От Брюксел: Протекционизмът ви обрича на бедност

Образование, търговия и прогресивни данъци е рецептата на ЕК
10 май 2017 17:15,
43
От Брюксел: Протекционизмът ви обрича на бедност
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви днес амбиция ЕС да пренапише световните икономически и социални правила в своя полза, така че и обикновените граждани да почувстват ползите от глобализацията.

"Европа трябва да пренапише световните правила, така че свободната търговия да се превърне в справедлива търговия, а глобализацията — в устойчив процес, работещ за всички европейци", заяви първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс при представянето на нова визия за отношението на Европа към останалия свят днес в Брюксел.

Според него неразбирането на последствията от четвъртата индустриална революция е една от причините за разцвета на национализма и изолационизма и за засилената конфронтация по света.

За разлика от антиглобализма, изповядван основно от леви партии, Еврокомисията смята, че глобализацията е избавила от бедност милиони и е позволила бедни държави да догонят по-богатите. Отчита се обаче, че тя е причината за затварянето и изнасянето на много производства от континента и за оставащата висока безработица.

Ако Европа успее да поеме юздите на глобализацията, ще й остане време да се съсредоточи върху образованието, което според Брюксел финансово трябва да е най-големият приоритет на всяка държава-членка, която иска да даде шанс на своите граждани да устояват в променящия се свят.

Еврокомисията смята, че протекционизмът ще задълбочи разделението на бедни и богати в ЕС и затова предлага да се насърчават търговията и отварянето на икономиките към света.

Икономическият зам.-шеф на Европейската комисия Юрки Катайнен коментира критично предложението на новоизбрания френски президент Емануел Макрон "Купете европейското", което цели да накара потребителите да предпочитат европейските стоки пред вносните.

"Не знаем какво точно ще предложи Макрон, но ако идеята е квоти, с които публичните власти да трябва да купуват европейски стоки и услуги, независимо от качеството или цената им, това не се вписва в европейските принципи за обществените поръчки, които защитават интереса на данъкоплатците", заяви Катайнен.

Според Брюксел глобализацията може да носи ползи, ако е правилно управлявана. Тя даже можело да се моделира според интереси и ценности.

Еврокомисията смята, че солидни социални политики, модерно и достъпно образование, прогресивни данъци и инвестирането в иновации ще намалят неравенствата в Европа и ще я направят по-влиятелна в света. Косвено документът показва, че Брюксел няма намерение да премахва кохезионните фондове, а да ги модернизира и да ги насочи към най-уязвимите региони.

В международен план, според Комисията, ЕС трябва да се договори с най-големите икономики в Г-20 за еднакви условия за конкуренция, давайки отпор на вредни и нелоялни практики като укриването на данъци, държавните субсидии и социалния дъмпинг, както и за многостранен инвестиционен съд срещу държави или компании, използващи нелоялни практики. Според Катайнен съгласие в Г-20 ще наложи и в ЕС тези правила, срещу които част от държавите членки сега се съпротивляват.

Документът за глобализация е втора разработка върху предложените от Юнкер на 1 март 5 сценария за бъдещето на Европа след напускането на Великобритания. Еврокомисията вече изложи вижданията си за функционирането на трудовите пазари и социална политика, които включват общи минимални стандарти за закрила на работещите.

Визията за глобализацията ще се обсъди в страните членки и в Европарламента, а Юнкер ще обяви окончателните си инициативи по нея в годишната си реч "За състоянието на Съюза" през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Либерализъм=бедност преди 6 години
Умът ми не го побира: Как е възможно тези "стретези" в ЕК да са толкова обратни и манипулативни. Кой ни обрече на бедност? Либерализмът,според както сочат фактите до сега.Той унищожи и производството ни и образованието ни и демографията ни!Какво високо образование, когато няма къде да го приложиш, че и ниското няма къде да приложиш.И народът се разбяга, защото не може да приложи работната си сила в такава никаква икономика. Като няма народ за какви данъци изобщо говорим щом няма кой да ги плаща?
31
0
 
2
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 6 години
ТЕ СЕГА ПЪРВО ЩЕ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИЙТЕ С ПО 20.00ЛВ
30
0
 
9
 
! Отговори
men преди 6 години
а бе купувайте полски домати и ябълки, холандска салатка и немско "бугарско" кисело млеко не питайте защо... ще цъфнете и ще вържете.за общ пазарец май требват сравними доходи, сравними субсидийки и т.н. кога?
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има 50 университета, плосък данък и мол търговия и не върви.
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е вярно. Русия наложи санкции на Европейските стоки. (не на българските. за нас то е от 1985) за да стимулира родното производство. Резултата недохранено, болно и затъпяващо население. Човек заяква в конкурентна среда.Затова сме по-добри от тях.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ + ОЛИГАРХИЗЪМ = ДЕМОКРАЦИЯ . Системата е виновна, системата, изградена върху лъжи и демагогия. Системата е виновна .
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само крайно заблудени хора могат да вярват в т.н. "глобализация". Тя е 100% американизация. Да се говори за свободен пазар при степента на монополизация в света е върха на демагогията.
25
9
 
7
 
! Отговори
Логик преди 6 години
До Анонимен13А, руснаците няма как да ги догонят по манипулация и пропаганда. Брюксел има един отдел с 20 чиновници, които трябва да спират руската пропаганда. То само в тоя сайт пишат повече от 20 руски трола. Няма как да стане
24
3
 
9
 
! Отговори
Ralica преди 6 години
До luckymanПрекрасно казано, по-добре няма как да се опише цялата тази манипулация на Брюксел спрямо съюзниците!
23
5
 
27
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Пазят си господстващото положение със всички средства! Едно от тях е манипулиране чрез медиите! Че защо не наричате сегашното статукво протекционизъм, когато е налице глобална зависимост от един малък кръг държави и елит, които пускат трохи на по-послушните "съюзници"?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Баце ще го уреди - 200лв необлагаем минимук колкото ще бъде мин пенция, от там до 500лв 20% до 1000лв 30% и на горе 35%Така бедните ще плащат, а богатите ще преживеят!
21
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободно движение на стоки и капитали , но с една малка особеност- немски стоки и капитали. Тръгни да търсиш в германия нещо българско, няма. Червено вино кадарка от най скапаното в най добрия случай. Никакъв свободен пазар , абсолютен монопол, протекционизъм наложен от големи компании.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"прогресивни данъци"?! Май си намериха нови врагове в България.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"прогресивни данъци"?! Май си намериха нови врагове в България.
18
5
 
9
 
! Отговори
до българите преди 6 години
животните в обора размърдали овчите главички и се напънали да осмислят какво им говори Брюксел ахаххаха
17
2
 
9
 
! Отговори
Брюксел преди 6 години
цял живот може да се гъбаркаме с българина аххахах нема такова животно
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българина 17Ало Българина като не си наясно с нещата що се обаждаш изобщо. Швейцария и Норвегия не са членове на ЕС но си плащат по 100 евро на човек от населението си всяка година на ЕС за да участват в безмитния Общ пазар. Освен това участват и в шенгенската зона. Така че в тези страни няма и грам протекционизъм от криворазбран националистически вид.
15
2
 
9
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Европейската комисия обяви днес амбиция ЕС да пренапише световните икономически и социални правила в своя полза, така че и обикновените граждани да почувстват ползите от глобализацията. - АЙДЕ ДАВАЙТЕ ВЕ ! ОТКОГА ВИ ЧАКАМ
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 13! Е хайде сега! Тука става вьпрос само за Евроопа! Защо сега замесваш СССР? *** ли си? От кьде на кьде ще имаш 6 +? И колеги ли имаш плюсаждии?
13
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА, че от протекционизма ни обрича на бедност!!! Нали всичко се познава в сравнението - Е, КОГАТО СЕ ОТВОРЯТ ПАЗАРИТЕ ПЕЧЕЛИ САМО ЕДНА ФИРМА, КОЯТО И ТАКА СИ Е НАЙ-СИЛНА! А на другите направо им се прикрива кислородът! Затова и е измислена тази "свободна" търговия! За прилапване на чужди територии без война! НИКОЯ СТРАНА НЕ Е ПРОКОПСАЛА, освен една!