ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря

В текста Съветът определя поведението като дестабилизиращо
20 апр 2017 10:45,
153
ООН поиска да осъди Пхенян за ракетен опит, Русия ги спря
Снимка: архив, Reuters

Русия блокира в сряда внесено от САЩ предложение Съветът за сигурност на ООН да осъди последния ракетен пуск на Северна Корея, при все че текстът бе подкрепен от Китай - съюзник на Пхенян. Това съобщиха дипломати, предаде Франс прес.

Американският проект съдържаше искане Пхенян да се въздържа от нови опити с ядрени заряди или балистични ракети след несполучливото изстрелване на ракета в неделя.

Според дипломати от Съвета Москва е искала да допълни текста с части от предходна декларация, сочещи по-специално, че е необходимо да се стигне до решение чрез диалог.

Ред дипломати, пожелали анонимност, признаха, че са изненадани от решението на Русия да блокира текст, подкрепен от Пекин - обичайния дипломатически чадър на Севера в механизма на ООН.

В блокирания проект членовете на Съвета изразяваха "безгранична тревога" от "твърде дестабилизиращото поведение" на Северна Корея и отново заплашваха със "съществени мерки" срещу комунистическия режим.
Миналия месец Съветът твърдо осъди с консенсус поредица от ракетни пускове в КНДР. А след седмица участниците в този орган ще обсъдят ситуацията около Северна Корея под председателството на първия дипломат на САЩ Рекс Тилърсън.

Междувременно постоянният представител на САЩ и ротационен председател на Съвета за сигурност Ники Хейли заяви пред репортери, че Вашингтон не търси конфликт със Северна Корея, и призова Пхенян да не дава повод за започването му. "Топката е в тяхното поле", каза тя.

Американският вицепрезидент Майк Пенс предупреди вчера Северна Корея да не подлага на изпитание решителността на въоръжените сили на САЩ, които по думите му ще дадат "смазващ" отговор на всяко нападение. Той нарече Пхенян "най-опасната и неотложна заплаха в региона".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че страните, намиращи се "на фронтовата линия" в тази криза - Китай, САЩ, Япония, Южна Корея и Русия, трябва да възпрепятстват с всички средства стремежа на Пхенян да се въоръжава, допълва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато форумният муррззилаж защитава със зъби и нокти нещо, значи това нещо е грешно.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 62А-а, значи отровите над джунглата са благодеяние за дребничките виетнамци. Също като напалмът... Ами, тогава Виетнам да плаща за дарените хербициди... така ли, кривоусти агрономе...
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44Охо, значи канадците са ти ясни, а, пък и част от сащарите, тия от Аляска и северните щати - там всичко живо е с уш'анки, иначе ще им опаднат ушите от студ. Двойкар ли си бил?
45
3
 
8
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
на този си мислех да му пиша нещо от сорта:от войната по пътищата умират 1000 човека в България, а от войните предизвикани от сащо и мушето умират милиони!Как е тази статистика :DНай - лесно е да си измислиш скалъпена статистика с несравними данниВъпроса е има ли умни и красиви да вярват
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин подкрепя тероризма, днес.бг работи за Путин. всички новини са реклама за Путин и пишат това което не съвпада със западните новини!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 50Ти гледай на теб да не ти ядат скоро пшеницата. Че който копае гроб другиму, сам пада в него. Ракът не прощава, *** на преглед, коварна болест е, крие се до последно... Не ти ли се зачервяват очите, и сутрин ти се завива леко свят и хриптиш, придърпва ти леко коремният мускул - лоши признаци...
42
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най голямата заплаха за света е америка лошото че има много промити мозъци.Войната винаги е вървяла ръка за ръка с америка.Кажете ми къде по света е имало военен конфликт, без да се намеси сащ няма такъв.Има много мър.ши подкрепящи терористите от сащ.
41
1
 
39
 
! Отговори
яндекс.ру преди 7 години
за час и половина стрийминг по сайтове пълни с вируси, бях атакуван 47 пъти от една машина. В днес.бг за 5 минути цъкане по новините 178 - яндекс.ру196 - цндйс-клаудфлеар.ком118 -цдн.табоола.ком120 -гугълтагмениджър.комАз по гнусна дупка от това място скоро не бях засичалУспех с ползването на сайтченцето !
40
7
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Русия отново се прояви като "миролюбива " страна ,поощряваща най гадното ядрето оръжие. Това е оръжие за масово поразяване и трябва да се забрани и унищожи в целия свят.Дебелото прасе трябва да бъде незабавно заклано , доката не е запалило света.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38Да, има един синдром... А освен това, пука им на краварските търговци, какво ядат хората в САЩ, расло на отровена земя. А за Япония ... тя и Германия бързо се оправи след войната благодарение на САЩ, защото САЩ никога не воюва на своя територия, а на чужда префектно разрушава и... после дарява, защо обаче, раздвижи си циментираното мозъчле. Та и с Япония - лесно се правят благодеяния на наказани и лишени от права 2 държави заради военни престъпления... Чао, чети наръчника...
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 40 Тъй де, държавата с най-голямо собствено достоинство, беше Германия при Хитлер. Сега приема емигранти. Не е въпросът да се дървиш с гол ***, а да внимаваш да не ти го вкарат отзад. Щото като ти го вкарат, вече си си ... Това да се разбере от едно милиционерче е непостижимо. Затова Китай не издига за ръководители милиционери, а прави икономика.
37
4
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
другаре, не забравяйте че за китаеца "всичко под небето е китай" , и че той не се счита за по малкия брат на страната, образувана от търговските постове на викингите. прочие, в руските ресурси излезнаха едни коментари че на севернокавказки окръг (чечня) са и изписани 100 милиарда рубли вересия газчица (и то спрямо 2016). малко преди за нас газта да поскъпне. интересното е че това некак си тая медия не го отрази.
36
1
 
7
 
! Отговори
Зоран преди 7 години
Няма как да ги предадат, нали са товариши. Вече са тристранка даже: Ердо-***..н-Ким.
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 40Да де, затова правят с Русия газопровод за тях си ... А че Китай има силно развито чувство за национално достойнство, така е. Китай е най-достойната и умна държава. Подобно нещо е и Турция, колкото и да не ни харесва това. Ердоган е МЪЖ, който не предава държавата и народа си.
34
6
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Изгърбич , халлал да са ти 20-те лева.А *** наистина си Неграмотян...
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30 Мътен ти е изразът, роден от мътилката в главата ти, главатарю на "тролчетата". Дано можеш поне да посочиш едно мирно предложение без "заден" готов план за следваща разруха, ограбване на материални и човешки ресурси, ликвидиране на национална икономика, безработица, облагодетелстване на националните компрадори и тотално пауперизиране на 90 % от населението... хайде, кажи...
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20 Ами така е. Китай по по принцип води мека политика, когато не го засяга пряко, или стратегически и винаги държи рзервни варианти. Той например никога не взе отношение нито по Сирия, нито по братска Украина, което клетото милиционерче от КГБ взе за слабост и подръжка. Със СК, обаче Путин набута Китай право в говната, което няма да му се прости. Китай счита това за лично собствен район. Те не разрешиха на Русия дори участие в някой газопровод.
31
8
 
6
 
! Отговори
неразбрал преди 7 години
до 30! За кое "мирно решение" говориш другарю гербераст?За Виетнам, Афганистан,Ирак, ,Сирия,Либия,Сърбия и т.н. и т.н. Бегай да учиш! С ритане на топка и ръфане на филия с мас можеш да станеш най-много Тиква.
30
4
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До ха-ха-хаабе не знам кое е смешно и кой е прос, ама ако питаш несторова чия е , свет ше ти се извие. а дваесе лева хонорар са си дваесе лева хонорар. разбирай ме както искаш.
29
7
 
11
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Някой изненадан - няма! Жужи е изкукуригал....Разбира се.че САЩ ще ударят Ким...стартовите площатки...лабораторий..военни обекти. А другото е ясно - единна Корея....Сибир на Китай....далечният исток и остр. на Япония . а Жужи в килията на Милошевич в Хага !