Брюксел обещава 5 права за европейците след Brexit

Опашки на границите и проблеми с полетите, вещае Барние на Лондон
23 мар 2017 09:00,
34
Брюксел обещава 5 права за европейците след Brexit
Снимка: Reuters

Европейският съюз ще се опита да договори пет права на европейските граждани, които ще останат да живеят във Великобритания, след като тя напусне Общността. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, който говори за първи път от ноември пред пленарната сесия на Комитета на регионите в Брюксел.
 
ЕС смята да постави на масата на преговорите условията за получаване на право на престой, на работа, на достъп до социалните и пенсионни системи и на образование. Целта е да се договорят еднакви условия за европейците, живеещи във Великобритания, като тези за британските граждани в Европа.
 
"Дългосрочното гарантиране на тези права ще е абсолютен приоритет в преговорите, при който гражданите ще са на първо място", обеща Барние.
 
Основните принципи за постигане на съгласие са непрекъснатост на правата, реципрочност и недискриминация.
 
Барние, който ще води преговорите от името на ЕС, очаква те да бъдат трудни и изключителни, като не е сигурно, че те ще завършат с успех.
 
"Липсата на сделка не е нашият план. Ние искаме да постигнем чисто напускане и да подготвим пътя за договаряне на отношенията след това", поясни той.
 
За да има успех, обаче ЕС ще търси постигане на три условия: преговорите да се водят само между ЕС и Лондон, без отделните членки да преговарят индивидуално, бързо изчистване на неяснотите относно статута на гражданите, европейското финансиране и границите на ЕС след раздялата, както и базиране на бъдещите отношения върху принципа на свободния избор.
 
"Brexit ще има сериозни последствия за политиката и икономиката, за хората, за финансите, правото и в социалната сфера, но липсата на резултат от преговорите ще има още по-тежки последици", предупреди преговарящият.
 
Той нарисува мрачна картина главно за Великобритания, където според него ще има дълги опашки от камиони пред Довър, сериозни проблеми с полетите от и за Острова, както и трудности с доставката на ядрено гориво за британските АЕЦ.
 
Според Барние след напускането, Великобритания ще трябва да се раздели с част от постиженията си, които се дължат на ЕС, като достъпа до общия пазар, безмитното търгуване, фискалните и социални стандарти и дори с евтиния роуминг.
 
На европейския бряг най-силно ще бъдат засегнати Белгия, Ирландия и Холандия заради структурата на търговията си с Обединеното кралство.
 
ЕС ще преговаря с Лондон той да изпълнява задълженията си към европейския бюджет до 2020 г, когато приключва сегашната финансова рамка, одобрена и от Великобритания и независимо, че тя ще излезе от Съюза по-рано. Финансирането по европейските програми и проекти в Обединеното кралство от страна на Брюксел ще продължи в пълен обем до 1 януари 2020 г.
 
Условията за финансиране на европейския бюджет след този срок обаче не са обект на преговорите за Brexit. Барние обаче предупреди, че за ЕС ще е трудно да запази в настоящия им обем еврофондовете, тъй като ще загуби 10 млрд. евро годишно, които сега Лондон дава като национална вноска към бюджета на Съюза.
 
Главният преговарящ отрече, че от Лондон ще се дава сметка при напускането, която някои експерти прогнозираха, че може да достигне до 60 млрд. евро. Той обаче потвърди, че ЕС и Великобритания ще трябва "да уредят делата си", след раздялата, включително да поделят имуществото си.
 
След като се договорят условията за напускане, те ще трябва да се потвърдят от всяко от правителствата на останалите в ЕС държави и да се ратифицират от националните им парламенти. За приемането й е нужно единодушие.
 
Докато се подготвят новите параметри на бъдещето партньорство, ще действат временни правила, които също ще бъдат договорени по време на преговорите.
 
ЕС ще преговаря по Brexit само с правителството на Обединеното кралство и няма да договаря условия със съставните му части. Шотландия вече поиска такива разговори. Гибралтар ще напусне ЕС едновременно с Великобритания, съобщи Мишел Барние.
 
Очаква се напускането на Лондон да започне формално на 28 март, когато премиерът Тереза Мей ще изпрати писмо в Брюксел, с което го информира за желанието си за развод. На 29 април европейските лидери и евроинституциите ще приемат мандат за воденето на преговорите на извънредна среща на върха в Брюксел. Първата среща на преговорните екипи може да е още на 1-2 май. Преговорите за напускане трябва да приключат за 2 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
До ДесенМоже би щяха и да го намерят изхода англичаните, ако европейците не бяха им се обидили и решиха да ги разкарат
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, вън за ингилизите.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, ПО-***, ИНГИЛИЗ
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25Опасявям се, че изходите за БГ-то отдавна свършиха, а всички избори и възможности са с предизвестен край. Разбира се, освен Терминал 2.
22
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономиката на България е съсипана и зависима от субсидиите на ЕС (които след 5 години спрат), населението тотално опростачено - разбира се на западна Европа не и трябват умни, кфалифицирани и мислещи слуги и чистачи. За България има два изхода - да вегетира още 5 години докато спрат фондовете от Брюксел и тогава да рухне и ли да излезе веднага от ЕС колкото се може по-скоро и да търси други възможности.
21
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мястото ни не е в ЕС. ЕС е гибел за България.
20
1
 
18
 
! Отговори
Space X преди 7 години
21 Факт ее всяка жаба трябеа да си змае гьола и английският гьол не е твоят гьол и никога няма да бъде. Англичаните винаги са били с единият лрак навън.Не приеха еврото пазареха се навсякъде и винаги бяха приливигитована сттана в ЕС. Но това е Великобритания все пак.
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16 Много си прав. Английските политици изиграха една бърза игра , но загубиха. Хората се подведоха по оня популист и плана за шум се обърка.Както се видя Германия нито ги моли, нито и пука. Казаха им само: Да :))Англия реално не вземаше важни решения,както искаше. Германия го правише и ще го прави.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 19Това дето си го написал и ти не можеш да го разбереш. Факт.
17
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като излязат кво ще стане??? НИЩОПросто,ще загубят едни големи пари и привилегии, част от едрите бизнеси ще се преместят в други държави. Туризмът ще им намалее. Германия се превръща в лидера на Европа! Това става.. англичаните не можаха да го преглътнат.
16
3
 
2
 
! Отговори
Space X преди 7 години
17 но ти си жив умрял ако не е ЕС и не се прави на. Жабата която видяла че подковават коня надигнала и тя краче
15
4
 
31
 
! Отговори
Десен преди 7 години
Англичаните винаги са имали качествени политици, и винаги са си гонили интересите. Тук обаче не прецениха ситуацията и сбъркаха. Камерън обяви този референдум за да има по изгодни позиции при договаряне на условията с ЕС. И успя да договори изгодна сделка. До тук всичко им се получаваше добре. Камерън обаче не очакваше подобен резултат от референдума. И самите хора в Англия не бяха много на ясно за какво гласуват. До последно си мислех, че ще намерят изход.
14
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция като не е в ЕС да не са умрели случайно. Целия зор е хрантутниците в Брюксел да си запазят постове и заплати, като има ЕС. Затова се опитват да притискат Великобритания, та и ако други си тръгнат ...край.
13
3
 
29
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Според мен е добре преговорите да приключат за 2 месеца, не за 2 години. Британците не си научиха уроците, какво имам предвид- ако желаете заинтересувайте се защо UK влиза първоначално в ЕС. Накратко: по болезнен начин UK осъзнава, че вече не е "велика сила" и влиза в ЕС за да може играейки водеща роля в съюза, да играе и водеща роля на световната политическа сцена.Та ще си осъзнаят грешката рано или късно и ще видят ОГРОМНИТЕ преимущества да си в ЕС и повярвайте ми- ще искат да се върнат.
12
7
 
23
 
! Отговори
ОБИЧАМ ЕВРОПА преди 7 години
Най хубавото нещо е ЕВРОПА! В ЕВРОПА се чуствам Човек.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй ингилизите защо излязоха от европейския сьюз след като бяха на супер далавера и тьй тьй никой не разбра!!!
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба приятелю да не сее влюбил сигорно то от пубертета ще да е иначе не си го обеснявам ударил го е на икономика ето отде идва сивата икономика на държавата
9
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня ден заредих газта свърши колегата мина една магистрала умори се 20 минути. почивка друже икономисваш за закуска ли гледам опнал жицата на дружба и се засхласнал
8
2
 
24
 
! Отговори
до 7 гошо преди 7 години
Еми нищо,щом не искат източно европейци,да се задоволяват с индийци,пакистанци и други екзотични народи от бившата им империя,явно за англичаните тия са по надарени във всяко едно отношение.
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евробюрократите трябваше да се съгласят да остават Шотландия в ЕС,като се издигнат КПП ,и границата се охранява ,си е фактическо отделяне на Шотландия от Британия, тогава англичаните ще ги заболи най-много.