Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата

Победата на Макрон е добра за България, смята Първан Симеонов
160
Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата
Кадър: bTV

Победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е положителна за България, тъй като страната ни е една от най-еврооптимистичните в ЕС, заяви пред "Фокус" политологът Първан Симеонов.

Той отчете, че тук европейският оптимизъм е подложен на преосмисляне в последните месеци и години. "Все пак България остава една от страните, която отбелязва ползи във връзка с членството си в ЕС, затова и страната ни трябва да се радва от случващото се, защото то потвърждава европейската перспектива. В същото време трябва да си даваме сметка, че голяма част от европейските общества ще стават все по-чувствителни на тема достъп до своята социална система и пазара на труда. България трябва да си дава ясна сметка, че Европа наистина потегля на повече скорости и ние очевидно не сме в първата. Това може да е проблем за нас", коментира политологът.

Според него трябва да си даваме сметка, че политическите процеси в нашата част от света стават все по-турбулентни, средата става все по-непредвидима.

"Това означава нови предизвикателства, в които страната ни има две опции – или да се снишава и държи провинциално, балансирайки и надявайки се бурята да се разминава всеки път, или страната ни трябва да покаже силно лидерство, визионерство, доколкото е възможно, за да се позиционира в новите геополитически реалности в изгода на своя народ", коментира Симеонов.

Според него новите процеси в Европа като цяло, са предизвикателства, които за момента България приема плахо, боязливо. По думите му страната ни се опитва да балансира, да бъде добре с всички.

"Без значение от загубата на Льо Пен, трябва да си даваме сметка, че тежестта на радикалната популистка десница във Франция се доказва като устойчива тенденция, симптоматична за цяла Европа", каза още Първан Симеонов. По думите му друго важно, което показват резултатите е, че разликите между радикалната десница в западния и източния вариант намаляват.

"Дълго време си мислихме, че радикално десните в Западна Европа са различни от своите събратя в Източна Европа, защото те оперират при различни обществени обстоятелства на различни нива на социална сигурност, обезпеченост и разслояване. Сега все повече става ясно, че и в двата случая водещото е идентичностното говорене – ние срещу тях, суверенитет или глобализация", каза Първан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
18
 
! Отговори
спете спокойно деца преди 6 години
"Всички живо тни са равни.Но някой са ПО РАВНИ ОТ ДРУГИТЕ!"Джордж Оруел от романа ''Фермата'' . Няма да ревете ,няма да капризничите ,ще сте послушни ро би .Ще си плащате и усмихвате и радвате под звуците на масо нската музика на Бетовен "Одата на радостта"
84
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че победата във Франция е с участието на над 10 млн. граждани от чужд произход и гласове от островите. Но нали това е целта - обезличаване на европейската култура. Само за миналата година има между 30 и 40% спад на посещенията в Париж от европейци и Далечния Изток. Думи на Макрон: "Френска култура на съществува". Да им е честито.
83
2
 
13
 
! Отговори
Първан Симеонов е преди 6 години
нищо друго освен едно платено ло по та ло. Ние и сега сме на задна скорост. Примери: с колко по-малко се плаща в БГ за единица площ, за глава *** и за всичко останало. Какви нищожни квоти имаме в сравнение с другите страни и това досъсипа производствата ни. Като се добави и затварянето на АЕЦ и концесиите дето ни ограбват златото и другите ценни метали, а за Бг по-малко и от 1% - просто смешно, ако не беше много тъжно.
82
4
 
16
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата------Е, някои се движат на първа, други на втора, а ние сме единственните движещи се на Задна!
81
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо му няма на ЕС ,проблемът е 4е Русия и САЩ се опитват да му вкарват прът в колелата , изпращат терористи и какво ли не още .Сега разбирам защо Хитлер искаше да ги постави на място .
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ное трета или пета задна сме? Да ни определят най после, че да си знаем. То ЕС май няма предни. Все ни е отзад.
79
3
 
11
 
! Отговори
Rally преди 6 години
Ние отдана си караме на различна скорост, превключили сме на R и си се возим
78
8
 
4
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
България в Европа е добре лошо е че народа не можа да го разбере.
77
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС позволи на интернационалните концерни да разрушат индустрията на източноевропейските държави и да ги превърне в евтина работна маса на Запада.
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се намира в екзистенциална криза, която рано или късно ще приключи с неговото разпадане, защото още от самото му създаване е създаден на грешни принципи. Даже и в момента ЕС не може да заеме единна позиция по важните проблеми като миграцията, еврото, външната политика, сигурността, икономиката, монетарната политика.
75
4
 
15
 
! Отговори
ГЛЕДАХ ПАРАДА преди 6 години
на 6 май и после гледах на един сайт парада по случай 1300 години БЪЛГАРИЯ. Разликата беше ОГРОМНА. Тогава от 300 бойни самолета прелетяха поне 30. Сега минаха и 3-те последни в изправност. Пак същите
74
5
 
14
 
! Отговори
ПЪРВА ЗАДНА преди 6 години
и единствена. Добре, че няма повече. Иначе досега 28 години напред с пълна скорост към пропаста в ЕС и НАТО
73
1
 
9
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Да се напрви европейска прокуратура и съд и да махнат нашите И може да изравним скоростите
72
2
 
5
 
! Отговори
Дурак преди 6 години
Абе Симеонов ,колко степенна е тая скоростна кутия Европа?
71
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Ха хаааааа, пак ли ще се разпадат ЕС, НАТО, фалит на САЩ и още путински глупости? Последно кога? Пак се посмях :) Ушанковците сте безпомощни комедианти!
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е погрешна конструкция която е обречена на разпад.
69
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте какво се нарича завис преди малко срещам човек които се пребоядиса от една партия в друга незнаино защо същия тоя човек зе да умува за село защо била идвала шевката на герб казвам не стига че друга личност като човек в това село нее идвала ми и завижда бивш човек явно завистник евала на тази жена за втори път ни уважи това е от значение а тия нямам думи
68
3
 
9
 
! Отговори
Бледоликия преди 6 години
Големите късметлии се оказаха 65-80 набор българи.Последните с хубаво детство,подреден живот и бяла Европа-чиста и неопетнена.Сещам се как допреди 25 години и в така наречената Западна Европа се обръщаха да гледат след чернокожи и арабели.Сега не смеят да погледнат в очите дори касиерката в Лидл,Кауфланд,Алди,Алберт Хайн ,за да не ги обвини в расизъм.Белите хора са се наредили на опашката а продавачките си говорят една през друга на арабски,турски или марокански......
67
2
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
МакАрон е умен...ще довърши това, което Меркел пропусне!Африка, и Арабия ще опасат останалото!
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече хора в Европа разбират че ЕС в тази си форма е вреден и ги заличава за сметка разни араби и африканци.