ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад

Сирийците трябва да решат бъдещето на страната си
3 апр 2017 17:15, Анисия Иванова
126
ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад
Снимка: Reuters, архив

Външните министри на страните от Европейския съюз потвърдиха на днешната си среща в Люксембург позицията на ЕС, че сирийският президент Башар Асад не може да остане на власт след политическия преход, за който те призовават, предаде Франс прес.

В четвъртък САЩ признаха, че за тях оттеглянето на Асад вече не е приоритет и те търсят нова стратегия за уреждане на избухналия преди шест години конфликт в Сирия. Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли дори каза, че страната й по-скоро се фокусира върху желанието да работи с Турция и Русия за намиране на дългосрочно политическо решение в Сирия, отколкото върху съдбата на Асад.

"Запазваме досегашната си позиция, не смятам, че за Асад има бъдеще, макар че това трябва да реши сирийският народ", заяви холандският външен министър Берт Кундерс, пристигайки на заседанието в Люксембург.

В заключенията от месечната си среща министрите от 28-те страни в ЕС днес напомниха това, което заявиха и през октомври миналата година - че при сегашния режим траен мир в Сирия е невъзможен.

Необходим е истински политически преход. Франция и за миг не може да си представи, че в края на политическия процес, когато ще става въпрос за граденето на бъдеща Сирия, тази страна може да се управлява от Асад, отговорен за сегашното положение, за смъртта на над 300 000 души, за затворниците, измъчваните, за разрухата в страната, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро.

"След шест години и половина война изглежда абсолютно нереалистично да се мисли, че бъдеща Сирия ще представлява същото, което беше преди. Ясно е обаче, че това ще трябва да решат сирийците", обобщи върховният представител на ЕС за външаната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Винаги сме казвали, че сирийците са тези, които трябва да решат кой да е техен президент, какво правителство да имат, и че няма смисъл да се решава въпроса за Асад в началото, тъй като това ще доведе до задънена улица", отбеляза германският външен министър Зигмар Габриел.

САЩ сега заемат по-реалистична позиция отпреди, като явно се отказват от призивите Башар Асад да се оттегли от власт, добави той.

Едно нещо обаче няма да стане - диктатор, извършил ужасяващи престъпления в района, да остане на поста си безнаказано, в името на съсредоточаването върху борбата срещу групировката "Ислямска държава". Това не може да бъде позицията на Европа, предупреди Габриел, пише БТА.

Трябва да има политически преход и онези, които го забравят, дълбоко се заблуждават, тъй като без политически процес никога няма да настъпи траен мир, включително пред терористичната заплаха в Сирия, подчерта френският външен министър.

В навечерието на международна конференция за хуманитарната помощ и възстановяването на Сирия в Брюксел 28-те призоваха всички страни да спазват договореното в казахстанската столица Астана примирие и приканват Русия, Турция и Иран да изпълнят поетите от тях ангажименти като гаранти на примирието, за да се осигури пълното му прилагане, се казва в приетите в Люксембург заключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
8
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Пълни глупости си написал, все едно да кажеш че Турция е наследник на римската империя)
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешници - чакат русия, турция и иран да свършат работата пък после претенций...
67
1
 
12
 
! Отговори
до 177 преди 7 години
Трябва да си много *** за да пишеш подобно нещо.. Сирия е наследник на асирийските и шумерските народи. Но такъв е плана на глобалистите, корените ви да се затрият и да се превърнете в една робска био-маса на елита. Дамаск е един от най-древните градове на света.
66
0
 
19
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Българите са категорични: Бъдещето на Европа е без ЕС!
65
0
 
13
 
! Отговори
до 71 преди 7 години
Евалла за коментара само дето ЕС не е червена, а фашиска *** за прикритие си вкараха малко бежанци, които полека-лека разселват към нас *** доказвай че не са фашиски останки ,превратаджии и метежници. Ама Асад ще им ошмули вратовете.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bydeschteto na ES bez Merkel pyk iskat 90% ot xorata v ES ma koi gi pita
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светският Асад им пречи, но Саудитска Арабия и Катар - не! Браво, демократи!
62
0
 
9
 
! Отговори
Brussels преди 7 години
До 35,68 и т.н......Странно, но всички коментари от проевропейски настроени *** са със страшно много правописни грешки!!!Като този от 35 малак за 68 няма да си губя времето....просто е късно да се ограмотява такъв ***!!!Та мисълта ми е как тяхното мнение може да има тежест?!?
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че откога ЕС казва кой къде да бъде президент,това е грубо нарушение на международното право и демокрацията, а също и европейските ценности към които се стремим. Лицемерието на Брюксел надмина всички очаквания ЕС е една червена диктаторска ***, искат всички други да са им васали. Немците да си затворят Северен поток и и един АЕЦ тогава, защото северен поток е с руски газ.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 68 Българският русофил ,не налага на никой,никакви религии и ценности,в самата Русия има над 20 млн. мюселмани в България са над 1,2млн. Но естествено ще бъде против употребата на тази религия за политически цели и унищожението на цивилизования ред.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Ердоган, има ли бъдеще? Явно е голем демократ с евроантлантически ценности,та него не закачат,няма санкции ,няма заплахи. На Лукашенко не даваха да се покаже в Европа,защото бил диктатор,ама сравнение с Ердо си е направо аматьор.
58
17
 
1
 
! Отговори
трол преди 7 години
Българския русофил е против исляма,но ако става въпрос за ислямав Иран и Сирия,тогава исляма е чудесен,защото и приятел на християнския му вожд.Като прочетеш разсъжденията на русофила и разбираш защо Русия е на такова деридже.Само индивиди със животински инстикти,които еволюцията е подминала се възхищават на тази държава.
57
0
 
14
 
! Отговори
Лицемери преди 7 години
Три четири страни от ЕС,активно помагат на терористите в Сирия и са виновни за касапницата в Сирия....
56
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето на това се казва евролицемерие,,Народа да реши,но Асад бъдеще няма.Набързо му лепнаха 300 000 убити. Истината е корено различна,Сирия си беше цветуща държава без ислямисти ,дори в опозиция ,камо ли на власт.Но някой реши ,да организира ,,арабски пролети" от Либия до Сирия ,резултата всички го знаем.
55
0
 
5
 
! Отговори
ционисткия план Йино преди 7 години
"Всеки вид между Арабска конфронтация ще ни асистира в краткосрочен план и ще скъси пътя към по-важната задача за разкъсване на Ирак на деноминации като в Сирия и Ливан". Всичко останало е измама и производни!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Планът Йинон"Сирия ще се разпадне в съответствие с етническата и религиозна си структура на няколко части като в Ливан ,така,че ще има шшиитска алауи държава на крайбрежието,сунитска държави в района на Алепо,друга сунитска в Дамаск враждебна на северния си съсед,друзите също ще установят държава".
53
0
 
19
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Ердоган към турците: Опълчете се срещу "внуците на нацизма"! Асад диктатор а тоя ислямист какъв бе европейски умници!
52
2
 
19
 
! Отговори
ЛЯВ преди 7 години
Е това се казва евроатлантически ценности: сирийския народ да реши но да не е Асад
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2/3 от Сирия е в границите на ционисткия план Велик"Израел".Цитат от Ционисткия план за Средния изтокн на Одед Йинон"Разпадането на Сирия и Ирак на етнически или религиозни части като в Ливан е главната цел на Израел на източния фронт в дългосрочен план,а разпадането на военната мощ на тези държави служи като главна цел в краткосрочен план".
50
0
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
кой го бръсне ЕС за нещо относно Сирия?