Норвежки съд: Човешките права на Брайвик не се нарушават

Масовият убиец ще сезира Европейския съд по правата на човека
8 юни 2017 20:40, Елка Василева
31
Норвежки съд: Човешките права на Брайвик не се нарушават
Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвежкият Върховен съд отхвърли обжалване на масовия убиец Андерш Брайвик, в което той претендира, че поставянето му в изолация в затвора нарушава човешките му права.

Съдът посочи, че не намира основания за заключение, различно от обявеното през януари от друга апелативна инстанция.

Още по темата

Брайвик, който излежава 21-годишна присъда за убийството на 77 души през 2011 г., твърди, че изолацията му е нанесла дълбоки вреди и дори е затвърдила неонацистките му убеждения, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година норвежкото правителство обжалва решение на съд от по-ниска инстанция, според което изолацията на Брайвик в затвора нарушава правата му.

Осъденият твърди също, че честото му цялостно обискиране и фактът, че често е бил с белезници в началото на изпълнението на присъдата му, също са нарушение на човешките му права.

Адвокатът на Брайвик - Йойстайн Сторвик, заяви, че клиентът му ще сезира възможно най-бързо Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Бяхме подготвени, че жалбата ни пред норвежките съдилища ще бъде отхвърлена, каза той, цитиран от Франс прес, след огласяването на решението на Върховния съд.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда в интернет ще намериш привърженици на всякакви *** дори на този. Жалка ***.
20
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Брейвик се оказа визионер...как да го кажа - грозно е когато умират хора...млади хора! Доколкото си спомням - жертвите му не са избрани случайно - симпатизанти, или сподвижници на проислямска неолиберална партия подкрепяща мултикулти..имигранти...Та се питам - кой и кога ще вкарат в затвора Мурксул...и брюкселските и сподвижници...само в Ница - жертвите ИМ са 70!!!! Кой ни направи скотове в скотобойна на алаходупни социопати???? Колко е кръвта по ръцете и (ИМ) Брейвик се оказа прав! Факт!!!!
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тоя не е човек, какви човешки права?Само бой и сех....Пардон, без себе защото е гей и ще му хареса. Само бой без сега ката ден до живот.
18
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Ако този тяхен Левски е убиец, то какво да кажем за този дето преполови българите за четвърт век?! Това и султаните не успяха!
17
5
 
8
 
! Отговори
Гешев преди 6 години
Хер Брайвик- поклон пред теб самотни боецо!!!!съдените на смърт от правителствата ни те поздравяваме!Те разбра какво става в Европа и отвърна по правилния начин на удара!група кан ТелеригОПОКЛОН
16
1
 
6
 
! Отговори
Колко неща не знаем преди 6 години
....за Скандинавието. Бедна ни е фантазията. Закрила на детето само за на им влезеш в полезрението. Взимат деца от семейства и ги дават на пИдали двойка да си го гледат.Съвсем сериозен съм.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корумпираната норвежка система трябва да бъде поставена под мониторинг. Нечовешките условия при, които е поставен Брейвик наподобяват сталиновите коптори и испанската инквизиция.
14
6
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Жертвите не са християни а комунисти. Това са промити мозъци за които няма спасение.
13
7
 
6
 
! Отговори
Георги Иванов преди 6 години
Един от героите на Нова Европа, поклон!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде остана основното право на 77 -те човека, правото на живот отнето от този ненормалник. Да беше отстрелял поне когото трябва. Грешка е че лежи в Норвегия. Трябваше в Турция.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви човешки права ? той съзнателно отнел живота на 77 човека и за всеки трябва да лежи по 77 години. много наглост на този свят,много ! ама нали европа е толерантна...
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На острова всички 77 разстреляни от Брайвик бяха мюсюлмани. Жена няма как да е обрязана, знам!))). И ти си прав.________________ГЛУПОСТИ!Точно 7 са мюсюлманите. Останалите жертви са християни.
9
7
 
11
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Потърси в мрежата текста на неговата защитна реч.И аз реших, че е прекалено краен, когато за първи път чух какво е направил. Но когато прочетох аргументите му, си направих извода, че нещата логично са тръгнали в тази посока - нечии нерви в даден момент не издържат.Брайвик е самотен боец. Не се знае кога, в момент като този на атентата в Манчестър или в Ница ще се появи някой като Брайвик и ще се окаже в позицията на водач.Такива като Меркел не мислят какво могат да предизвикат с "поканите" си
8
4
 
13
 
! Отговори
Прогностика преди 6 години
Да не започнат в скоро време да му се молят да излезе преди изтичането на срока, защото като гледам как са го закъсали ...Май само Брайвиковци могат да се справят с някои проблеми там.Другите райони на света да гледат и да си правят изводите. Ако не искат Брайвиковци, да не допускат създаване на условия, които раждат такива ответни реакции.Защото появата на Брайвик е точно това - ответна реакция на нещо, което заплашва съответното общество.
7
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 На острова всички 77 разстреляни от Брайвик бяха мюсюлмани. Жена няма как да е обрязана, знам!))). И ти си прав!)))
6
4
 
11
 
! Отговори
помацу преди 6 години
Брайвик е радикален Християнин.И той като своите "братя"от ислямска държава ,заслужава присъда,която да съответства на извършеното злодеяния.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 Муахааха само полурязани бяха викаш?
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брайвик ще излезе от затвора един ден, но съм убеден, че ще разстреля в някоя джамия в Европа някой ден всичко живо в нея. Докато пак не го приберат да си почива в затвора.Вярвайте ми, тоя ще го направи отново само да му се отдаде възможност. Голям!
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ви става бе? Този изби 77 души и те не бяха "ряззаниии"!
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тия атентати в Европа..всички тия жертви, всички тия болки на роднините на загиналите се отъждесвяват с каузата на този голям Брайвик. Браво, човече!