Светът настръхна отново след нападението в Лондон

Държавни лидери са обезпокоени, тъжни, съпричастни...
Обновена: 22 мар 2017 22:16 | 22 мар 2017 21:53, Камелия Цветанова
48

Снимка: Reuters

Белият дом осъди атаките край парламента в Лондон и обяви, че президентът Доналд Тръмп следи развитието, предаде АП.

Говорителят Шон Спайсър, каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция".

Още по темата

Спайсър увери Лондон, че може да разчита на пълна подкрепа от страна на Вашингтон.

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство.

"Обезпокоени сме от тероризма", каза Франсоа Оланд пред репортери в община Вилпент край Париж.

Той добави, че Франция, която напоследък бе арена на терористични актове, "знае как страдат британците днес".

В изявление Ангела Меркел пише, че е узнала "с тъга" за случилото се и че мислите й са с "нашите британски приятели и всички хора в Лондон", а особено пострадалите.

Във връзка със събитието в британската столица вътрешното министерство на Италия съобщи, че утре ще има съвещание на ръководителите на правоохранителните и разузнавателните агенции, на което ще се определи равнището на терористичната заплаха в Италия.

Мерките за сигурност в страната вече са силно затегнати заради предстоящата в събота в Рим среща на върха на ЕС заради годишнината от Римските договори.

В петък европейските лидери ще бъдат на аудиенция във Ватикана.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло".

В "Туитър" испанският премиер Мариано Рахой написа, че "Испания застава до британския народ, заклеймява атаката край Уестминстър и изразява солидарност с жертвите". Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че е шокиран от новината от Лондон и че мислите му са насочени към този град.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че няма думи да изрази дълбокото си вълнение от случилото се в Лондон. Той отбеляза, че атаката край британския парламент става в деня на първата годишнина от атентатите в Брюксел.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск заяви, че "Европа застава твърдо на страната на Обединеното кралство срещу тероризма и е в готовност да помогне".

Нападението в Лондон осъдиха също секретариатът на ООН, канадският премиер, множество европейски лидери.

ТАСС цитира изявлението в "Туитър" на турския министър за Европейския съюз Йомер Челик, че Турция осъжда терористичния акт в Лондон и призовава за обединяване на усилията срещу тероризма,ь която е заплаха за всички страни. А премиерът Бинали Йълдъръм отбелязал, че "тероризмът е нещастие за всички, но би било голяма грешка да се асоциира само с мюсюлманските страни".

Четирима души загинаха и най-малко 20 бяха ранени днес в Лондон, когато кола се вряза в пешеходци и нападател намушка с нож полицай до британския парламент.

Загинали са нападателят, прободеният с нож полицай и двама души, блъснати от автомобила на Уестминстърския мост до сградата на парламента.

"Обявихме това за терористичен акт и службите за борба с тероризма разследват подробно днешните събития", заяви най-висшият британски полицейски служител за борба с тероризма Марк Роули.

"Атаката започва, когато движеща се по Уестминстърския мост кола блъска и ранява няколко души, включително трима служители на полицията". "След това кола катастрофира край парламента и поне един човек, въоръжен с нож, продължава атаката и опитва да влезе в парламента", каза помощник-комисар Роули.

Полицията смята, че един и същи човек е отговорен за нападението с автомобила и с ножа.

Лондонската служба за спешна помощ съобщи, че нейни екипи са оказали лекарска помощ на поне 10 души със сериозни наранявания. Една жена е извадена жива от река Темза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Лятото кат ги напече слънцето ще видите ко ша става от Стамбул до Брюксел и от Париж до Берлин. В Русия не смеят. Там направо тълпата ще ги разкъса а ДПС ходят с калашници. ДПС не го бъркайте с партията на Сокола хаха
18
0
 
26
 
! Отговори
И що настръхна? преди 7 години
Щото от коджа време ги предупреждаваха, че това е религиозна и цивилизационна война и че *** ще им сцепят г'за? И за кой ли път са изненадани! Е, когато най-сетне се усетят и ако се усетят, първото нещо което ще направят ще е да убият Меркел с камъни пред някоя джамия!
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
R-доганя заплашва Европа, а малко след това - атентат. Съвпадение?
16
1
 
24
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Само преди 100 години гражданите на Европа щяха да избият управниците си а след това всичкото пришълец познайте какво
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РЕКОНКИСТА - означава "обратно завладяване"+Когато маврите са заявладели Испания, след 300 години испанците са успели да ги изгонят и да завладеят отново зевите си. това се нарича реконкиста.
14
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Ключовите думи са:"Ислямско нашествие" и "Реконкиста"*Първото е проблема,второто-решението!*за неосведомените-Реконкиста е нещо като Възродителен процес,но много по-радикално.
13
3
 
14
 
! Отговори
Кришнар преди 7 години
Всичко почва от една книга! Пардон 2 книги Корана и Знаци по пътя. Изродииии
12
0
 
21
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До 10Защото ще си живеем, докато дойде един момент и някой миролюбив мюсюлманин може да реши, че вече не ни се полага, понеже не сме като него.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9 АнонименИзключително безмозъчно същество. Извинете да не сте евроатлантик ?
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗВРАТИХА СЕ ХОРАТА ЕЙЙЙЙ , ЩО ПРОСТО НЕ СИ ЖИВЕЕТЕ
9
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти си този, който манипулира, хърбав комунист.Но само с манипулации не се живее, трябва и акъл.Хайде сега бегом към съветската телевизия ... там ще ти кажат истината, *****ас !
8
1
 
31
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
"Исляма е мирна религия, който не вярва да му отрежем главата"! проповед на имам
7
0
 
35
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Искаш да кажеш, че нападателят няма нищо общо с исляма? Разбрах. Саудитска Арабия, Пакистан, Афганистан, Иран, Ал-Кайда, ИДИЛ също нямат нищо общо с исляма, а са организации на психично болни хора, нали?
6
1
 
30
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Не манипулирай, либераст. Това което написа е абсолютно невярно. Не са никакви аутсайдери и не са психично болни а са част от организирани мрежи ислямискта и*мет.
5
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" 1. Няма нищо общо с исляма.2. Нападателят е бил "психично болен"3. Който не е съгласен с точките 1 и 2 е расист, фашист и нацист. ""................в 90% от случаите на подобни нападения извършителите са психично-болни аутсайдери нямащи нищо-общо с която и да е религия.не искам да намеквам нищо относно тук-пишещите ... че може да се познаят и да се засегнат.
4
3
 
25
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Ислямът е религия на мира, човешките права, равенството между половете и демокрацията. В него няма омраза към другите. Великобритания трябва да спре мигрантите от ЕС, да приеме повече от мюсюлманските държави и да изгради повече джамии, за да разпространява любовта между хората. Терористите сигурно отново са българи и румънци, както обикновено - статистиката го доказва. Типичният атентатор е бял, европеец, християнин.
3
0
 
25
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Така е, прав си! Но медиите са купени до една, знае се от кои... всичко е против белият човек! Искат да ни накарат да се страхуваме, да съжаляваме че сме бели... да смесят расите и да стане бълвоч!
2
5
 
14
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Англосаксонците са майстори на интригата,тоз проблем го създадоха те,както и си организираха днешния атентат.три месеца преди брегзит организираха мюсюлмански тълпи и правиха шествия със високоговорители,плашиха местните а който се бунтуваше от англичаните биваше арестуван и така си извоюваха излизане от ЕС и обвиниха Меркел,само ,че мюююслитата в Англия не са от Сирия а са от Пакистан и Индия.Днешният атентат отново обслужва интригантите от Лондон
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запомнете: 1. Няма нищо общо с исляма.2. Нападателят е бил "психично болен"3. Който не е съгласен с точките 1 и 2 е расист, фашист и нацист.4. Сменете профилната снимка със знамето на афектираната държава.5. Палете свещи и маршрувайте за свободота и демокрацията6. Чакайте следващо ислямистко клане7. Повтаряйте точките 1 - 6