Схватката за Крим между Русия и Украйна в Хага – наравно

Киев обвини бунтовниците, че дискриминират малцинствата
Обновена: 20 апр 2017 10:13 | 20 апр 2017 09:23,
187
Схватката за Крим между Русия и Украйна в Хага – наравно
Снимка: архив, Reuters

Първата схватка между Русия и Украйна в Международния съд на ООН завърши фактически с равен резултат, пише "Комерсант".

През март Украйна обвини Русия, че поддържа тероризма чрез финансиране и доставка на оръжия за бунтовниците в Украйна, също и че дискриминира етнически малцинства. Вчера Международният съд в Хага отхвърли иск на Киев да се блокира руската подкрепа за сепаратистите, но нареди на Москва да спре дискриминацията на татарите и други малцинства в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Съдът не натовари Москва с никакви задължения, засягащи Донбас, а след вчерашното предварително решение предстои дългогодишно гледане на делото по същество, уточнява "Комерсант".

Съдиите само припомниха, че е необходимо да се изпълняват Минските договорености за уреждане на конфликта в Украйна, но не обвиниха нито Москва, нито Киев, че не ги изпълняват, изтъква руският вестник.
Решението на Хага задължава Русия по-специално да разреши дейността на меджлиса - представителен орган на кримските татари - забранена с решение на федералния Върховен съд, посочва "Комерсант".

Така съдът се намесва във вътрешните работи на Русия, коментира пред изданието кримско-татарският обществен деец Васви Абдураимов. Според друг активист на малцинството - Шевкет Маметов, съдебният процес в Хага е инициатива на лидерите на меджлиса, чиято цел е "да получат грантове от Запада", а "правата на кримските татари са изцяло гарантирани в Крим".

И двете страни настояваха вчера, че решението на съда в Хага е в тяхна полза. Украинският президент Петро Порошенко го нарече "многообещаващо", задоволство изрази и зам.-министърката на външните работи Елена Зеркал. Кремъл не коментира, но шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов каза, че с иска си Киев "е сбъркал в сметката", добавя "Комерсант".

"За Русия е много важно, че съдът зае принципна позиция и не подкрепи изявленията на Украйна за някаква "агресия", "окупация" или за статута на Крим", цитира "Московский комсомолец" реакция на руското външно министерство във Facebook.

Представители на украинската общност в Крим и на кримско-татарския меджлис не вярват, че Русия ще изпълни решението на Международния съд, пише руският опозиционен всекидневник "Новая газета".

Дори ако Москва възстанови дейността на меджлиса, "държавните структури ще положат усилия да превземат представителния орган на кримските татари и да го направят лоялен към Москва", заявява зам.-председателят на този орган Нариман Джелялов.

Според него подобен опит вече е имало през 2015 г., когато руски чиновници настоявали начело на меджлиса да бъде назначен "лоялен към Русия" кримски татарин. "Отказахме и точно тогава започнаха гоненията", казва Джелялов.Според него руските силови структури разполагат с "широк спектър от възможности" за натиск върху меджлиса - "от криминални дела до забрана за влизане" в Крим.

Кримските украинци се съмняват, че Русия ще се подчини на съдебното решение да осигури достъп до образование на украински език в Крим, посочва изданието.

"Кримските власти най-вероятно ще задействат любимия си отговор, че на полуострова няма желаещи да учат на украински език. В краен случай винаги могат да покажат Академическата гимназия в Симферопол, където наистина обучението е на украински. И още няколко "учреждения витрини", заявява пред "Новая газета" Леонид Кузмин, основател на Украинския културен център в Симферопол.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Смешници преди 7 години
Искът на Украйна няма нищо общо с Крим или военна интервенция! Искът е за нарушаване на международните конвенции за борбата с финансирането на тероризма (тоест за финансиране и подкрепа на Донецката и Луганска републики (ДНР и ЛНР), които Киев счита за терористични организации) и за проява на расова дискриминация, (че уж кримските татари били подлагани на гонения, а Меджлисът бил незаконно разпуснат).
19
2
 
14
 
! Отговори
майорски преди 7 години
Украйна беше силна и уважавана държава когато беше заедно с Русия ...дори и великите сили я уважаваха защото зад нея стоеше "..големият брат .." ... заедно и двете държави бяха силни ..след като настъпиха промените след Майдан (подобно на нашата "демократическа революция 1995-1997") ..Украйна се превърна в регионална държава .... подконтролна на САЩ и Европа.Русия също стана по слаба ..... но това е Русия ! тя шще се изправи ...още повече има силно ръководство в момента!за Украйна се смнявам
18
1
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Или си роден след 2000 година и неможеш да раздъждаваш или просто толкова ти е умственния багаж. Населението на Крим чрез референдум избра да бъде към Русия. Така, че този въпрос е приключен завинаги.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koi vece Im viarva na tezi kravarski podloggi.Vidia se v minaloto kakvo poruckovo pravosudie razdavaha.Apropo-kolko surbi umriaha po vreme na razglezdane na delata Im v zatvora v Haga.16...Tolkova za tezi kattili v togi.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22Ха-ха-ха-ха......че къде СЕ УЧИ тази "ГЕОПОЛИТИКА"????? И КЪДЕ СЕ ЧЕТЕ???Геополитиката я ПРАВЯТ СИЛНИТЕ ДЪРЖАВИ! А другите, такива като нас например, леко си подсмърчат под сурдинка и си сменят дрешките и парцалките в зависимост от вятъра, който духа и, естествено, накрая се оставяме да ни издуха именно този вятър!
15
0
 
16
 
! Отговори
Таси преди 7 години
Съдът в Хага няма право да налага на суверенна държава каквото и да било.Всяка държава си има закони.Да наложи на Ердоган нещо,да накара Ислямска държава да спре терора.Питам-на колко езика се преподава в училищата и университетите в Германия,във Франция,в Испания, в Холандия, Дания,Австрия?Дали всяка народност,живееща там,има свой език в училище? На колко езика се преподава във великите САЩ?И Хага са американски *** и се занимават с политика.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте нещо за Ердоган, че скучаем...
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Първо, това че някой ти е подарил НЕЗАКОННО някаква територия БЕЗ ДА ПИТА ХОРАТА ТАМ, не я прави твоя! Както ДАДЕНА, ТАКА И ВЗЕТА!!! И най-важното - ТАМ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО укропски ракети!!!! ТОВА СА БИЛИ СЪВЕТСКИ РАКЕТИ, а по всички документи Русия и първоприемник на СССР! ИДОСЕГА ИЗПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ НА СССР, ЧЕ ДАЖЕ И ТЕЗИ НА бившите републики! А те, чистички, се докараха до крах! Защо укропите не си плащат дълговете? НЕМА ДЪЛГОВЕ, НЕМА РАКЕТИ!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Ако има някой да извърта, то това си ти! Ха-ха-ха-ха.......я *** моля те и кажи на Екатерина Велика ЧИЙ Е КРИМ!!!!!!!! Колко сте смешни.......ЧУЖДОТО НАСРЕД ПЪТ СЕ ВЗЕМА!!!! И престанете с този "украински Крим", на ВСИЧКИ им стана ясно, че не е въпроса за укропите!!! ТАМ ИСКАХА ДА СЕ НАСТАНЯТ краварчетата, ама нещо им счупи "искача".....РУСНАЦИТЕ СИ ГО ВЗЕХА! Абе, руснаците 10 войни водят за Крим, та сега ли някой ще ги спре?!
11
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да оставиш военна база на съседна държава на своята територия(Севастопол) и да не очакваш анексия,още повече да предадеш доброволно ракетите си!Ела Вълчо изяш ме!Найвност или постсъветски синдром!?
10
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия ще върне заграбеният Крим рано или късно. Това е 100% сигурно.
9
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБоби, каквито и софистики да ми извърташ тука в полза на агресора и захватчика Русия, запомни следното. Русия ще бъде позорно изгонена от Крим и ще плаща репарации и контрибуции за глупостите които сътвори Путин в размер на минимум трилион долари. В рубли си го изчисли ти, тъй-като си вярна руска пoдлога и знаеш курса на рублата със седмици напред.
8
4
 
23
 
! Отговори
ааа преди 7 години
Каква схватка бе ,въпросът с Крим се реши окончателно още 2014 г.
7
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдът в Хага е задължил Русия да възстанови кримско татаският меджлиз (парламент) закрит след руската окупация на Крим, както и да възстанови преподаването на украински и татарски в училищата на Крим. Реакцията на Москва беше както винаги бандитска, заявявайки че няма да се съобразят с решенията на съда в Хага, щото те са най-умните и най-способните във Вселената.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Ти или си сънувал или намерено подвеждаш! НИЩО ПОДОБНО НЯМА В НИКАКВИ РЕШЕНИЯ!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, като пишете глупости, поне да бяхте се поинтересували за ИСТИНАТА! Какъв "достъп до украински език"....В КРИМ ИМА ТРИ ОФИЦИАЛНИ ЕЗИКА - РУСКИ, УКРАИНСКИ И КРИМСКО-ТАТАРСКИ! И всичко е преведено на трите езика!!! Вие за малоу.м.н.и ли ни вземате? А "меджлиса" е признат за терористически, защото остави хората без ток и вода в лютата зима, УЖ НА СВОИТЕ СИ ХОРА!!!!! Престъпници, а не межлис! А я по-добре напишете в укруината КАК "уважават" малцинствата! Пълен геноцид!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна ще пие студена вода вместо водка.....
3
2
 
20
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
"Киев обвини бунтовниците, че дискриминират малцинствата"само преди броени месеци министърката на "Културата" на Украйна нарече Руснаците "генетично непълноценни"зверствата на Укро-фашистките банди над Руското население на Крим потресоха света ...е света които Сорос не мойе да цензурира ....Наглостта и лицемерието на хунтата в Киев са съвсем по западните стандарти .... то 4-рима от тях са с Американски паспорти .....
2
1
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Днес нещо от рано сутринта сте се надрусал.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Русия не е агресор, щом съдът в Хага не го констатира. Явно Европа изоставя Украйна, като за последствията за разрушената си държава, са си виновни самите украинци.