Лекарите у нас все по-малко, 1634 от тях са в Германия. Защо?

В чужбина са по-добре платени и работят при по-добри условия
30 май 2017 22:20,
117
Лекарите у нас все по-малко, 1634 от тях са в Германия. Защо?
Снимка: Архив, Reuters

Българските лекари, които работят в Германия, официално са 1634 на брой. Те са на седмо място по численост сред чуждестранните лекари в страната. В действителност обаче той е много по-висок, тъй като тези данни не обхващат българите с частен лекарски кабинет. В статистиката не попадат и онези, които междувременно са придобили германско гражданство, пише "Дойче Веле".

Трудната ситуация в България

По данни на Българския лекарски съюз, около 650 дипломирани лекари излизат годишно от българските медицински университети, като 450 от тях напускат страната. В тази бройка са включени и утвърдени специалисти - и тъкмо в това е сериозният проблем.

Експерти от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в България и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години.

От няколко години насам броят на лекарите-чужденци в Германия трайно расте. По данни на Лекарската камара само през миналата година ръстът достигна 10%, а броят на практикуващите лекари-чужденци в Германия е 46 721. Тоест, всеки десети лекар в страната притежава чуждестранен паспорт.

Тази тенденция помага на Германия, където особено извън големите градове се усеща остър недостиг от медицински кадри. Но колкото повече лекари от Източна Европа и от Сирия се установяват в Германия и започват да практикуват, толкова по-тежък става медицинският дефицит в тези страни, коментира берлинският вестник "Тагсшпигел".

Медицинското обслужване в Сирия в момента е катастрофално, включително и поради това, че половината сирийски лекари вече са напуснали страната си.

Разликата е в парите и условията на труда

Румъния също страда тежко от изтичането на медицински кадри. Страната заема едно от последните места в Европа по качество на здравното обслужване. Това пролича след пожара в една букурещка дискотека преди две години, когато част от пострадалите бяха откарани на лечение в чужбина, защото в интензивните отделения на тамошните болници просто липсваше персонал.

Според някои румънски оценки, от 1990 година насам над 30 000 лекари са напуснали страната и сега работят най-вече във Великобритания, Франция и Германия.

В това няма нищо изненадващо, защото само за няколко години, прекарани на Запад, чужденците достигат десетократно по-високо заплащане, отколкото у дома си, коментира "Тагесшпигел". Изданието добавя и това, че условията, при които работят румънските медици в Германия, са много по-добри от тези в родината им. Един млад румънски лекар започва със заплата от около 300 евро, а дори лекарите с дългогодишен опит обикновено едва  успяват да изкарат по около 700 евро месечно, пише вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ни лъжат, че ни плащат.Ние ги лъжем, че ги лекуваме.Само в държавните поръчки и комисионните няма лъжа, няма измама. Всичко е далавера и келепир
84
1
 
3
 
! Отговори
До Есхач преди 6 години
Първо- таксата за обучение е 900 лв. на година, т.е. 6 год.- 5400. Какви милиони ти се 6?Второ- ако искаш медиците да си плащат обучението за да заминат, за да е справедливо, трябва същото да е и за всички други- икономисти,инженери, архитекти, IT и т. н.Трето- робовладелският строй отдавна е в историята. При този недостиг да се отнасяш към лекарите като към роби, вместо да правиш примерно като германците.Дали техния подход не е по-правилен или на умника Есхач
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LosHoТвойте познати жестоко са се изгаврили с теб
82
1
 
8
 
! Отговори
Бай Курти преди 6 години
Докато един лекар използва работното си място в държавната болница ,за да притиква клиенти към частната си практика...в българското здравеопазване пари няма да има и никога няма да стигат щото такъв феномен няма никъде по света.Второ,докато има само една здр. каса и то държавна няма как да има контрол.Всички държавни структури се поддържат ,за да се краде.В Германия има над 100 каси,но частния капитал не позволява някой да пипа неправомерно.Трето,повече бройки за студенти медици и няма проблем.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 10 години България ще е 2 икономически области - София-град и останалото Ромската провинция! А ако се чудите наистина защо, значи няма смисъл, то така или иначе вече няма де, мутренската демонокрадация унищожи държавата, оттук нататък малкия и среден бизнес в провинцията предстои да фалира, особено след еврофондовете.
80
0
 
2
 
! Отговори
Мотелиер-оградчик преди 6 години
По-важно е да има пари за втора ограда по границата, защо не и трета, но тогава трябват още и за придружаващите мотели....
79
3
 
7
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
Спрете кражбите в здравната каса с поръчките за лекарства. Ето ви пари за по-качествено медицинско обслужване. Над 1 млрд се краде чрез нагласени поръчки и кои лекарства да се предлагат с държавно доплащане тоест от всички нас. Нали имаме евродепутати да повдигнат въпроса ще получат подкрепа от всички бивши соц страни. Берлин Лондон обират образовани кадри за чието обучение не е дала и цент. Щом си завършил тук или плащаш 1 млн евро и си свободен или до живот по 2 месеца лекуваш в родината си
78
3
 
4
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 6 години
Спрете кражбите в здравната каса с поръчките за лекарства. Ето ви пари за по-качествено медицинско обслужване. Над 1 млрд се краде чрез нагласени поръчки и кои лекарства да се предлагат с държавно доплащане тоест от всички нас. Нали имаме евродепутати да повдигнат въпроса ще получат подкрепа от всички бивши соц страни. Берлин Лондон обират образовани кадри за чието обучение не е дала и цент. Щом си завършил тук или плащаш 1 млн евро и си свободен или до живот по 2 месеца лекуваш в родината си
77
0
 
4
 
! Отговори
Дойна каса преди 6 години
Системата на здравеопазването в БГ не е направена да лекува, напротив - системата е да се източват държавни средства чрез Здр.Каса, а населението да се рекетира за дарения към болницата, плащане на консумативи, избор на екип и т.н. Не случайно ГРОБарите искаха увеличение на бюджета на ЗК при Орешарски, а Цв. Цв. изкара разни инсинуации за неудобните директори на болници и ги смени със свои такива - безкруполни да източват ЗК и рекетират болните. Това е, не е толкова сложно...
76
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
бьлг лекари са в германия защото немските доктори са в канада
75
1
 
25
 
! Отговори
село преди 6 години
Не са важни нито лекарите , нито учители и т. н. за правителство и политици. За тех е важно " усвояване" на средства за магистрали, саниране, самолети, танкове и много милиони за пропаднала софия.
74
1
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
До до анонимен 70 само уточнение.:В клиничната пътека не влизат разходи за хранене и отопление на болния. това се поема от болницата - съответно от медицинския персонал ,на който заплатата се изчислява на остатъчен принцип.
73
0
 
19
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Ами за даскали и лекари няма пари в Бьлгария.
72
15
 
15
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
Познавам лекари заминали за Германия.Казаха ми, че вземат 4-5 пъти повече отколкото в Бългатия, но разбитят 10пъти повече и разходите им са 4-5 по-големи отколкото тука.Всички твърдят, че след като натрупат опит и добри практики ще се върнат в България
71
0
 
20
 
! Отговори
Циник до 90 преди 6 години
Мда...въпросът за "простосмъртните" българи (не др.***, др.Гергов , и &) е дали да вегетират с 300-400 ? заплата(ако изобщо), да се чудят кои сметки да платят, и да гледат как децата им растат в безпереспективност, и мизерия.Много пъти съм го писал - пак ще го повторя - живота ни е , КРАЙНО число време, как ще го прекараме е истинският въпрос.Дали гледайки как мутри, и "партийци" богатеят от потта ни, или опитвайки се да променим статуквото! Get Rich Or Die Triyng!
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бягат ами, да не са глу.Пави да стоят тук и държавата да се подиграва като им дава мизерни заплати
69
0
 
8
 
! Отговори
До македон преди 6 години
Що пишеш на шльокавица бре,нали Кирилицата вие я бяхте създали.
68
2
 
4
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Авторката си задава въпрос със заглавието и си отговаря с подзаглавието.Монолог си води, че и го публикуват....Нищо ново, това го знаем, дайте някакви новини.
67
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас остават само некадърниците я вижте гробищата какви големи станаха в последните години
66
2
 
20
 
! Отговори
до анонимен 70 преди 6 години
Правилно е да няма лекар с по- малко от 8000 лв месечен доход вместо сегашните 800 лвВажното и, че държавата не плаща заплатите. Те се формират от болниците на база отработеното по клинични пътеки.Клиничната пътека е пакет задължителни изследвания и лечебни мероприятия по дадено заболяване. Заплаща се по цени на касата от 2001 година. От тази " пътека" се плаща всичко - лечение,храна, апаратура, заплати, капиталови разходи и режийни