Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата

Победата на Макрон е добра за България, смята Първан Симеонов
160
Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата
Кадър: bTV

Победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е положителна за България, тъй като страната ни е една от най-еврооптимистичните в ЕС, заяви пред "Фокус" политологът Първан Симеонов.

Той отчете, че тук европейският оптимизъм е подложен на преосмисляне в последните месеци и години. "Все пак България остава една от страните, която отбелязва ползи във връзка с членството си в ЕС, затова и страната ни трябва да се радва от случващото се, защото то потвърждава европейската перспектива. В същото време трябва да си даваме сметка, че голяма част от европейските общества ще стават все по-чувствителни на тема достъп до своята социална система и пазара на труда. България трябва да си дава ясна сметка, че Европа наистина потегля на повече скорости и ние очевидно не сме в първата. Това може да е проблем за нас", коментира политологът.

Според него трябва да си даваме сметка, че политическите процеси в нашата част от света стават все по-турбулентни, средата става все по-непредвидима.

"Това означава нови предизвикателства, в които страната ни има две опции – или да се снишава и държи провинциално, балансирайки и надявайки се бурята да се разминава всеки път, или страната ни трябва да покаже силно лидерство, визионерство, доколкото е възможно, за да се позиционира в новите геополитически реалности в изгода на своя народ", коментира Симеонов.

Според него новите процеси в Европа като цяло, са предизвикателства, които за момента България приема плахо, боязливо. По думите му страната ни се опитва да балансира, да бъде добре с всички.

"Без значение от загубата на Льо Пен, трябва да си даваме сметка, че тежестта на радикалната популистка десница във Франция се доказва като устойчива тенденция, симптоматична за цяла Европа", каза още Първан Симеонов. По думите му друго важно, което показват резултатите е, че разликите между радикалната десница в западния и източния вариант намаляват.

"Дълго време си мислихме, че радикално десните в Западна Европа са различни от своите събратя в Източна Европа, защото те оперират при различни обществени обстоятелства на различни нива на социална сигурност, обезпеченост и разслояване. Сега все повече става ясно, че и в двата случая водещото е идентичностното говорене – ние срещу тях, суверенитет или глобализация", каза Първан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На калпави атлантици(българска шорошшоидна ***) русофилите им пречат. Изобщо на тях все някой друг им е виновен за неуспехите.
64
13
 
13
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Естествено че няма да сме в първата...При наличието на толкова русофили,които дърпат България в посока Масква,трябва да сме много щастливи че въобще сме в ЕС...
63
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главният враг на ЕС е русляма
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EС се разпада раздиран от вътрешни противоречия.
61
3
 
12
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Усещате ли че сега ес ще обяви за главен враг на шизофренията си Популизма, с който трябва да се борят, точно както комунистите преследваха главния враг на народа 45г. Който бил това което искаха хората, частна собственост за всички и заплащане според труда. А сега хората искат промяна в ес и това е лошо, популистко било... Значи всичко което искат хората е лошо, а което искат корпорациите е хубаво!
60
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заветна мечта на руските пpимати е разпадането на ЕС. Но колкото старата имоерска мечта да завладеят Истанбул и проливите се сбъдна, толкова ще се сбъдне и тази. Троловете ще поквичат, поквичат пи форумите и ще си подвият койручетата.
59
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа е потеглила към края си на бял и християнски континент.
58
3
 
12
 
! Отговори
Орбит преди 6 години
Още от много години сме сателит на Великите сили без собствено право на глас.Нищо ново под слънцето.
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме периферна страна със затихващи функции
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 82На теб естетвено никой нищо няма да даде а ти си цвикай руските олигарси само ще купят гръцките остови и територията няма ЕС няма тоя оня дълга тряба да се връща.
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу Америка! Да живее Евразийско-анадолския съюз!
54
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка в велика и непоклатима!
53
5
 
18
 
! Отговори
Циник 2 преди 6 години
Скоро - всеки в Европа ще се наложи "да се спасява по единично" !САЩ, и Китай точат зъби за по-тлъстичките мръвки от европейският кадавър!ЕС беше хубава идея - преди Сирия...Ирак..и Либия...след Мурксул , Обонго, и Refuges welcome...е мулти-култи *** на арабоафрикански м е л е з и, за които няма утре!
52
5
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Още колко дълго Марио Драги ще печата пари?.....за Гърция...за Италия ...за Испания, и Португария? *** в която превърнаха Европа крета само благодарение на Германия!Втория по-сила "донор" за предфалитните европейски икономики - Англия си "би камшика"Мурксулската ханъма "още надува балона" до момента в който се пръсне във всички 4 посоки! Невъзвръщаеми стотици милиарди по всеки крастав арабо-африкански пес...Предната криза на Лемън Брадърс ще ви се стори смешна пред тази която предстои!
51
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Още с влизането си в ЕС България се движи с различна от другите страни скорост. Това че тръгвала сега чак на друга е спекулация! Отказа на практика от Реформи а не друго, автоматичски опредлеля и "скорстта"! Лъжене на ЕС 10 години примерно че се прави Съдебна реформа, е точно като "дръпната ръчна спирачка"! Казано в пряк текст точно Българските управници не друг с имитацията на реформи са вновни за бавната скорост доколкото изобщо я има на държавата!
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ивоФранция клекна, няма да се бори...
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един въпрос,до всички "българофили",прикриващи робското си запднофилие - щяхте ли да бъдете "българо...",ако не беше така раздиращата ви от омраза Русия,да освободи прадедите ви ,от турско робство,или в момента щяхте с такова настървение,да лижете задддника на Ердоган и въобще нямаше да знаете,че е имало държава и народ,български!Когато и ако голямата част от "този народ",достигне вашето падение,тогава ще изчезне и понятието "българин".Ще остане, един паметник на човешката неблагодарност!!!
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"....България остава една от страните, която отбелязва ползи във връзка с членството си в ЕС, затова и страната ни трябва да се радва от случващото се..." ПОЛЗИ ИМА САМО ЗА НЯКОИ!
47
4
 
2
 
! Отговори
иво преди 6 години
Сега Германия и Франция ще се хванат гуша за гуша за това кой ще доминира и ще взима лъвския пай , а това не води до добро за ЕС , затова Меркел отиде в Сочи при Путин да проучи той коя ще подкрепи !
46
2
 
8
 
! Отговори
Българина до 20 преди 6 години
Ще приема думите ти насериозно, ако едновременно в целия ес се проведат референдуми с три опции съюз политически и икономически, само политически, само икономически, не искаме ес под никаква форма. Хората ше посочат ясно какво искат. Но тогава брюкселското зеле ще замирише в световен вкиснат мащаб