След срещата Лавров–Тилърсън: Започна ли размразяване?

Руският печат за разговора между първите дипломати на САЩ и Русия
Обновена: 17 фев 2017 14:31 | 17 фев 2017 13:30,
35
След срещата Лавров–Тилърсън: Започна ли размразяване?
Снимка: БТА

Руският вестник "Комерсант" пише, че вчерашната среща на руския външен министър Сергей Лавров с новия му американски колега Рекс Тилърсън е привлякла вниманието на всички не само заради кризата в руско-американските отношения, но и защото две седмици и половина след встъпването си в длъжност държавният секретар фактически не се беше появявал пред публика и не беше направил нито едно изявление.

Журналистите обаче и този път са останали "с пръст в устата", тъй като американците не са приели руското предложение за обща пресконференция след срещата, подчертава вестникът. "Тилърсън само прочете за придружаващите го журналисти писмено изявление, че е призовал Москва да спазва Минските договорености за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Същевременно изрази готовност да работи с Русия в случаите, когато това ще е изгодно за САЩ", обобщава изданието.

"Комерсант" цитира и Лавров, нарекъл срещата "прагматична и продуктивна". Според руския министър двамата с Тилърсън са потвърдили, че Русия и САЩ имат общи интереси - "най-вече що се отнася до непримиримата борба с тероризма" в редица региони от света. Първият дипломат на Москва призна, че "в отношенията между толкова големи сили като Русия и САЩ всички проблеми никога не може да бъдат решени", но изрази оптимизъм за бъдещото двустранно сътрудничество в "немалкото сфери (. . .), където интересите ни съвпадат".

Всекидневникът изразява съжаление, че Лавров не е питал, доколкото е известно, Тилърсън за икономическите санкции на САЩ срещу Русия. Като шеф на "Ексън Мобил" - компания, претърпяла загуби заради наложените й ограничения в сътрудничеството с руски фирми, новият държавен секретар се беше обявил против ограничителните мерки спрямо Русия.

Малко преди да встъпи в длъжност, Рекс Тилърсън се раздели с акциите си в компанията, за които според медиите е получил към 180 милиона долара, напомня изданието. "Впрочем, както казват, бивши дейци от петролодобива няма", добавя "Комерсант".

Руският политолог Дмитрий Суслов, говорил пред "Независимая газета", нарича срещата Лавров - Тилърсън "извънредно важна", макар и "опознавателна". "Де факто размразяването на руско-американската криза вече е започнало, както сочи и срещата между началник-щабовете (на въоръжените сили) от Русия и САЩ. Но е важно да бъде размразен и диалогът на ниво началници на управления и отдели във външните министерства. Също така да бъде подновен диалогът по целия спектър на отношенията", казва експертът.

Според него срещата Лавров -Тилърсън е много навременна след скандалната оставка на Майкъл Флин, бивш съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност. Флин се оттегли след медийни съобщения, че е обсъждал с руския посланик санкциите на САЩ срещу Москва.

Досега в отношенията с Русия администрацията на САЩ бе представлявана главно от Флин, "който си изпати точно затова - имаше саботаж от страна на т. нар. несменяема държавна бюрокрация, която пусна на медиите резултатите от неговите преговори с представители на Русия.

Явно сега администрацията на Тръмп ще повери взаимодействието с Русия на Тилърсън. Най-малкото той ще играе ключова роля в него", обяснява аналитикът. Затова според него Москва трябва да обсъди точно с Тилърсън целия кръг от проблеми - "какво да чака Русия от политиката на администрацията в САЩ спрямо Сирия, доколко са реални страховете, че Вашингтон може да се оттегли от ядрената сделка за Иран и т. н."

Междувременно Кремъл не губи надежда да възстанови отношенията си със САЩ, но отбелязва, че Москва и Вашингтон "губят време", вместо да се захванат с решаването на ред глобални проблеми, добавя "Независимая газета", като цитира вчерашно изявление на Дмитрий Песков, говорителя на президента Владимир Путин.

"Дали разговорът между двамата външни министри е станал отправна точка за по-нататъшна конкретна дейност за подновяване на руско-американските отношения, затънали в безизходица, пита се "Росийская газета" и веднага отговаря, че е преждевременно да се правят изводи.

В тази връзка вестникът цитира ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, споделила с журналисти впечатления от преговори с Тилърсън ден преди срещата му с Лавров. "Тя съобщи, че колкото до отношенията с Русия и подходите към сирийската криза, "не е чула силно различни мнения" и не е видяла големи разногласия в тази сфера между единна Европа и САЩ. По думите й се разминават подходите на Брюксел и Вашингтон към други теми - "многополюсния свят, свободния пазар и иранското досие."

"Колкото предварителни и скромни да изглеждат преговорите между двамата министри, от резултата им зависи дали в бъдеще Белият дом и Кремъл ще успеят да договорят конструктивно взаимодействие с цел преодоляване на глобалните заплахи, като се откажат от ненужна конфронтация по второстепенни политически писти", изтъква московският официоз. Но допуска, че "всяка дума от разговора между Лавров и Тилърсън в крайна сметка ще стане известна и ще се изследва под лупа от американския печат, заинтересован от нови скандали около екипа на Тръмп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: САЩРусияруски издания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До БГТРАКИЕЦ НА АНОНИМЕмогат да живеят като в тези територии но това е територия на украйнавсе едно мохамеданите в БГ с помощта на турция да си отцепят техни си региони самопровъзгласявайки се за турци,те са български мохамедани териториите са български и това е също така в украйна,какъв им е зора да променят териториялния статут ?
26
0
 
8
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 28,Така де, ама освен чуковете, Кремъл трябва да вдигне от Крим и 1,6 милиона руснаци! Пък като гледам и кримските украинци не са много интусиазирани от опцията да влезат в обсега на сегашната власт в Киев! За Крим толкова по въпроса! Виж за Донбас нещата са малко по-различни, ама и там на местните явно изобщо не им се нрави тази същата опция! като се има в предвид, че дори и за амнистия на участвалите в конфликта никой в Киев не говори, то май за донбасци статуквото е по-добре!
25
0
 
11
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ НА АНОНИМЕ преди 7 години
РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ГРАБВАТ ЧУКОВЕТЕ ЗАЩОТО В КРИМ И ЛУГАНС И ДОНБАС ,РУСНАЦИТЕ СА 90%чуковете можеш да си грабнеш ти и да се махнеш от България,НЯМА КАК ОТ РУСКА ТЕРИТОРИЯ ДА МАХНЕШ РУСНАЦИТЕ АНАДЪМ МУ.
24
0
 
1
 
! Отговори
No coment преди 7 години
Суворов направо си призна за това дето ви каза "нагледал се".
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Суворовчук-чук Беларус
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на децата ясно е, че америка е прогнила отвътре от вируса Сорос, а лекарството е бодилът Тръмп
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато дядката Сорос е на свобода светът добро няма да види.Трябва да влезе в пандиза и да остане без пари, че да миряса.До тогава лошо.
20
16
 
4
 
! Отговори
г преди 7 години
Русия се наака.Досега брулеше всички зарад факта,че на Европа не й се занимаваше с военни дела.Но скоро Европа ще има голям армия ,а на Русия ще й остане мерака по славното съветско минало.
19
2
 
17
 
! Отговори
ой преди 7 години
До Анонимен 7:Русия не е бита карта, тя е масата където слагат картите !
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста наивно, бай ви Дончо вече няма думата навряха го в миша дупка скоро Путин и ЕС ще си стиснат ръцете, а бай ви Дончо ще *** мухите зад мексиканската си стена. Путин винаги побеждава.
17
13
 
7
 
! Отговори
нагледал се преди 7 години
Цял свят се готви за война ,а само ни забавляват с някакви срещи на две очи ...... Всичко приключи когато Путин реши да се намеси в Сирия и окупира Крим .
16
4
 
5
 
! Отговори
Червонец преди 7 години
"...имаше саботаж от страна на т. нар. несменяема държавна бюрокрация, която пусна на медиите резултатите от неговите преговори с представители на Русия."==============Дали ще я наречеш т. нар. несменяема държавна бюрокрация или по някакъв друг начин не е важно - важно е, тя стои над изпълнителната, законодателната, съдебната и медийната власти и практически управлява Пиндостан.
15
3
 
8
 
! Отговори
истината преди 7 години
Телефизия Алфа е срещу православна Сърбия,тъй като Волен остана без българи от родината в партията си и пусна в нея всякакви мангаля от сев .западна България.
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия пак удари греда.
13
16
 
8
 
! Отговори
Опа преди 7 години
Нещо мрънка Лавров.......не смее да си каже за провала
12
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мумията не посмял да пита за санкциите - то какво ли и да пита. Тия дни Дончо им каза, че ще ги свали като върнат Крим и се разкарат от донбабве.
11
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Дончо сега го дресират като на американско родео да стане мирен и послушен и да служи на Америка, а не на нарцисизма си. Ако не, ще го импйчнат. Така, че джудженцето да не се надява на отстъпки.
10
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PUTIN LAPA 4URKI!!!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7бита е главата ти с "бита карта" !
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе не знам ко ще стане между САЩ и Русия ....ама едно знам посредника пак ще изгуби .....имам в предвид Европа и Украйна !Теа ще се разберат а после Европа ще се чуди как да се извърти за да свали санкцийте ....щото пак ще излезне че САЩ им казват какво да правят !