10 години България в ЕС – все най-бедни, извън Шенген...

Коментар по темата на Ивайло Калфин и Николай Василев в "Брюксел 1"
21 яну 2017 10:32,
236
10 години България в ЕС – все най-бедни, извън Шенген...
Снимка: bgonair.bg

10 години след членството България остава най-бедната страна в ЕС. Това коментираха в "Брюксел 1" бившите вицепремиери Ивайло Калфин и Николай Василев, както и Юлиана Николова от портал "Европа" и Петя Георгиева от НБУ.

Ивайло Калфин смята, че през тези години България не е насочила средствата от оперативните програми към икономиката, за да има промяна в страндарта на живот. По думите му ако Бълагрия е искала да запази гражданите си, е трябвало да създаде по-добри условия за тяхното развитие. Това обаче не означава, че членството в ЕС е лошо.

Юлиана Николова акцентира, че оставаме най-бедни, защото производителността на труда не се е развила. Все още голяма част от населението смята, че ЕС трябва да промени правосъдната ни система.
 
А Николай Василев смята, че сме най-бедни в ЕС, защото влязохме и като такива. Добрата новина е, че все пак бедността намалява, а не се увеличава. Той смята, че през последните години икономическият растеж е добър, а Гърция не трябва да е критерий за сравнение.

България е далеч и от еврозоната, смята още бившият вицепремиер Николай Василев. 

Според него членството е било реално през 2015 г. Сега обаче се отдалечаваме. Причината за това е, че правителството не поставя въвеждането на еврото като приоритет.

"Проблемът е дипломатично-икономически: Нас не ни искат, а ние не правим достатъчно, за да ни поискат", коментира Николай Василев.
 
Калфин пък смята, че членството в еврозоната трябва да стане, когато Бълагрия е готова за това. Сега тя не е. "Ако сега влезем, това няма да е добре за хората и икономиката", аргументира се Ивайло Калфин.

Николай Василев контрира, че въвеждането на еврото няма да удвои цените, както се говори и спекулира с темата. Той смята, че още един надзор над банковата ни система ще е сигурност, че няма да се стигне до фалит като този на КТБ.

Юлиана Николова пък смята, че първо трябва политически да сме готови за еврото, като знаем какво искаме от еврозоната, какво ще ни донесе тя и каква икономика искаме да развиваме.

По отношение на мониторинговия доклад по правосъдие и вътрешен ред Юлиана Николова коментира, че преди 5 години той е бил излишен. Сега обаче е необходим, за да продължи съдебната реформа.

А Калфин акцентра на това, че мониторингът не помага и е излишен.

Петя Георигева от НБУ е на мнение, че той трябва да продължи, защото без него правораздавателната система няма да успее.

По темата с Шенген Николай Василев коментира, че технически сме готови, но не трябва да бъдем сравнявани с останалите страни от безграничната зона.

Калфин смята, че сега е по-добре да не сме член, защото с Румъния сме буфер, който спира мигрантите към останалите страни.

Юлиана Колева обясни, че не сме в Шенген заради променената обстановка в региона и общото недоверие към България.

В студиото на "Брюксел 1" гостите на Милена Милотинова коментираха и кандидатурата на българския еврокомисар.

Според Калфин липсата на еврокомисар е унизително за страната ни. Така губим влияние и портфейл. 

Юлиана Николова определи сутуацията като още една голяма тухла към имиджа ни. А Петя Георгиева акцентира, че е странно как страна-членка не е била подготвена за тази ситуация, при положение, че е знаела за смяната.

Гледайте предаването "Брюксел" 1 по Bulgaria ON AIR тази събота от 17:30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искахте да просперира България трябваше да се борите за моите права когато ме гонеха, за да имате днес държавност и ред. За съжаление тогава се криехте зад ъглите,смеехте се и викахте колко хубаво става.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунизама свърши братя българи ами вие още не можете да го прихванете този въпрос, а по тези времена бяхте добре защото експлоатирахте моя труд и на такива като мене с разни съботници и казарми които вършеха всичката черна работа а вие си мислехте че напрадвате с икономиката.Слънчевия град го отнесе реалността време е да се събудите.
47
2
 
0
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Все някой трябва да бъде най-обичам. Важното е да се развиваме...
46
5
 
8
 
! Отговори
Баба преди 7 години
До Анонимен 64До 89-та БГ беше ЛАГЕР! Соца унищожи МОРАЛЪТ ни - направи ни страхливи, лъжливи, завистливи, мързеливи, неестествено ОБИЧАЩИ друг народ, не нас си. Тия, дето ни сринаха след БКП преврата бяха ВЪЗПИТАНИ от соца, не паднаха от небето.
45
2
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
след ликвидационните комитети, връщане на земеделските земите в реалните им граници и една бърза приватизация от където тръгнаха 1вите корупционни схеми ... как да не сме най-беднитеотносно Шенген - западна европа не са *** и знаят че досиетата на ДС не са отворени и на всякъде щъкат тия екземпляри. Как да ни вярват?
44
3
 
8
 
! Отговори
Голяма преди 7 години
Вина за това положение има Гоцето дългогодишен агент на ДС - десет години пРезидент и никакъв ефект ,десет години пълна изолация на България
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте, чакайте, преди ЕС, не бяхме най-бедни.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва всички които са на държавна хранилка да си поемат осигуровките. Не стига че живеят като параззити на гърба ни, ами после вземат най високите пенсии.
41
2
 
8
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Най бедните,най скапания жилищен фонд/50 годишни панелки и скапано ново строителство/,липса на всякаква социална политика към обществото,обречена пенсионна реформа,най ниските заплати,обезлюдяващи се населени места,емигриращо население като на война,майки неискащи да раждат в България,корупция и две правосъдни системи/за бедните и за богатите/.Остана само хубавия въздух и природата.Избора е ваш.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 51''ЕС нито САЩ ... те само се опитват да ни помогнат''Дали се опитват или опипват не знам ама ще има още хурки.
39
2
 
12
 
! Отговори
до киро преди 7 години
Всяка една година от диктатурата на герб, трябва да се смята за десет! С 80 години назад ни върна в развитието. А когато започнат да се връщат 30-те милиарда борчове, стават 200 години назад! Що *** не изтеглиха и един долар заем?
38
6
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Всеки, който твърди, че по време на комунизма българите са живеели по-зле лъже !По-зле от днес сме били само по време на войните и по време на турското робство, макар че и за това не съм много сигурен.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е виновен народа ни за сегашната мизерия. Виновни са политиците които не създадоха нормална среда за бизнес. Ако имаше предприятия, ако можеше да се започне частен бизнес, без хиляди пречки, с осигурено потребление. Иначе всеки започнал фалира. А банките му вземат дома.Според мен, увеличението на доходите е првилният начин да се излезе от рецесията
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свалиха правителство с манипулации сега ще изгарждат друго пак с манипулации, ако искаха да сте добре всичко това нямаше да се случва в България, отстрани се вижда по добре.
35
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Демократ": Ако ще разсъждаваме първосигнално, сега аз бих могъл да ти отговоря, че са виновни тези, които се обявиха за демократи и пишман-реформатори и разграбиха държавата. Примери много. Но мнозинството се убеди в това, че корупцията няма цвят и партийна принадлежност. Държавната собственост беше разграбена, защото бяха създадени условия за това, а и досега не са създадени условия да се разследват тези престъпления. Народа не беше подготвен, ходеше по митинги и избираше същите разбойници.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарите селяни постоянно плачат, че няма пари ОЧАКВАЙКИ някой да им даде пари ...държава с такъв народ няма да я бъде
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно ние сме си виновни сами, че сме бедни. Вижте невинните му очи!Бедни сме, защото крадливите некадърници ни обраха.Румъния в момента на прехода имаше дълг !Нашият беше между 6 и 10 милиарда.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''ставаш и заминаваш за селската кръчма'''***********Кафето се казва Париж, Милано или Виена.
31
1
 
6
 
! Отговори
преди 7 години
До 25Не съм ромеец, но все пак да те удостоя с вниманието си, че после да можеш да се Фалиш по фейсбука с това!Средностатистическият българин не може една жена и дете да изхрани, камо ли да храни ромеите! Ако не беше така, българката нямаше да се запилее по Гречко да бере краставиците на Йорго, или по Испанско да бере ягодите на Хорхе за жълти стотинки и буквално да и се къса г.ъ.з.а! Нито 15 годишната му щерка щеше да се продава на италинските пенсионери за пакет цигари и кутия кока-кола!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми то може само с лична карта да се пътува из ЕС. Ама само с нея не става! Защото няма пари. А те са главната спирачка за такива разходки.