Естонски паравоенни тренират, борят страха от Русия

Според най-лошия сценарий Русия може бързо да превземе Естония
18 яну 2017 14:00, Елка Василева
171
Естонски паравоенни тренират, борят страха от Русия
Снимка: архив, Reuters

Автоматичен откос изтрещява над главите на естонски младежи, които изкачват склон, бледи и изтощени, за да щурмуват Нарвския замък - крепост, която гледа към могъщия им северен съсед.

Днес оръжията са заредени с халосни патрони. Но младите доброволци - мъже и жени, участващи в годишното военно състезание в чест на паметна битка от войната за независимост през 1919 г., не крият, че напрежението между НАТО и Русия ги тревожи и подтиква към действие, пише Франс прес.

Тръгнали преди разсъмване в студ и сняг, скърцащ под обувките - всеки с голяма раница на гръб, бяло камуфлажно облекло и фенер на челото, доброволците, пристигнали в Нарва, ще са готови да бранят страната си, "ако нещо се случи", каза пред АФП Рут Маадла.

Сервитьорка в делнични дни и паравойник през уикенда, младата жена ни изненадва с искрящия си хумор въпреки мазолите по краката - болезнен спомен от 90-километров марш-наскок.

"Ако потрябва, ще се включа и аз, но със сигурност има по-добри от мен", споделя 29-годишната брюнетка, усмихната въпреки умората.

Естония - страна от северноатлантическия съюз с население от 1,3 милиона, усети промяна в политическия климат, след като Русия анексира през 2014 г. Крим. После новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп сипа сол в раната, като постави под съмнение гаранциите за колективна сигурност на НАТО.

През последните две години съставът на естонската доброволческа паравоенна организация "Каитселиит", включваща и хора от внушителното рускоезично малцинство, е нараснал с 10 процента.

С 16 000 членове - дори 25 600, ако сложим в сметката жените и децата от съдружните организации, "Каитселиит" е съществена подкрепа за естонските въоръжени сили, наброяващи в мирно време 6500 души, половината наборници.

Също като латвийците, литовците и поляците естонците бяха потресени, когато видяха как Русия присъединява Крим и подкрепя сепаратистите в Украйна. Впечатли ги и засилващото се руско военно присъствие в региона, а и неяснотите около политиката на следващия американски президент Доналд Тръмп спрямо Русия.
Това доведе до нов подем на паравоенните организации в трите балтийски страни, където все още е жив споменът за половинвековната съветска окупация.

Възпиращ фактор

Мнозина млади доброволци охотно тренират на стрелбището и ходят на курсове по ориентиране, други се насочват към по-мирна дейност, например плетат чорапи за пострадалите от украинския конфликт.

Командирът на "Каитселиит" - 51-годишният генерал Меелис Киили, смята, че организация е "много важен възпиращ фактор" срещу Русия.

Ролята на "обикновените граждани, силно мотивирани да се защитават", не бива да се подценява, заяви той за АФП, след като поздрави група доброволци, изтощени от неспането по време на двата нощни похода през заснежените гори.

Много от тях са отбили военната си служба, но в организацията се включват и все повече цивилни като Маадла или Силле Лакс.

Трийсетгодишната Лакс, експерт по информационна сигурност, казва, че за три месеца й се събират към 400 часа тренировки с "Каитселиит".

"Искам да направя нещо за страната си. Това е патриотична организация на естонци, желаещи да допринесат за благото на родината си", добавя тя, застанала на контролен пункт по състезателното трасе в студения здрач на зазоряване.

За сигурността си Естония разчита на атлантическия договор за колективна отбрана срещу всяка агресия, насочена към страна от НАТО; аналитици обаче признават и ролята на паравоенните организации.

"Според най-лошия сценарий Русия може да превземе много бързо цяла Естония, но ако срещне съпротива на място, естонците може да спечелят малко време", смята Кристи Раик, изследователка от Финландския институт по международни отношения. Изтъква все пак, че подобно нападение днес изглежда невероятно.

С оглед засиленото военно присъствие на Русия в региона НАТО през юли м. г. реши да разположи на ротационна основа четири многонационални батальона в Полша и балтийските страни. Едно от тези подразделения с 1100 души личен състав ще се настани през април в Тапа - база, намираща се на един час път от естонската столица Талин.

От своя страна напускащата американска администрация току-що изпрати в Източна Европа една бронетанкова бригада, части от която ще се насочат към балтийските страни.

Изявленията на Тръмп и обявеното му намерение да подобри отношенията с Кремъл всяха тревога в Източна Европа, но командирът на естонските паравоенни все още има доверие в НАТО.

"Не бива да се вторачваме само в Тръмп. НАТО има 28 страни членки", заяви пред АФП генерал Киили.

/БТА/
 


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
7
 
! Отговори
Радио Москва преди 4 години
Имаме уважение към всеки противник. Дори и към военизирана част от сервитьори и барманки.
57
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бяха част от СССР го бяха докрали почти на западен стандарт, Москва не се стискаше за тях и наливаше здраво, бяха най-добре от всички в източния блок. Днес е мизерия както в евроатлантическа България - безработица, черноработници на запад и натовски бази.
56
5
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
А прецедентът имаше право да изрича куп глупости по адрес на Русия, нали! А думи от неговите уста, винаги се вземат под внимание, защото се приемат за официална политика на страната.
55
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо никой не отива в Русия ми все ходят в тоя лош запад...
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-жалка и долна твар от русофила. Факт.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 49Радев няма такива правомощия. Ако сте забравили намираме се в парламентарна република. Функциите на Радев са да изнася празни речи и да вдига наздравица на нова година. Ай честито.
52
5
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 4 години
Аууу! Лошите руснаци уморили 7 милиона българи там. А защо няма нито дума от CNN или Ройтерс. Че по време на голодомора са загинали от глад 3 милиона, които Сталин е презирал и явно е имало защо.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44"България е ориентирана на запад и това няма да се промени който и да дойде на власт"Охоооо, тя преди 1944 г. беше с хилядолетния Райх, после с СССР и дружба навеки, сега с брато америка и ЕС. ще почакаме, но на запад *** някакъв вятър и да не ви издуха бе борци за промяната.А едно време имаше едни дето дойдоха на власт "с малко но завинаги" , а сега гиняма, чакат обвинения за разсипията дето я натвориха.
50
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя нормална държава не иска да има нищо общо с Русия която от 30 години не е мръднала икономическа въпреки огромните и земни богатства, а цивилизационно е още в 19 век. Градовете им са пълна мизерия и интересно как много мязат на нашите, ама така е от където е минал руснак нищо хубаво не е оставил и точно поради тази причина никой не иска да има нищо общо с тях.
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Я стига, ставаше дума за реакциите на нашите политици начело с празноглавия ни президент. Плевнелиев за крим говори , а за това мълчи като з....к."Чакам Радев да каже на руснаците да признаят българите в руските републики. Че до момента са уморили от глад близо 7 милиона българи там.Сега ше го видим какво ще направи Румката!
48
1
 
7
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Явно може, щом реформаторските мишки искат декларация от НС, че ще бъдем и занапред евроатлантици. Малий умират от страх, че народа ще ги беси, когато САЩ ни остави на милостта на руснаците.
47
4
 
11
 
! Отговори
:))) преди 4 години
"Естонски паравоенни тренират, борят страха от Русия"Смях в залата!
46
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия може с бодра крачка да върви на майната си. Вкиснала ***. Никой не иска да има нищо общо с нея.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 43Ама вие сериозно ли си мислете, че Радев може да направи каквото и да е бе :))) ох колко сте наивни не е за вярване...
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРусия забранява на българите в няколко руски републики да се самоопределят като българиДа обявим война на РусияЯ стига, ставаше дума за реакциите на нашите политици начело с празноглавия ни президент. Плевнелиев за крим говори , а за това мълчи като з....к.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"интересно ми е колко време ще спечелят срещу ракетните подразделения?"Те тия ракети не са като в играта Battlefield.То си е машина - износва се, иска правилно съхранение, разваля се, модернизира се или остарява, някой трябва да го настрои, някой трябва да го приведе в някой вид готовност, някой трябва да го произведе, някой трябва да го направи да унищожава различни по тип цели - укрития, РЛС, техника и т.н.Не е както си го мислиш ти. Пък и не само Русия има ракети.
42
5
 
11
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
Руснаците ни намразиха заради тоя, дето днес го замерваха с гнили ябълки. Като се изчисти недоразумението, Радев ще оправи отношенията с Русия.
41
4
 
9
 
! Отговори
Тюлена Бобо преди 4 години
Страхът трябва да се бори - с кафяви ***, кафяви камуфлажи, кафяви памперси...
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много обичате Русия нали ама си седите в БГ :) а Русия сте я виждали само на картинка в интернет. България е ориентирана на запад и това няма да се промени който и да дойде на власт (говорим за реалност нали , атака може само да мечтае), така, че можете да си дигате куфарите и ходом марш към матушка :)
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: "Вие тук сте по-големи руски патриоти от самите руснаци бе :) малии..."Абсолютен факт. Само дето руснаците ни презират и меко казано не ни харесват. Така, че тая любов сляпа е еднопосочна.