 години
Ееех,ако Плевнелиев беше президент на САЩ,България щеше да бъде велика сила!..
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Су 34Парадокс глупав ама не е гладен.
13
18
 
19
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА БГ преди 7 години
Молете се някой ден и ние да имаме политик като Ердоган,иначе глад и мизерия ни чака в тази страна
12
15
 
11
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Глупав народ!
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гютверен ердоган и симатизанта му по-долу марш в Анадола Гютверен такъв -:)
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не те интересува ама пишеш неуморно под новините за него...Нещо като"исках да гласувам ама нямах желание".
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган този грозен тип с големи уши и дразнещ външен тип не ме интересува да върви от там където е излязъл и всички други които го обичат .
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ти какво искаш? На всякъде където ходи да мъкнат и портрет на Ататюрк ли? Да не би винаги да държат зад Путин портрет на Ленин?
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам на вас дали ви прави впечатление, но някак си зад Ердоган ВИНАГИ липсва задължителния в Турция портрет на Кемал Ататюрк. Още едно доказателство, че постигнатото светско управление на Турция е нежелано от бащицата на нацията.
6
7
 
18
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Един Ердоган да си имахме диктатор да ги тикне в затвора всички крадци от парламента