Страстите около референдума в Турция взеха две жертви

Двама души са загинали при сбиване пред изборна секция
Обновена: 16 апр 2017 15:54 | 16 апр 2017 14:23, Камелия Цветанова
108
Страстите около референдума в Турция взеха две жертви
Снимка: Reuters

След сбиване пред изборна секция в югоизточната турска провинция Диарбекир двама души загинаха, съобщава "Фокус" като цитира телевизионния канал ABC News. 

Спор между две семейства е прераснал в смъртоносно сбиване в градината на селско училище, където хората гласуват на референдума за изменения в Конституцията на Турция.

Още по темата
Засега не е ясна причината за спора.

Според турска информационна агенция, свата въпрос за "различия в политическите мнения".

Един човек е настанен в болница, двама са задържани.


Днес турците гласуват "за" или "против" поправки в основния закон на страната.

Предвижданите промени в Конституцията ще дадат изключителна власт в ръцете на президента.

Ако референдумът има успех, към новата система ще се премине през 2019 г.

Според новите поправки следващите избори за президент и парламент ще се проведат на 3 ноември 2019 г.
 
"Днешният референдум е вот за бъдещето на Турция“, заяви пред журналисти турският президент Реджеп Ердоган.

"Дай Боже тази вечер нашият народ да пристъпи в бъдещето, правейки очаквания избор“, коментира държавният глава, след като гласува в азиатската част на Истанбул.

Ердоган заяви, че "ще постигнем съвременната цивилизация, мечтана от героя Ататюрк”, макар референдумът да цели окончателно премахване на политическата система, създадена преди век.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу остро критикува днес чужди страни за това, че са се опитали да повлияят върху исторически референдум в Турция за разширяване на президентските пълномощия.

Някои "от чужбина се опитаха да кажат на турската нация какво да прави", посочи Чавушоглу.

"Те заеха страна, но днес решението принадлежи на нашата нация", каза той.

Чавушоглу не уточни кого има предвид, но по време на кампанията за референдума се създаде силно напрежение между Турция и някои европейски страни, по-специално Германия и Холандия.

Според премиера на страната Бинали Йълдъръм всякакъв резултат от референдума ще е успех за нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диваци
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "Мустафа"Турците не Ви мразят,може би защото няма за какво ,човек се мрази само ако има причина;)както се казва:по безплодно дърво ,камъни никой не хвърля;)ТО И ПО ПЛОДНО ДЪРВО КАМЪНИ НЕ СЕ ХВЪРЛЯТ ,А СЕ КАЧВАШ НА ДЪРВОТО И БЕРЕШ ПЛОДОВЕТЕ !КАМЪНИ СЕ ХВЪРЛЯТ ПО ЛОШИ КУЧЕТА ! А ПРИ ХОРАТА КОГАТО СА ЛОШИ ТЕ БИВАТ МРАЗЕНИ !
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези тука пак не са в час. Двама са застреляни от синът на кмета, а трети е ранен. Гледайте турска телевизия бе, не само руска.
17
2
 
8
 
! Отговори
един там преди 7 години
Пука ми за Турция! Страната с най-голям туристически потенциал в Евразия, скоро време ще се радва да посреща толкова туристи, колкото малка България! Добре е за тях, че поне с руснаците си оправиха взаимотношенията, че иначе съвсем без туристи можеше да останат!
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТО Е ЯСНО, ЧЕ ЩОМ СЕ ПОЧВА С КРЪВ И С КРЪВ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ!ЖАЛ МИ Е ЗА ТУРЦИЯ НО НЕЯ ВЕЧЕ Я НЯМА!!!!!!!!!!ХАЛИФАТ ЕРДОСДУХАНИЯ Е ВЕЧЕ ФАКТ!
15
4
 
7
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Турците не Ви мразят,може би защото няма за какво ,човек се мрази само ако има причина;)както се казва:по безплодно дърво ,камъни никой не хвърля;)
14
4
 
4
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Не мога да разбера защо за- САЩИТЕ ,РУСИЯНИТЕ , ФРАНЦУЗИЯНИТЕ И ДР. може ,а за ТУРЦИТЕ- НЕ МОЖЕ ???И в БГ е същото ! Всички гадове говорят : "Ние сме парламентарна република -"НИКОЙ ДА НЕ МЪРДА" !!! Що бе ...може да сме президентска и да процъфтим!!! Щатска правосъдна система : Народът ще каже дали си виновен , а не "***.ите, пед.раси ПОДКУПЕНИ - съдльовци / от никому не избрани/!Обаче убиецът на БГ икономиката американеца "РАН и РЪТ" казва ...а не.не неможе!!! " НА КРАК О ПАРИИ ПРЕЗРЕНИ...
13
7
 
7
 
! Отговори
eu comentar преди 7 години
До Анонимен-Koy normalen ste hodi tam na kurort,da vzeme nakoya idilska maymuna da grimne i nabirzo pes u drugia svat.Da karat tam s arabskite kamili zayedno nali sa edni i sisti tikvi ot kamennata era.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жертвите ще започнат тепърва след като референдума мине с Да
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие вашето *** за курорт ли го смятате-хахахаха...че тук са само най-бедните българи и английските алкохолици,а забравих и едни други,които идват на"рахат"туризъм;)
10
10
 
17
 
! Отговори
Турция е затвор преди 7 години
Това на снимката е илкокул - преведено на български -начално училище !Забележете ,че всички прозобци са с метални решетки ! Още от най-ранна детска възраст турците започват да живеят под контрол зад решетките ! Който се осмели да се опълчи дори и с думи ,бива преследван като " враг на турския народ " !
9
4
 
6
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
до:zulu Визираш себе си нали;)
8
10
 
3
 
! Отговори
ZULU преди 7 години
До "Мустафа"-HA HA MAY MNOGO BEZPLATNI SPAGETI I MAKARONI SI IZAL KOMSI,MNOG DOBRE ZNAES CHE AKO NE SPECHELI RECO SVIRSVA AVANTATATA ZA TROLOVETE
7
15
 
14
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Този"престъпник"направи така,че да има най-доброто здравеопазване на балканите ,макар и скъпо е в пъти по качествено от това което се предлага тук.Може би за това ,голям процент от българите се лекуват при този "престъпник"
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахахах, толкова е тъпо, че чак е смешно, *** фанатици! Ето затова примитивните не трябва да имат право на глас, те не знаят как да използват демокрацията.
5
13
 
10
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Тази вечер Турция ще празнува.Омразата е единствено оръжие на неможещите,на неспособните,на завиждайте,на такива като Вас!
4
4
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 2 Ти шегуваш ли се? Как ще иска тази турска ориенталска фанатична сбирщина да сваля Ердоган от власт като вижда в него себе си?
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Овцоебецът ще стане баща на нацията...
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** гнусното, идва ми да се преселя на Сатурн. Накъде отива тоя свят, не е за вярване!
1
5
 
16
 
! Отговори
23 санта преди 7 години
Хубава работа амаааа ;)))