Вашингтон и Лондон към Москва: Освободете задържаните на протестите!

Над 1000 души са в ареста от неделя
28 мар 2017 09:52, Елка Василева
79
Вашингтон и Лондон към Москва: Освободете задържаните на протестите!
Снимка: Reuters

Съединените щати и Великобритания призоваха Русия да освободи гражданите, които бяха задържани в неделя по време на големи антиправителствени демонстрации, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че САЩ "силно осъждат задържането на стотици мирно протестиращи хора из Русия в неделя".

Още по темата

Спайсър прочете изявление на Държавния департамент, който определи арестите като "оскърбление към основните демократични ценности".

Говорителят на Белия дом каза, че хората навсякъде заслужават прозрачно и отговорно правителство, както и "възможността да упражняват своите права без страх от отмъщение".

"Великобритания е разтревожена от задържането на 26 март на стотици руски граждани, включително журналисти и лидера на опозицията Алексей Навални", се посочва в изявление на британското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Руските граждани са се възползвали от своето фундаментално право на свобода на изразяването на мнение, на сдружаване и мирни събирания. Обединеното кралство призовава правителството на Русия да освободи гражданите, които бяха задържани по време на мирните демонстрации, и да спазва международните задължения, които Русия е поела в Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", се посочва в изявлението на Форин офис.

В неделя на различни места в Русия се състояха най-масовите протести от антиправителствените демонстрации през 2011-2012 г. Над 1000 души бяха арестувани по време на протестите, включително опозиционният лидер Алексей Навални, който по-късно бе осъден на 15 дни лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 рубли (около 325 евро).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме й на Москва за тва кво искали краварите и ингилизите.... Плащат на размирници да повилнеят по улиците на руската столица, а после , като ги арестуват за хулиганство - вижте сега - нямало права... Пуснете ги, защото ние сме за човешките права.... Англосаксонският свят е много виновен за трагедията на Югославия и Украина. Казвам го с мъка, защото цял живот съм бил англофил, но нещо взе да ми писва и ще взема да стана русофил, за раднообразие.
4
4
 
39
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Нямат право да диктуват вътрешната политика ,особено на Русия.Тези смешни протести с по 6/7 хиляди платени мишки,спонсорирани от помийната яма САЩ са незаконни и необосновани.Руската полиция бие и арестува.Краварската директно стреля и убива.Да не проповядват морал ,защото съсипаха половината свят.
3
2
 
41
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Абе то на мирни протести във Франция преди няколко месеца полицаи ритаха в корема жена. Друга я влачеха за косата към патрулката ама Англия и Сащ замълчаха тогава.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москва:- Гледайте си у ващо канче!! :-)
1
4
 
32
 
! Отговори
Москва преди 7 години
ЩО ? Иначе кво ще стане?