Евтиния: България – текстилната работилница на Европа

Като новото Елдорадо на тази промишленост ни оценява френска тв
10 фев 2017 11:07, Елка Василева
80
Евтиния: България – текстилната работилница на Европа
Снимка: архив, Reuters

България - текстилната работилница на Европа. Под това заглавие френският телевизионен и радио канал francetvinfo.fr информира на сайта си, че България е на път да стане текстилната работилница на Европа.

Над 30 000 работници в тази страна са заети в производството на рокли, тишърти и ризи.

Още по темата

В южната част на България се намира една от най-големите текстилни промишлености в Европа. Именно тук европейските марки днес произвеждат част от колекциите си. Не става дума за евтини дрешки за масова търговия, а за облекло от средната и високата гама, пише на сайта си телевизията.

Как за няколко години България стана новото Елдорадо на текстилната промишленост, в някои случаи по-конкурентна от китайската, пита авторът на материала и отговаря - работната й сила е една от най-евтините в Европа.

В един от най-големите заводи в южната част на страната дневно могат да се произвеждат до 5000 артикула. Основният коз на страната е нейната работна сила - една от най-евтините в Европа. Работничките работят осем часа дневно за заплата от 230 евро месечно - по-малко, отколкото вземат за същия труд в Китай.

Това е тайната на конкурентните цени - 15 евро за изискан панталон, който след това ще бъде продаден във Франция за 150 евро или 10 пъти по-скъпо, заключава авторът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 70 Скоро време и това ще стане,само да не вземете да ревете ,че няма хора за работа и трябва да изнасяте проиводства на вън.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шивачев - До 70Разбирам, но затова трябва да има профсъюзи. Къде са левите сили в Бг да ги подкрепят. В тях трябва да се търси вината, а не да се плюе по Европата, без да се отчетат истинските проблеми, които са си в нашето общество.
55
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така. България е една занаятчийска работилница в Европа. Експлоатирана. Страните от третия свят ги бива само в "леката" промишленост- текстил, шивашки предприятия, селско стопанство, цехове за клечки за зъби и от този сорт. Защото са обслужващ персонал и евтина работна ръка за богатите. Не сме мръднали като модернизация на производството от соц. времето! Развитите страни инвестират във високите технологии и производствата ограничаващи тежкия физически труд. Ние сме като една Индия или даже още на нивото на древен Египет и родово-общинните племена. Там тъкачните работилници са били осно
54
6
 
12
 
! Отговори
Шивачев - До 70 преди 7 години
Има огромна разлика между цеховете в София и тези в провинцията. Разликата не е само в заплащането ! Цеховете се местят в провинцията, за да могат собствениците да си дерибействат на свобода ! Не може всички хора да се изсипят в София, не може всички да са висшисти ! Тук говорим за човешко отношение и за спазване на законите !Нередности има много въпроса е, че при липсата на препитание хората ги е страх да подават сигнали срещу некоректните работодатели, а те са много !
53
5
 
13
 
! Отговори
Шивачев преди 7 години
Няма лошо леката промишленост да се развива в България. Преди комунизма нашата страна е била известна в Европа основно с износ на продукция от леката промишленост. След преврата масово се развива тежка поради огромната ресурсна осигуреност. Лошото е, че този бизнес се развива главно в райони където безработицата е висока и хората са принудени да работят за стотинки, а собствениците издевателстват с 10-12 часови смени без компенсация, ако не си доволен те уволняват! Няма бюро по труда, няма закон
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българина 61"Евро простотията ни докара до там,"----------Може ли да ни обясниш в какво точно се изразява "Европростотията" и как точно "ни е докарала до там"?
51
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, не се поддавайте на антиевропейските приказки.Тези които пишат против Европа са платени агенти. Тяхната цел е много проста. Те искат да отслабят европейския съюз, за да може Русия по-лесно да си разиграва коня в Европа. Разединена Европа е много по-лесна плячка отколкото обединения ЕС. Обединението прави силата.
50
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българина 61Ние не произвеждахме компютри, а ги копирахме. При това ги копирахме лошо и некачествено. Нямамхме необходимата елементна база (съставни елементи) за да ги произвеждаме. Не бяхме конкурентно способни да ги продаваме. Затова това производство беше безперспективно и хвърлените инвестиции в него бяха пълна загуба.
49
1
 
3
 
! Отговори
xxx преди 7 години
vinovni sa politizite ni, koito ni prodavat za galti stotinki i se podigravat sas sobstvenia si narod. i ste me ubegdava Borisov, 4e ostavil dargdavata v otli4no sastojanie. Koi ti vjarva? Elate v Plovdiv i ste vidite kakva e mizeeria. Zentralna gara predi 20 godini beshe v po-dobro sastojanie...infrastrukturata e UGASNA....i koito *** pak glasuvat za prestapnizi, zna4i si zaslugavat sadbata.
48
10
 
22
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Евро простотията ни докара до там, прди 27 г китай беше в пъти по беден от България и им се смеехме. Почнаха от чорапи за 50 ст. За 27 г от чорапите стигнаха до 56 бр независими автомобилни производителя. Ние от прозводството на компютри стигнахме до чорапите. Кой е виновен очевидно всички до един, взели тези решения, обединени от едно, предатели и небългари в душата си. Идват избори мислете като българи
47
4
 
4
 
! Отговори
Do 53 преди 7 години
Moge da pishete vsjakakvi gluposti, no horata ve4e ne sme tolkova tapi, za kolkoto se opitvate da ni ubedite. Ne stava vapros za marzel, a za motivazia. Kak ste nasar4ite ne samo mladite, a i vsi4ki nas, az sam na sredna vazrast 41 g. sled kato znaem, 4e zenata na hranata e po-visoka ot Germania, znaem kolko struvat tok, topla voda, perilni preparati, telefoni i t.n., za da si platim samo edni fix razhodi? Vseki iska spretnata, lakirana i parfümirana satrudni4ka s pri4eska. S 460 lv Bruto li?
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Burzumikus BurzumskiА ти какво си? Пълен такъв.
45
7
 
10
 
! Отговори
do 49 преди 7 години
До АнонименА защо не споменеш какво са можели да си купят хората с тези пари? Или защо не са умирали от глад с 60 долара тогава, а сега с 400 едва връзват двата края. Хайде бъди така добър да не сравняваш круши с портокали :)
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Франция подобни публикации се разпространявят от хората на Марин Льо Пен. В типичния им антиевропейски стил, те настройват местните хора, че ние им крадем работните места. Щом на тях им се свидят тез работни места, значи ние имаме полза от тях.
43
7
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
В България се шият и маратонки Nike, който после се продават в САЩ за 250$ чифта. Горе-долу толкова взима и работничката месечно.
42
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не иска да е шивачка, нека да учи и да получи квалификация за по-висока заплата. Ако заплатата в Бг му се вижда ниска да отиде навън и да заработва повече. Сега младите имат всякакви възможности и свобода да се развиват и печелят. Спрете да плюете Европа и разпостранявате лъжата че БГ била колония. С това само насърчавате мързела и обезсърчавате младите.
41
9
 
11
 
! Отговори
посетител преди 7 години
500год за османската империя шиехме ... сега за европейската
40
5
 
1
 
! Отговори
Роко преди 7 години
-Добър ден,идвам за Управител на фирмата Ви... -Управител ли? -Когато "лежа"Двойна надница, за навън" скримно"... лежал съм при Тошо,Жельо...сега не лежа..."експерт"ме оправя...а,аз негофирма"Рога и копита"ЕООД
39
8
 
17
 
! Отговори
BG преди 7 години
Като не щете да бъдете "роби на колонизаторите", другарки и другари - свободна икономика сме. Направете си фирми, създайте си продукти, намерете си пазари - пък ходете да наемате и вие "роби" в Китай ! Хайде, нали сте много отворени - къде ви е проблема ?! Всеки знае че навремето най-некадърните и мързеливи работници са ставали комунисти, щото идеологията им пасва иделно - не умееш нищо, мързи те да гледаш, обаче щом си верен на партията - ставаш началник !
38
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да припомня на тези които крещят срещу Европа, че по времето на соца също имаше шивашки предприятия които работеха 100% за износ. Например такова беше предприятието "Витоша" което се намираше до хладилника. Тогавъшните заплати на работничките като ги обърнеш по тогавашния официален курс в долари се получаваха около 50-60 долара. При това, официалният курс беше само на книга. Реално, черният курс беше много по-лош. Така че тези които ни разправят че при соца било рай да замълчат.