Руски опозиционер: На 2 пъти Кремъл едва не ме отрови!

Владимир Кара-Мурза разказа пред US сенатори как се е разминал със смъртта
Обновена: 30 мар 2017 08:32 | 30 мар 2017 08:16,
68
Руски опозиционер: На 2 пъти Кремъл едва не ме отрови!
Снимка: Reuters, архив

Руски опозиционен активист и отявлен критик на президента Путин разказа снощи пред американски сенатори в Конгреса как на два пъти се е разминал със смъртта миналия месец, след като е бил отровен с вещество, което неговите лекари все още не могат да идентифицират, предаде Асошиейтед прес.

Свидетелствайки пред сенатска подкомисия по чуждестранните операции, Владимир Кара-Мурза каза, че е оцелял като по чудо в кампанията на руското правителство да запуши устите на политическите си опоненти. Официалната диагноза, която му е поставена, е "токсично въздействие от неопределено вещество". Кара-Мурза добави, че е много от органите му са престанали да функционират, поради което се наложило той да бъде поставен в изкуствена кома за няколко дни, след като е бил хоспитализиран на 2 февруари в Москва. Този епизод бил подобен на случая с мистериозното му отравяне преди две години, когато едва не умрял от остра бъбречна недостатъчност.

Явяването на Кара-Мурза пред тази сенатска подкомисия е част от по-широко разследване, което нейният председател, сенаторът републиканец Линдзи Греъм определя като "неблаговидните руски деяния по целия свят". Греъм е един от малкото републиканци в Конгреса, които открито критикуват намерението на Доналд Тръмп за по-тесни връзки с Русия, след като американските спецслужби стигнаха до извода за намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Целта на сенатските слушания, според Греъм, е да се инициира създаването на специален фонд за "борба срещу Русия" в бюджета на САЩ. Парите от него ще се използват за финансиране и помощ на страни и организации, "даващи отпор на режима на Путин, който се опитва да унищожи демокрацията по света", казва сенаторът.

Кара-Мурза е вицепрезидент на частната фондация "Открит Русия", която се оглавява от намиращия се в изгнание друг критик на Путин - Михаил Ходорковски. Кара-Мурза бе близък съратник и на убития през февруари 2015 г. в Москва опозиционен деец Борис Немцов. Няколко седмици преди да започнат новите му здравни проблеми, Кара-Мурза изпрати писмо до сенатската комисия по външните работи с остри критики срещу правителството на Путин.
Руските медии открито го наричат предател заради обръщането към към западните институции, посочва АП.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички руски опозиционери са заплатени от запада и като такива подлежат на съд.а да го отровят-едва ли,просто разлайва кучетата
43
1
 
0
 
! Отговори
свободен (:P преди 7 години
Путин е бяс за който все повече хора си отварят очите. По-миналата година по Коледа си заминаха наведнъж трима руски генерала в отлично здраве. А тролите са отчайващо неграмотни, иначе щяха да си намерят по-чиста работа :) :) :)
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пие одеколон и после приказки от 1001 нощ :) Големи веселби. Вчера ли е станало тва нещо, че чак днес го казва, или може би нещо предизборно?
41
2
 
0
 
! Отговори
С Водка ли? преди 7 години
Тоя сигурно не е изпил достатъчно...
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да те бяха отровили , не че е късно де
39
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
*** много сте смели на клавиатурата. Дали и тук Мишо бирата не си отиде по същия начин. Аз също съм пострадал по същия начин!!! И не се страхувам!!! Ще цитирам руска поговорка Смертю дважди никаму не дану Затова и не ме е страх. Вилнейте ***
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросният е пионка на Михаил Ходорковски.А олигархът и спекулант Михаил Ходорковски мрази Путин, защото Путин прекрати схемите му за пране на пари и източване на държавни средства. Оттогава М.Х. киселее от Лондон. А този плазмодий си придава прекалено голямо значение. Отровили го били...клоун.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инако мислящите хора са все актьори, хулигани или бандити според проруските ***. много притивна психика е това изкривяваш винаги нещата.
36
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПУТИН ИЗБИВА ВСИЧКИ КОИТО СА ОПОЗИЦИЯ А ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ЗАТВОРА!!! СПРАВКА НЕМЦОВ!!!РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ПОВЕЧЕ СТРАХЛИВО ИНАЧЕ ДА СА ГО ИЗМЕЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ АТНИХРИСТ МАСОВ УБИЕЦ ПУТЬОН!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Козяк?
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-*** статия отдавна не бях чел. Как нормален човек може да си представи по-*** обяснения или показания на някой.Значи Спец службите на Русия са искали да го ликвидират ама не успели щото го спасили в московска болница.За това пропагандата срещу Русия има обратен ефект.Заради такива "опозиционери" дето американците намират и им плащат по целия свят.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До fse 35То ако се вярва на тебе, то и Югославия сама си се е разбомбила и разпаднала, Кадафи сам се е утрепал, Ирак, сирия и Либия сами се разрушават, да не говорим за укропията и Донбас, който сам си трепе жителите!!!Що не се скриеш бе? Колкото до Литвиненко, всички двойни агенти си знаят съдбата - или своите или чуждите! А пък за Немцов не ми говори, разхожда се със укропската си "приятелка", която съвсем случайно сега е получила квартира в куев!!!!!!!! Ясна е целта и укропската полза!
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин 25Абе, каква война бе!?Ти на това джафкане "война" ли му викаш? Краварите събират от цял свят ***, слушат им глупостите и после се чудят защо срещу руснаците агитациите им не работят? Ами защото от такива "изказвания" могат само да си направят грешни изводи! И после пищят на умряло, че Русия им избрала президента например!
31
9
 
6
 
! Отговори
fse преди 7 години
То ако се вярва на някой *** русофили ще излезе, че оня Литвиненко сам си е сипал радиоактивен полоний в чая, а Немцов сам се е застрелял пред приятелката си!? Няма умен русофил/путлерофил, запомнете! В момента за 44-то народно събрание има цели 3 партии съставени от путлерски зомбита-БСП, ДПС, ОбедНели патрЕоти!! Това са гробокопачите на България и българския народ!!! А Боко иска да прави коалиция с част от тях?! Пропадането ни, диктувано от Рашката *** продължава!!
30
3
 
16
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Надали случаят е различен от Юшченко - просто е препил и са го спасили от алкохолна интоксикация.
29
5
 
27
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Ако са искали да е мъртъв щеше да е. Уж отровен от неизвестно вещество, а го спасили в московска болница. По-голяма глупост не бях чел. Поне да беше спасен на Запад щеше да звучи по-достоверно.
28
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, колко *** се изказват. Няма ли един свестен коментар? Всичките ли сте обединени русофили - патриоти? Защо не се изметете оттази държава.В Сибир има място предостатъчно. Там да сте честити и доволни. ***!
27
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то в щатите са се събрали отпадъците от цял свят....
26
6
 
23
 
! Отговори
Простакович преди 7 години
Кво убаво и звучно руско име Кара Мурза! Тоя е сигур далечен потомък на Чингис Хан. Татарин некъв.
25
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано третия път да успее,защото продажниците дето служат на чужди интереси и работят срещу собствения си народ само едно заслужават и Апостола на Свободата Васил Левски го е казал-За предателите само Смърт!