Лавров: Русия е за изграждане на постзападен световен ред

Москва иска само "взаимно уважение" и прагматични отношения със САЩ
Обновена: 18 фев 2017 17:01 | 18 фев 2017 16:55,
492
Лавров: Русия е за изграждане на постзападен световен ред
Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че страната му е за изграждане на постзападен световен ред. В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен", каза Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според Лавров, който се ползва с доверието на президента Владимир Путин, всяка суверенна държава ще търси баланса между собствените си интереси и интересите на партньорите си, допълни Франс прес.

Спирайки се на отношенията със САЩ, Лавров заяви, че Русия иска само отношения на "взаимно уважение".

Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични отношения и взаимно уважение, признаване на нашата (обща) отговорност за стабилността на света, подчерта руският дипломат.

Потенциалът на сътрудничеството в политическата и икономическата сфера, както и в сектора на хуманитарните въпроси е огромен, но той трябва тепърва да бъде реализиран и ние сме отворени за това дотолкова, доколкото са отворени и САЩ, продължи Лавров.

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в баварската столица, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп, отбеляза АФП.

В първата важна външнополитическа реч на новото правителство на Тръмп вицепрезидентът увери европейските лидери и министри, че говори от името на президента на САЩ и заяви, че Америка има "непоклатим" ангажимент към НАТО.

Противоречивите коментари на Тръмп за значението на военния алианс, скептицизмът по отношение на споразумението от 2015 г. за ограничаване на иранските ядрени амбиции и очевидното равнодушие към бъдещето на ЕС породиха опасения в Европа, че САЩ може да променят дългогодишната си политика на закрила на Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Пенс, говорейки за свое пътуване като млад до Западен Берлин по време на Студената война, каза, че новото американско правителство ще подкрепя установения след Втората световна война ред.

"Това е обещанието на президента Тръмп: ние ще бъдем до Европа и днес, и всеки ден, защото ни свързват едни и същи благородни идеали - свобода, демокрация, справедливост и върховенство на закона", каза Пенс на Мюнхенската конференция.

Въпреки че аудиторията го слушаше много внимателно, Пенс не получи особени аплодисменти, освен сърдечната реакция на думите, с които обяви подкрепата си за НАТО.

Пенс предупреди съюзниците, че трябва да имат по-голям финансов принос към НАТО и отбеляза, че много от тях още не са показали ясно, че ще го направят. Той използва по-твърд тон, отколкото министъра на отбраната Джеймс Матис, който отправи сходно, но по-нюансирано послание към съюзниците от НАТО в Брюксел тази седмица, казаха дипломати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори на форума след Пенс заяви, че отбраните на НАТО и ЕС се допълват. "Силна Европа не може да означава, че Европа ще е сама, както не мисля, че "Америка преди всичко" означава Америка да е сама", заяви Столтенберг.

Пенс заяви също, че Русия трябва да спазва Минските споразумения за мир и да намали насилието в Източна Украйна. "Знайте САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, дори докато търсим нови допирни точки, каквито, както знаете, президентът Тръмп вярва, че могат да бъдат намерени", посочи Пенс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 186,То нали сега търговията на западняците с Русия. по една или друга причина, е сведена минимум! Така че тези номинални долари си ги...
121
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си купува нещата директно от производителя бре ей какви коли ви гонят те не се занимамт с дреболии, а НАСА откъде си купува ракетните двигатели ?
120
3
 
2
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Путин ще е поредното диктаторче одървило се на свободните народи, което ще бъде публично линчувано от собствения си народ накрая :):)
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин мачкай ние сме с теб
118
0
 
0
 
! Отговори
17 преди 7 години
Тряскаш Елешовото дърво и правиш Ведро
117
2
 
0
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 176,Ти го каза- номинален! Пусни си сега и с отчитане на ППС! Май там нещата са доста по-различни!
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямали шевни машини о, боже мой за руснака не е проблем да си купи нещо направо от Париж изобщо не му трябват шевни машини. То си има има шивачи и обущари за тая цел
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немцов към Запада: Не вярвайте нито дума на Путин !
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия още ли е в Г-10 ? До 2 години няма да е и в Г-20 :))
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко е дълга на краварите и към кой ?
112
2
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Спейса,Кажи пък ти кога американски летателен апарат за последно е излитал в космоса с живи хора на борда?Жокер :Преди доста години!
111
1
 
2
 
! Отговори
до 157 преди 7 години
Апарат на Марс ? То от Хъбъл няма една свястна снимка на Луната, но имат доста детайлни снимки на Юпитер да речем, не е ли странно ?
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо добро не го чака запада с такива лигльовци начело, Путин търпеливо ще ги изчака да се провалят сами. А оня лихвар зад океана го чака импийчмънт.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ могат да си позволят да имат дълг, все пак дългът им е в долари, в момента който някой си поиска парите, те просто ще му ги напечатат и готово. Имат най-голямата икономика във света и не са номер едно длъжници на глава от населението.
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамДа бе ... десетина години щъка американски апарат на Марс и предава данни. През това време в руско още нямат магистрала, да не говорим за лада в движение 10 години без основен ремонт.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 153Немци организирани от професионални фирми за набиране на хора и платени от Кремъл, нали ? :)))
106
2
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До различни светове!То в Русия още великия Корольов на времето е говорел за полети до Марс! Те западняците на приказки я докарват, ама още се мъчат да измислят надеждно средство за извеждане на хора в космоса, така че за Марс засега могат само да си говорят!
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия цивилизован свят мрази руснаците, незнам тея как ще го налагат тоя нов ред.
104
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали Русия щеше да фалира за няколко месеца,така твърдяхте през 2014-а?...Тя е във фалит де факто. Към лятото резервът няма да го има.
103
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА САЩ И ДЪЛЖАТ МНОГО ОТ ПАТЕНТИ, ИНТЕЛ. Труда, ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОДУКЦИЯВ СТОТИЦИ ДЪРЖАВИ ВКЛ. И Русия