Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ

Саиф Али е един от иракчаните, засегнати от заповедта на Тръмп
Обновена: 30 яну 2017 12:32 | 30 яну 2017 12:10,
100
Отплата: Помагал на американската армия не може да влезе в САЩ
Снимка: Facebook, WP

Саиф Али напуска работата си в Багдад и продава къщата и колата си, след като той и семейството му получават визите си за преселване в САЩ миналия месец. Tе е трябвало да летят днес.

Още по темата

35-годишният мъж е кандидатствал по програма за преселване със съпругата си и трите си деца през 2013 г. по специална имигрантска програма - за иракчани, които са рискували живота си, работейки в помощ на американските войски или правителство в Ирак.

Този уикенд той беше един от първите, които повдигнаха глас за това как животът им е объркан заради изпълнителната заповед на Тръмп относно забрана на достъпа до САЩ на бежанци и мигранти от основно мюсюлмански страни.

Преди два дни Али получава обаждане, с което му казват, че визата на семейството е вече невалидна. Те са ги получили след 3-годишно щателно проучване.

Али е бил нает като компютърен администратор от компания, която е работила по проекти на американската Агенция за международно развитие между 2010 и 2013 година. В годините след американската инвазия в Ирак през 2003 година, местните, които работят за американците са подложени на смъртни заплахи, отвличания и убийства.

"Бях толкова щастлив, мислехме за новия си живот в Америка", обяснява Али пред "Washington Post". "Представях си, че мога да живея мирен живот, да разширя амбициите си, че децата ми ще живеят в мир!"

Неговият брат живее в Аризона и наскоро наел имот за семейството. Али платил $8 000 депозит, брат му обзавел къщата.

Сега обаче иракчанинът няма дом - нито в САЩ, нито в Ирак. Отседнал е при приятели в Багдад и няма яснота за бъдещето на семейството му. От Международната организация по миграцията, която е помагала в уреждането на преместването на семейството към САЩ не му дават подробности.

Той е обаче категоричен в едно: след като САЩ са изиграли такава роля в дестабилизирането на Ирак, то те носят отговорност да помагат на иракчаните.

"Убиват ни от "Ислямска държава", казва той. "Преживели сме толкова много трагедии. Не можем да се върнем. Вие направихте, каквото направихте, но помогнете ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп защитава американците, той за другите не се вълнува. Всеки трябва да е сигурен в родината си.
6
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 7 години
И на кой му пука за Тарамбуков? Щатите не са отменили визите за БЪЛГАРИ, за това пишете, не за разни продажни ятаци на американската армия.
5
3
 
27
 
! Отговори
българка преди 7 години
Национален предател ! Какви са му американците, че на тях да служи и помага ?!? Вместо да си защитят държавата от тях. С помощта на ей-такива беше разрушен близкия изток от американците и англичаните.Миналата година Тони Блеър се извинява - било грешка нахлуването в Ирак.Грешка, грешка - колко да е грешка.Ей на сега да го вземе този с трите деца в Англия, след 20 години, като пораснат чаветата, да стрелят по нашите деца. Тръмп по принцип е прав ! Саудитска Арабия е богата държава - да отиват там
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравос! Да си седи там сега! Всеки "помагал на краварската армия".......да си седи там и да чисти чужди обори! Кво е праил там?? НИКОЙ ТАМ НЕ ГИ Е ВИКАЛ! Навсякъде, където краварчетата са воювали на чужда територия БЕЗ ПОКАНА.....джа, в обора.....Хак да им е....сега ще помагат за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО на тия държави! Както немските пленници са възстановявали СССР. Това им е наказанието! А той тръгнал да си ходи......На топло и чисто...а тия които е убил, а тия на които ВСИЧКО Е РАЗРУШИЛ И ОТНЕЛ!!!!!
3
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"САЩ са изиграли такава роля в дестабилизирането на Ирак, то те носят отговорност да помагат на иракчаните."И в частност на теб и семейството ти като ти връчат виза. А останалите иракчани?!?!Или докато им помагаше предавайки род и родина всичко беше ок, сега много лоши станаха...Предателите никой не ги обича, даже и тези на които служат. да гледат и да се учат българските *** за задни части...
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпник, оак.л е страната си служейки на злото, сега ще бяга?!
1
3
 
26
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Никой не е видял добро от това да се бие за англо-саксонците.След края на ВСВ полските пилоти, защитили Англия, са позорно изгонени, и това е само един пример.