Лавров: Русия е за изграждане на постзападен световен ред

Москва иска само "взаимно уважение" и прагматични отношения със САЩ
Обновена: 18 фев 2017 17:01 | 18 фев 2017 16:55,
492
Лавров: Русия е за изграждане на постзападен световен ред
Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че страната му е за изграждане на постзападен световен ред. В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен", каза Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според Лавров, който се ползва с доверието на президента Владимир Путин, всяка суверенна държава ще търси баланса между собствените си интереси и интересите на партньорите си, допълни Франс прес.

Спирайки се на отношенията със САЩ, Лавров заяви, че Русия иска само отношения на "взаимно уважение".

Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични отношения и взаимно уважение, признаване на нашата (обща) отговорност за стабилността на света, подчерта руският дипломат.

Потенциалът на сътрудничеството в политическата и икономическата сфера, както и в сектора на хуманитарните въпроси е огромен, но той трябва тепърва да бъде реализиран и ние сме отворени за това дотолкова, доколкото са отворени и САЩ, продължи Лавров.

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в баварската столица, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп, отбеляза АФП.

В първата важна външнополитическа реч на новото правителство на Тръмп вицепрезидентът увери европейските лидери и министри, че говори от името на президента на САЩ и заяви, че Америка има "непоклатим" ангажимент към НАТО.

Противоречивите коментари на Тръмп за значението на военния алианс, скептицизмът по отношение на споразумението от 2015 г. за ограничаване на иранските ядрени амбиции и очевидното равнодушие към бъдещето на ЕС породиха опасения в Европа, че САЩ може да променят дългогодишната си политика на закрила на Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Пенс, говорейки за свое пътуване като млад до Западен Берлин по време на Студената война, каза, че новото американско правителство ще подкрепя установения след Втората световна война ред.

"Това е обещанието на президента Тръмп: ние ще бъдем до Европа и днес, и всеки ден, защото ни свързват едни и същи благородни идеали - свобода, демокрация, справедливост и върховенство на закона", каза Пенс на Мюнхенската конференция.

Въпреки че аудиторията го слушаше много внимателно, Пенс не получи особени аплодисменти, освен сърдечната реакция на думите, с които обяви подкрепата си за НАТО.

Пенс предупреди съюзниците, че трябва да имат по-голям финансов принос към НАТО и отбеляза, че много от тях още не са показали ясно, че ще го направят. Той използва по-твърд тон, отколкото министъра на отбраната Джеймс Матис, който отправи сходно, но по-нюансирано послание към съюзниците от НАТО в Брюксел тази седмица, казаха дипломати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори на форума след Пенс заяви, че отбраните на НАТО и ЕС се допълват. "Силна Европа не може да означава, че Европа ще е сама, както не мисля, че "Америка преди всичко" означава Америка да е сама", заяви Столтенберг.

Пенс заяви също, че Русия трябва да спазва Минските споразумения за мир и да намали насилието в Източна Украйна. "Знайте САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, дори докато търсим нови допирни точки, каквито, както знаете, президентът Тръмп вярва, че могат да бъдат намерени", посочи Пенс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 323,Е добре, с това, което си написал, цитирам - "Последното ми посещение беше през 2013. Приятелите които имам ми казват, че сега е по-зле от тогава, въпреки, че тогава всъщност нещата изглеждаха, че вървят в правилната посока", само потвърждаваш моите думи, че не добре, ама не е и чак толкова зле! Пък и доколкото разбирам, приятелите ти още си живеят там!Само дето Русия не е само Москва и Санкт Петербург! Преди няколко години попаднах на клипчета за живота в селата...
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Класация БВП 2015Тази статистика и баба ми я знае.. И какво искаш да кажеш с нея? Смисъл изобщо...
220
5
 
6
 
! Отговори
А. Т. - Балан преди 7 години
До Анонимен"новият световен ред на нормалните хора изключва запада в сегашния му вид.планетата 2012 извърши квантов преход и се движи вече в ново измерение.затова светът е като разтревожен кошер и новият световен лидер за в бъдеще е русия.западът е в трагично състояние,тотална криза на всичко особено в обществото и няма изглед да се оправи.остава му само адът"Какъв квантов преход, бе неграмотнико? Ти за препинателни знаци чувал ли си?
219
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде си бил там по работа, ако не е тайна, по точно в кой град?....Бил съм в Москва, бил съм в Санкт Петербург и преди когато беше Ленинград и след. Бил съм и в Одеса докато още беше в СССР. Впечатленията ми са лични, не от сведения от туктам. Последното ми посещение беше през 2013. Приятелите които имам ми казват, че сега е по-зле от тогава, въпреки, че тогава всъщност нещата изглеждаха, че вървят в правилната посока. Работата по която съм бил е без значение, но съм стоял по няколко месеца
218
4
 
2
 
! Отговори
АКО СИ БЪЛГАРИН... преди 7 години
...ГЛАСУВАЙ ЗА БНС!!!!!!!!!!!!!!!НЕ БЪДИ ЧЕРВЕН ДУПЕДАВЕЦ И РУСКИ ИБРИК!БЪДИ ГОРД И ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН НА СВОБОДНА ЕВРОПА!!
217
3
 
1
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БНС! преди 7 години
ТОВА Е ПОСЛЕДНИЯ ПОВИК , НА СТРАДАЩАТА И ЗАГИВАЩА БЪЛГАРИЯ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО РУСКО ЗЛО!БЪДЕТИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ-ЕВРОПЕЙЦИ И ЧАСТ ОТ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!ВСИЧКИ ЗА БНС!!!!
216
6
 
3
 
! Отговори
внхд преди 7 години
Значи понеже Русия има ядрено оръжие и може да си прави каквото иска и светът трябва да си мълчи..?!?! Насилствен прекроява граници, агресивно се намесва във вътрешните работи на други държави, но имат ядрено оръжие... Само че мисля, че след речта на US вицепрезидента в Мюнхен, руснаците мълчат, като наср.ани! И естествено безумецът Путин отвърна, като призна паспортите от Донецк. Това нищожество е по-зло от Хитлер, но мисля че с Тръмп се наигра! България е Европа, сега и завинаги!
215
5
 
7
 
! Отговори
Прокопсал преди 7 години
Чичко Лавров, видяхме как установявате ред цели 80 години! Видяхме и построения от вас комунизъм - затова сме най-бедната държава в Европа. Хайде стига ни "уреждахте" с вашия ред!
214
4
 
3
 
! Отговори
до 304 преди 7 години
погледай малко писанията на 'бивол' от краварските архиви дето публикува.армията на фащ е половината гейове и триполови.еуропата такова като армия не знае какво е а емигрантите сножове гонят по10 полицаи наведнаж,не е лесно по цял ден да поркаш уиски и да си пилиш ноктите а след това да те погне руската мечка.вчера в черно море миноносецът портър изхвърли 50 дестина *** памперса зад борда след руските атаки
213
3
 
2
 
! Отговори
Талмуда не го знам.. преди 7 години
ГОВОРЯ ---ТОВА КОЕТО ВИЖДАТ ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ!А , ти руски компютър да знаеш ...или руски JSM.....??!!!
212
0
 
0
 
! Отговори
един там преди 7 години
До "До 302",И къде си бил там по работа, ако не е тайна, по точно в кой град?
211
3
 
0
 
! Отговори
До Нов Ред преди 7 години
Няма смисъл да цитираш Талмуда или всъщност нарочно го правиш за да изкривиш коментарите. Така ли ви учи психолога - *** на седмичните курсове.
210
1
 
3
 
! Отговори
До говорилнята преди 7 години
Нема смисъл да се джавкате. Нито Русията ни е виновна, че сме на това дередже, нито Фащд юе ни Оправи. Сами сме си виновни и за хубавото и за лошото. Как ще си подредим държавата зависи от всеки от нас, като почнете още от входната си врата огледайте.
209
4
 
7
 
! Отговори
"НОВ РЕД" преди 7 години
НОВИЯ РЕД, ще се състои в следното:РУСИЯ --СТАВА САМО ЗА СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА РАЗВИТАТА И ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА!!ТРЕБВА ДА СИ АДСКИ ПОРОз....за да не го виждаш и съзнаваш!
208
0
 
2
 
! Отговори
До 302 преди 7 години
Е, аз съм бил малко повечко от теб. Има голяма разлика от екскурзия до посещение по работа. Иначе Питер е хубав град.
207
6
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
Къв "нов ред" , бе....какви простотий дрънкат пак тия прости мужици...??!!С КАКВО ---ще въвеждат тоя "НОВ РЕД"...като немат нито , пари , нито технологии , нито силата за това...!?????"ЗОРЛЕМ ГЮЗЕНЛИК--ОЛМАЗ"---викат турците /Насила хубост --не става/НАЛИ , СЪС СИЛА СТИГНАХА ДО ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА .........Е И КВО??!!!ВИДЕХА ГИ ВСИЧКИ , КОЛКО СА ПРОСТИ И ПРИМИТИВНИ И .....САМИ СЕ РАЗПАДНАХА , СЪС ВСИЧКИТЕ СИ "ЯДРЕНИ НАДУВКИ"....!!ТИЯ СА --"ПЪЛНА РУСКА СКРЪБ", БЕ ..... НЕ ГИ ЛИ ВИЖДАТЕ?!!
206
0
 
0
 
! Отговори
До 303 преди 7 години
Това звездите ли ти го наговориха?
205
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
новият световен ред на нормалните хора изключва запада в сегашния му вид.планетата 2012 извърши квантов преход и се движи вече в ново измерение.затова светът е като разтревожен кошер и новият световен лидер за в бъдеще е русия.западът е в трагично състояние,тотална криза на всичко особено в обществото и няма изглед да се оправи.остава му само адът
204
1
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 295,Не, ходих, ама от клиповете и материалите, които съм изгледал и изчел по разни сайтове, получих доста повече информация и придобих доста по-реална престава за Русия, отколкото от екскурзията ми до Санкт-Петербург!
203
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 294 Тогава Русия задейства най-голямия ядрен арсенал в света и враговете и почти нищо неостава.Всъщност Русия може да бъде победена от вътре ,ако се стигне до гражданска война и няма централна власт ,тогава някой съсед /и/може да се ,,притече,, на помощ и да контролира част от Русия .Точно това ще направят Китай и др.