Папата зове: Без насилие във Венецуела, да се зачитат правата!

Има бежански лагери, които са си концентрационни, смята той
30 апр 2017 16:55,
12
Папата зове: Без насилие във Венецуела, да се зачитат правата!
Снимка: Reuters, архив

Папа Франциск призова днес за зачитане на човешките права и прекратяване на насилието във Венецуела, където бяха убити близо 30 души при протести този месец, предаде Ройтерс.

Главата на Римокатолическата църква осъди в традиционната си неделна проповед пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър" "дълбоката хуманитарна, социална, политическа и икономическа криза, която изтощава населението."

Венецуелската опозиция настоява за избори, автономност на парламента, където тя има мнозинство, хуманитарна помощ от чужбина за облекчаване на икономическата криза и свобода за над 100 активисти, хвърлени в затвора от правителството на президента Николас Мадуро.

"Отправям сърдечен призив към правителството и всички елементи на венецуелското общество да избягват формите на насилите, да зачитат човешките права и да търсят решение по пътя на преговорите", каза папа Франциск.

Антиправителствените протести във Венецуела често прерастват в безредици и сблъсъци с полицията.

Изпълнителната власт също мобилизира поддръжниците си за участие в шествия и митинги. Във вторник генералната прокуратура съобщи, че към 25 април жертви на насилие при масови шествия на привърженици и опоненти на президента Мадуро са станали 26 души, отбелязва ТАСС.

На пресконференция при завръщането си от двудневно посещение в Египет папа Франциск защити неотдавнашното си сравнение на препълнените бежански лагери с концентрационни лагери, допълва ДПА.

"Не беше лапсус. Има бежански лагери, които са истински концентрационни лагери", заяви папата.

По думите му много хора са затворени в тези лагери. "Да си затворен на едно място и да не можеш да правиш нищо, това е лагер", заяви Франциск.

На 22 април папата обяви на специална религиозна служба в Рим, че "много бежански лагери са концентрационни лагери заради пренаселването им".

Някои еврейски групи разкритикуваха това изказване на папата заради нацистките концлагери, а други го определиха като оправдано.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Ортодокс преди 6 години
Католическите boy lover-и нямат право на изказвания.
7
0
 
3
 
! Отговори
Ислямска държава уда преди 6 години
А за Турция нещо да каже?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бразилия що я прескочи и там протестират ;)
5
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Папата като е така загрижен за положението във Венецуела да отдели само 1% от несметните богатства на Ватикана и да ги прати натам. То само с думи не става!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее, драги ми Папо, не може навсякъде проамерикански марионетни правителства. Трябва да има и хора с Мадуро/и. Ако не ти изнася бегай да погалиш Орхидейника по Тиквата за да му станете четирима в колекцията.
3
2
 
3
 
! Отговори
Watts преди 6 години
Папата е една политическа ***
2
2
 
10
 
! Отговори
Европеец християнин преди 6 години
Хайде,свети отче,отивай си в Латинска Америка да ги оправяш.Нищо не правиш за Европа и християнството.Лицемерен йезуит.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PAPATA E NA VSYAKA MANDGA MERODIA--NO NIKOI NE SE INTERESUVA OT NEGOVOTO MNENIE.